Gezenbilir; Geleneksel 3. Işık Dağı - Karagöl Bahar Kampı (27-28 Nisan 2013)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan eozcelik Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 67
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,448
drankara' Alıntı:
sağolun.. Keneyi biraz önce Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kampüsü (eski Refik Saydam Hıfzıssıhha Kampüsü) içindeki viroloji laboratuarına götürerek türünü saptanmasını sağladım. Söylediklerine göre bu ara bol bol kene örneği geliyormuş. Ben geldiğimde bir bayanda yine bir kap içinde kene getirmişti.
Türü Dermacenter Erkek Olgun Keneymiş. Kırım kongo yapan türden değil ancak Lyme ve Tularemi riski taşıyan türde bir kene olduğunu bildirdiler. Henüz kan ile dolmamış.. Yani dolmasına vakit olmadan çıkartmışız..
Doğa sporları ile ilgilenen arkadaşlar özellikle kene ile ilgili durumlara çok dikkat etmelidir.. Doğada kaldıktan sonra mutlaka kontrollerini yapmaları gerekiyor.. Vücutta kene kaldıkça hastalık kapma riskiniz o derece artar.. Bu sebepten en kısa süre içinde çıkartılması lazım.. Tabii sıkarak, patlatarak, yakarak vb şekilde asla çıkarılmamalı.. Agzından pens ile tutup çıkarmak gerekiyor. Birde tabii kene için çıkartıcı aparatlar var..
İşin ilginci pazar günü yürüyüş yaparken kızılcahamam bölgesinin kırım kongo kanmalı ateşi (KKKA) açısından endemik bir bölge olduğunu, yani sık görüldüğünü söyleyip paçaları önlem olarak çorabın içine konması gerektiğini söylemiştim.. Tabii ben yapmadım o başka. :smiley: Ancak eve gelince hemen tüm vücut kontrolümüzü yapınca sağ ayağımdaki keneyi fark edip çıkarılmasını sağladım..
Keneyi sapladıkları zaman uygun şekilde çıkartmalı veya yakın yerdeyse hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek kenelerin çıkartılmasını sağlamalıdır. Çıkartılan keneyi isterlerse bölgerindeki Veterinerlik fakültesine veya benim de yaptığım gibi Ankara Kurtuluş parkının yanında bulunan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Laboratuarlarında (Refik saydam Hıfzııshha merkezi) inceleterek türünü saplatabilirler.. Tabii türünü saptasanız bile 15 günlük süre boyunca semptopların kendilerinde görünüp görünmediği içe ilgili de uyanık olmalarında yarar var..
geçmiş olsun levent bey

Etiketler
Teşekkür ederim.. Doğa yürüyüşlerinde her zaman olabilecek bir durum.. kene konusunda bilgisi olan kişiyi yakalamış olması kenenin beslenmesi açısından pek de uygun olmadı.. Beslenmeye başlayamadan laboratuvar ortamında bıçak altına yatarak mefta oldu diyebilirim.. Biz mefta olmayalım da varsın kene olsun.. ;) Daha dikkatli olup çorapları eşofmanın üzerine geçirmeyen herkesin başına gelebilecek bir durum aslında.. 3 günlük kamp boyunca benden başka kimseyi kene tutmamış olması da oldukça iyi.. Yine de kamptan dönen herkesin vücut kontrollerini yapmalarını öneririm.. ne olur ne olmaz diye..
Kenelerin bula bula 5-6 saatliğine etkinliğe gelen kişi olarak beni seçmeleri de ayrı bir vaka aslında.. :smiley: :smiley:

Bu arada etkinlik ile ilgili emeği geçen herkese teşekkür ederim..

.

_DSC0004_r.JPG

_DSC0006_r.JPG

_DSC0007_r.JPG

_DSC0011_r.JPG

_DSC0013_r.JPG

erdal ekinci' Alıntı:
Levent bey geçmiş olsun...
Çok güzel bir gün oldu, ilk kez bir Gezenbilir etkinliğine katılabildik tüm arkadaşlara abilerime teşekkür ediyorum :smiley: Özellikle Ahmet abim hakkını helal et nediyim sürekli yemek hazır ,çay,kahve yok bu kahve iyi olmamış yenisini yapmalar felan :smiley: Ayrıca bizim çomar Fiko ya gösterdiğiniz ilgi alaka sevgi içinde ayrıca teşekkürler.
Zerrin hanım artık Fiko ve beni yürüyüş listesinin başına yazabilirsiniz :smiley:)

Erdal gelip misafirimiz olman bize onur verdi, biz teşekkür ederiz. Her zaman bekleriz.

Levent bey sizede geçmiş olsun.

Erdal bey siz ve fikonun aramızda olmasından mutlu olduk herzaman bekleriz.

Levent bey büyük geçmiş olsun. Böyle bir olayda başıma Gökova/ Akyaka orman kampında gelmişti.
Benim taa kasığıma gelip yerleşmişti. Tabi şortla falan geziyoruz beslenme bölgesi olarak oraı seçmiş.
Uymak için gece kıyafetimi giyerken orada birşey fark ettim ortamda çok aydınlık değil, şüphelenip ışığı açtım sivilce gibi değil gibi kahverengi siyah arası küçücük birşey. Bastık Marmarise hastahane acile gittik gece gece. Tehlikeli tür değilmiş, çimde bulunan türmüş. Dr arkadaş Yozgat tarafında görev yapmış oldukça konuda deneyimli idi allahtan. Aslında böyle ortamlarda bulunduğumuzda devamlı vucut kontrollerini yapmak gerek ama unutuyor ihmal ediyoruz malesef.

Teşekkür ederim.. Doğada her zaman herkesin başına gelebilecek bir durum.. Tabii önlem almazsak ;)
Daha önce bende 4-5 kene çıkarmışlığım vardır.. Tabii kendimde değil, elimde uygun aparatlar varken sağlık kuruluşunda görev yaparken çıkartmıştım.. Hazır bu konu bir hekim olarak benim başıma gelmişken bu konuda sitede bir sayfa hazırladım. Kene İle Bulaşan Hastalıklar (kırım Kongo Kanamalı Ateşi-KKKA,lyme,tularemi) hastalıkları için bazı bilgileri, ne yapılması gerektiğini buraya aktardım. Aktardığım bilgiler Sağlık Bakanlığının bu konuda çalışanlar için hazırlanan eğitim rehberinden alıntılar şeklindedir. Mümkün olduğunca tıbbi kısımlarını çıkarmaya gayret ettim..

Doğadaki aktivitelere katılımınız açısından göz atmanızı öneririm..

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=96221.0

Değerli dostlar çok güzel bir etkinlik düzenlemiş siniz emeği geçen herkesi kutluyorum..Trilyeden şimdilik selam olsun hepinize...

TRÄ°LYE FOTOLAR KARAVANCILAR 016.JPG

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,759
Kayıtlı Üye Sayımız
166,575
Kaydolan Son Üyemiz
Murat_Anıl

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR