Gezenbilir "doğaya Saygılı Off-road" Manifestosu

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 37
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 58,198

Etiketler


yasarergun' Alıntı:
evet
doğum günü 23 mart
Wayyyyyyyy, tebrikler... Hiç haberimiz olmadı, çiçek felan gönderirdik :smiley:
Nasıl, üye olucaz. İlgilli link felan var mı?
Ankara' da bürosu veya yetkillisi olacak mı?
Teşekkür ederim...
 




Arkadaşlar üyesi olduğum YTUDAK mail listesine aşağıdaki mail geldi, ilgili "Adapazarı Pamukova - Ercova Yaylası Off-Road Kamp Duyurusu (23 - 25 Ekim 2009)" başlığı nereye taşınmış bulamadım ve söz konusu maili buraya kopyalıyorum, belki olayı araştırıp en azından GEZENBİLİR kısmı için bir aydınlatma bildirimi yapılabilir.

Original Message-----
From: ytudak@yahoogroups.com [mailto:ytudak@yahoogroups.com] On Behalf Of Oguz Senol
Sent: Wednesday, November 11, 2009 10:19 AM
To: zirvedak; y t
Subject: [ytudak] Fwd: Off road katliami

Merhaba,

Hem 25 ekimde hem de 7 Kasimda Pamukova - Yuvacik(Izmit) arasinda yer alan
Ercova yaylasindaydim..

25 Ekimde yuzlerce arac ve kisi yaylada kamplamis, yiyor iciyor yarisma
yapiyordu.Mevsimlik gollerden birini yarisma parkuru yapip, camura
cevirmislerdi.Soylene soylene yanlarindan yuruyup gectik..

31 Ekim-1 Kasimda bolge sagnak yagisliydi.Kimse gitmemisdir oralara.

7 Kasimda tekrar ayni yere geldim.Yukaridaki fotograflarda gordugunuz ve
goremediginiz sekilde Ercova yaylasi off-roadcular tarafindan katledilmisdi.
Organizasyona ev sahibi yapan ve katilan tum kulupleri, kiniyor ve buradan
suc duyurusunda bulunuyorum. Konuyu hem Kocaeli hem Sakarya valiligine
bildirecegim.Yerel gazetelere de yazi yazacagim.Konuyu cevreye karsi islenen
suclar kapsaminda kulubumuzun hukuk musavirligine de iletmis oluyorum.

Her taraf 1000 lerce plastik poset, kap, kirik sise parcalari , cop
dolu..Yazik bu doga hepimizin..Sen, ben, sahip cikmassak cocuklarimiza ne
birakacagiz?

Saygilarimla,

Oguz Kaan Senol

________________________________________________

Ufak bir arastirma ile bolgede 24-25 Ekimde "etkinlik" yapanlar hakkinda
bilgiye erisdim:

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=40766.msg424695

öncelikle herkeze selamlar. ben sosder yönetim kurulu baþkaný þener
özkay,evet 24-25 ekim 2009 tarihinde ercovada büyük bir organizasyon var
ama bu organizasyon sosder'in organizasyonu deðil tüm anadolu offroad
kulüplerinin ve guruplarýnýn ortak organizasyonu. sosder bu organizasyona
evsahipliði yapýyor,organizasyonun adý'da anadolu offroad þenlikleri. bu
büyük organizasyonun ikincisi'de bu organizasyona katýlan ve talip olan
kulüpler arasýnda çekilecek kura ile belli olacak.þuanki duruma bakýlýrsa
gerçekten yoðun katýlýmlý büyük bi organizasyon olacak evsahibi olarak tüm
offroad severleri ercova'ya bekleriz.detaylý bilgiyi (www.sosder.net) ten
öðrene bilirsiniz.


[Non-text portions of this message have been removed]
 



bu sayfanın/manifestonun linki her yeni uyeye yollanmalı, belkide yılda bir gibi bir periyottatda her uye buraya yönlendirilmeli

Saygılar
Eralp
 




Yazılanlar çok güzel.Herşeyden önce çevre duyarlılığı ve doğal yaşamın korunması bilinciyle tabiatta yer almak önemli.Bu baslikta yer alan arkadaşlar gibi off road ile uğraşmasamda, yıllardır yaptığım doğa gezilerimi ve kamplarımı daha özgür daha keyifli yaşamak için bir pick up'um var.

