sağolun.. Keneyi biraz önce Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kampüsü (eski Refik Saydam Hıfzıssıhha Kampüsü) içindeki viroloji laboratuarına götürerek türünü saptanmasını sağladım. Söylediklerine göre bu ara bol bol kene örneği geliyormuş. Ben geldiğimde bir bayanda yine bir kap içinde kene getirmişti.
Türü Dermacenter Erkek Olgun Keneymiş. Kırım kongo yapan türden değil ancak Lyme ve Tularemi riski taşıyan türde bir kene olduğunu bildirdiler. Henüz kan ile dolmamış.. Yani dolmasına vakit olmadan çıkartmışız..
Doğa sporları ile ilgilenen arkadaşlar özellikle kene ile ilgili durumlara çok dikkat etmelidir.. Doğada kaldıktan sonra mutlaka kontrollerini yapmaları gerekiyor.. Vücutta kene kaldıkça hastalık kapma riskiniz o derece artar.. Bu sebepten en kısa süre içinde çıkartılması lazım.. Tabii sıkarak, patlatarak, yakarak vb şekilde asla çıkarılmamalı.. Agzından pens ile tutup çıkarmak gerekiyor. Birde tabii kene için çıkartıcı aparatlar var..
İşin ilginci pazar günü yürüyüş yaparken kızılcahamam bölgesinin kırım kongo kanmalı ateşi (KKKA) açısından endemik bir bölge olduğunu, yani sık görüldüğünü söyleyip paçaları önlem olarak çorabın içine konması gerektiğini söylemiştim.. Tabii ben yapmadım o başka.
Ancak eve gelince hemen tüm vücut kontrolümüzü yapınca sağ ayağımdaki keneyi fark edip çıkarılmasını sağladım..
Keneyi sapladıkları zaman uygun şekilde çıkartmalı veya yakın yerdeyse hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek kenelerin çıkartılmasını sağlamalıdır. Çıkartılan keneyi isterlerse bölgerindeki Veterinerlik fakültesine veya benim de yaptığım gibi Ankara Kurtuluş parkının yanında bulunan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Laboratuarlarında (Refik saydam Hıfzııshha merkezi) inceleterek türünü saplatabilirler.. Tabii türünü saptasanız bile 15 günlük süre boyunca semptopların kendilerinde görünüp görünmediği içe ilgili de uyanık olmalarında yarar var..