fclef
Ana Kamp
Merhaba yıllardan beri land rover'ın bütün modellerini severim (freelander bile). Kendim de 1987 model Range Rover Classic sahibiyim. Ancak series land rover'lara ilgim ve sempatim var. Epey bir araştırıp okudum. Hatta Range Rover'ımı dilediğim gibi toplayabilirsem bir tane de tenteli 88 series III ya da II A almayı planlıyorum (keşke series I de olsa Türkiye'de). Çok kısa bir süre (15 dk) de olsa series kullanma zevkini yaşadım (üstü açık 1973 model). Direksiyon çevrilmiyordu, 10 dakikada debriyaj sol ayağımı ağrıttı ama üstü açık bir şekilde gitmenin keyfini anlatamam. Malesef ülkemizde series'lerin durumunu gördükçe üzülüyorum. Çirkin hale getirilmiş, içi dışı berbat edilmiş onlarca araç var. Aslında öyle güzel ve sade bir tasarımları var ki. Bir çok insan çirkin olduklarını düşünüyor ama inanılmaz güzeller. Şu anda ülkemizde off road camiasında en çok tutulan araç olan defender'ın atası neticede. Bir çok dizayn unsuru series'den esinlenme. Bence bu muhteşem araçlar, ilk çıktıkları 1948 yılından beri dünyanın en zorlu bölgelerinde bir çok ağır görevi layıkıyla yerine getirdiler ve hala da çalışıyorlar. Yurtdışında leafer ya da leaf sprung (yaprak, yaprak yaylı) olarak adlandırılan bu araçların kendi kulüpleri var. Ve düzenli toplantılar yapıp bir araya geliyorlar. Malesef ülkemizde bu araçlara olan ilginin azlığı ortada. Gezenbilir de bile sadece 4-5 tane konu açılmış. Bu konuda series sahiplerine daha çok iş düşüyor. Bu muhteşem araca sahip olmanın ayrıcalığını yaşıyor bütün series sahipleri. Evet frenleri kötü, yavaş, hantal, yorucu ama inanılmaz güzeller. Ve 4x4 tarihinde bir dönüm noktası olan ve dünyanın en çok tanınan arazi aracı bence biraz daha ilgiyi hak ediyor.