Ancak aşağıdaki haberi görünce bizim millet ve toplum olarak bu işlerin daha ne kadar başında olduğumuz, ne kadar cahil ve geriden geldiğimizi düşünmeden edemedim.

Kurbağalara Zarar Veren 9 Kişiye 368 Bin 217 Lira Ceza
 
Son düzenleme:




Gezenbilir “Doğaya Saygılı Off-Road” Manifestosu


Keyif aldığımız şeyleri gelecek nesillerin de yaşayabilmesi için, çevrenin korunması amacıyla kendi payına düşen görevi herkesin üstlenmesi gerekmekte. Çevreyi korumadaki rolümüzü genişleterek bu ‘manifesto’yu yayınlıyor, eko sistemin en küçük bir halkasına dokunmadan, tahrip etmeden, oyun alanı olarak kullandığımız doğayı, girdiğimiz gibi terkederek evimize dönmek için yapmamız gerekenleri bildiriyor ve böylece uzun vadeli faydaların sağlanmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Siz de bu önemli bilgileri çevreniz ve kendiniz için, daha da önemlisi gelecek nesiller için lütfen uygulayın ve uygulatın...

01- Gezilerinizde, var olan rotalara bağlı kalın. Mümkün olduğunca yoldan ayrılmamaya ve yolun yapısını bozmamaya gayret edin.

02- Özel arazilerden geçmeniz gerekiyorsa mutlaka izin alın. Üzerinde tarım yapılan, bitki yetişen veya yetiştirilen arazilere kesinlikle girmeyin!. Doğal bitki örtüsüne, çim ve çayırlara, ağaçlara kesinlikle zarar vermeyin.

03- Aracınızı araziye minimum zarar verecek şekilde kullanmaya özen gösterin. Özellikle yumuşak zeminlerde yeni kanallar açmamaya özen gösterin. Açılan her yeni kanal, yağmurla birlikte erozyona yol açmaktadır.

04- ‘Mümkün olduğunca yavaş, gerektiği kadar hızlı’ Bu kural sizin, bir çok engeli çevreye de zarar vermeden aşmanıza yardımcı olacaktır.

05- Eğer aracınızda ‘kilitli diferansiyel’ var ise, düşük çekiş yüzeylerine (çamur, kum vs.) girmeden önce aktif konuma getirmenizde fayda vardır. Böylece tekerleklerin boşa dönmesi engellenecek ve zemine zararı en aza indirecektir.

06- Doğadaki tüm hayvanların geçiş önceliği bulunmaktadır!. Ve bütün araçlar hayvanları ürkütmektedir. Bu yüzden aracınızı ya çok yavaş sürün ya da hayvanların geçmesine imkan vermek için motoru durdurup bekleyin.

07- Seyahate çıkmadan aracınızın tüm kontrollerini yaptığınızdan, yakıt ve yağ benzeri herhangi bir sızıntının olmadığından emin olun. Yanınıza gerekli tüm ekipmanları alın.

08- Seyahat esnasında çevreyle dost olun. Kullandığınız temizlik malzemelerinin çevreyle dost olanlarını kullanın. Aracınızı su kaynaklarından uzak bir yerde yıkayın ve seyahat esnasında biriken çöplerinizi beraberinizde götürüp, çöp konteynırına atın. Özellikle cam gibi güneş altında mercek vazifesi görerek yangına sebep olabilecek atıklar konusunda hassas olun, gördüklerinizi toplayın.

09- Çevrenin sessizliğini ve huzurunu bozacak davranışlardan kaçının.

10- Köy halkı özellikle arazileri ve yaşadıkları bölge konusunda haklı olarak tutucu olabilir, yabancılara şüpheyle yaklaşabilirler. Çevreyi rahatsız edici hal ve davranışlardan kaçının. İlk temasın çok önemli olduğunu unutmadan, dostça yaklaşın ve selam verin. Köylerden geçerken aracınızı dikkatli kullanın, aşırı hız ve gereksiz gürültü yapmayın. Alışverişlerinizi mümkün olduğunca etkinlik alanınıza yakın taşra bölgelerde yaparak, bölge halkının ekonomisine katkı sağlayınız.

