51 yaşındayım 25 senedir çevremdeki insanları borsadan para kazanıp sevindiğini ne duydum ne gördüm ama rahmetli hasan arkadaşım yıllar önce mazda aracını satıp girdi üstüne bir bardak soğuk su içti (o zamanlar çok pahalı bir aractı) keriz yolmak için güzel bir araç borsa
Borsa savunucusu değilim ve en az 15 yıldır borsa ile de uğraşmıyorum.Fakat burada sadece kısa zamanda çok para kazanmak isteyen sürülerin, borsa spekülatörlerine av olması nedeniyle yada daha fazla kazanç elde etmek için gereksiz beklentilere girmesi veya anlık hareket etmeleri nedeniyle acı sonlar yaşanmıştır.
Temel kural; kaybedenin olduğu yerde, mutlaka kazanan vardır.
Bu konuyu açan arkadaşta zaten borsa aracı kurum reklamı yapmadı.Uzun vadede getiri sağlama ihtimali olan bir şirket hissesini bilgilendirme için söyledi.Yatırım yapacak parası ve zamanı olan aklına yatarsa değerlendirir,aklına uymazsa zaten yanaşmazdı.Ona bu kadar sert tepki verilmesi gerekmezdi.
Gerçekten borsanın inceliğini bilseniz ve uzun dönem yatırım yapacak zamanınız sabrınız hayalleriniz var ise doğru tercihler ile kazanç her zaman mümkün olabilir.
Ekte sadece göz bebeğimiz
aselsan hisselerinin eylül 2008 ile eylül 2018 arasındaki 10 yıllık hareketlerinin tablosu mevcuttur. Merak eden bakıp inceler.
Ekim 2008 de 0,24 Tl olan hisseden 10.000 adet aldığınız ödeyeceğiniz para 2.400 TL olacaktı.
Kasım 2017 de 47.22 TL ye en yüksek hisse bedeline ulaştı.10.000 hissenizi bu zamanda elden çıkardığınızda 472.200 TL niz olacaktı .
Yani 9 yılda 2.400 TL niz 472.200 Tl ye çıkarmış olacaktınız.
Eğer aç gözlülük yapmış ve hisseyi elden çıkarmadınızsa bu günkü değeri
1 eylül 2018 de 26,82 Tl ye inmişti.10.000 hissenizi satsanız 268.200 TL niz olacaktı.
Ekim 2008 de 2400 Tl niz 1 Eylül 2018 itibarı ile 268.200 Tl niz olacaktı.
Burada kritik nokta;hisse senedi aşırı değerlenmeye başladığında spekalütörlerin peşine takılıp ,
Kasım 2017 de 47,22 Tl den hisse alanlar,1 Eylül 2018 itibarı ile 26,82 TL ye inen hisse değerinden dolayı ciddi kayıp yaşayacaklardı.
Mali tabloları , alış ve satış işlemelerinin hacmini,alım satım yapan grupları ,işlem yönünü incelemeden yada zaman yada kar hedefi koymadan dedikodulara göre işlem yaparsan,her zaman kaybedersin.
Yoğun mesai ve zaman harcamak gerektiren hisse senedi yatırımlarına ,bir iş yerinde mesai yapar gibi zaman ayıramayanların ilişmesi tehlikelidir.