11- Çobanlar, köpekleri konusunda çok hassastır. Zor durumda da kalınsa sürü köpeklerine zarar vermek ve yaralamaktan kaçınılmalıdır. Yabancı olanın ‘biz’ olduğumuzu tekrar hatırlayalım!.

12- Ateş yakılacaksa ilk tercihimiz daha önce ateş yakılmış bir yer olmalı, eğer yoksa bir çukur açılmalı ve çukurun ağzına taşlarla set örülmeli. Ateş bu çukurun içinde ve ihtiyaca cevap verecek büyüklükte yakılmalı. Ateş yakmak için yaş ağaçlar değil, kurumuş ve yere düşmüş dal parçaları kullanılmalı. Yakılan ateşler kamptan ayrılırken bol suyla iyice söndürülmeli, set olarak kullanılan taşlar iyice soğutulmalı, yanmış korların üstü kum veya toprakla örtülmelidir.

13- Çayır ve meralar köy ve köylülerin ortak kullanım alanlarıdır. Bu alanların hayvansal ve tarımsal üretim halkasının bir parçası olduğunu unutmayalım, zarar vermekten kesinlikle kaçınalım. Ayrıca 1998'de çıkarılan Mera Kanunu nezdinde bu alanlara verilen zararın ormana verilen zararla eşdeğer ve cezasının çok ağır olduğunu da unutmayalım.

14- Ağaçlara strap (tekstil kayış) kullanmadan vinç halatı kesinlikle bağlanmamalı. Seçilen ağaçlar yeterince kalın olmalı ve strap, ağacın zemine en yakın yerinden bağlanmalı.

15- Yerinden oynattığımız bir taşın altında ya da düzelttiğimiz bir küçük tepeciğin içinde ‘karınca yuvası’ olabileceğini aklımızdan çıkarmamalıyız.

16- Özellikle su toplama havzalarında, dere ve göl kenarlarında çok daha fazla dikkat etmeliyiz. Hayvanların su ihtiyacını karşıladıkları kaynakların yolları üzerinde kamp kurmamalıyız.

17- Organik atık olarak bıraktığımız ve doğada çürüyeceğini düşündüğümüz yiyeceklerin ve meyve sebze kabuklarının küflenerek canlıların doğal beslenme sistemlerini bozabileceğini, zehirleyebileceğini ve hatta onların ölümüne sebep olabileceğini unutmayalım. Organik yada inorganik tüm çöplerimizi bir çöp poşeti içinde şehire geri getirerek çöp konteynırı gibi uygun bir yere atınız.

18- Alkollü araç kullanılamayacağı gibi etkinlikler sırasında da araç kullananların alkol alması kesinlikle yasaktır. Sigara izmaritlerini ise iyice söndürdükten sonra çöpe atınız.

19- Tekrar on-road (asfalt yol) sürüşüne geçmeden önce kontrollerinizi yapmayı unutmayın. Aydınlatma sistemleri, lastikler, aracın alt kısımlarının kontrolü ve plakanın temizlenmesinin ardından yola çıktığınızda, lastiklerinizden diğer araçlara fırlayabilecek çamur, taş vb. maddelerin zarar vermesini önlemek için yavaş sürün.

20- Ormanlara zarar verenleri veya gördüğünüz yangınları Alo 177 Orman İdaresi'ne, karşılaştığınız güvenlik sorunlarını Alo Jandarma 156'ya haber veriniz. Her iki numaraya da tüm GSM operatörlerinden ücretsiz ulaşabilirsiniz.



Manifestoyu Hazırlayanlar: Nadir Uğurlular (Orman Mühendisi), Doç. Dr. Yaşar Ergün (Yaban Hayatı Uzmanı), Sedat Açıl (Doğa Fotoğrafçısı), Mert Kiğılı, Murat Can Yoluker
doğaya saygı:smiley:
 



çok güzel olmuş...

önce doğaya sayg benim en rahatsız olduğum konu çöp ve kimse yokmuşçasına açılan müzik. kafa dinleye gittiğin yerde neden son ses müzik dinlersin
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Mesajlar
1,523,022
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst