Ynt: Fujifilm Pinefix HS 10
freegraf forumda çok aktif olduğu için ve "almayı düşünüyorum" dediği için yardımcı olmak adına yazma ihtiyacı hissettim
)
şimdi canon nikon vs vs makinelerde kullanılan sensörlerdeki photodiotlar (bayer filtresi deniyor buna) kutu kutu ve yanyana dizilmiştir. fuji'nin superCCD dediği sensörlerde ise diotlar petek şeklinde ve çapraz çapraz dizilidir. Bildiğim kadarıyla bu yüzden fuji'nin sensörlerindeki diotlar kendi ısılarını diğer sensörlere daha az iletirler, dolayısıyla da daha az noise üretirler. ISO'da daha başarılı olan bu sensör yapısı, farklı konularda daha zayıftır diye tahmin ediyorum (öyle olmasa bütün markalar benzer bi sistemi kullanırlardı) ama aşağıda bahsedeceğim hot piksel sorunu dışında gözle görülür bi fark yok...
Fuji sensör teknolojisini sürekli yeniler ve (uzun pozlamalar haricinde) ISO konusunda oldukça başarılı sensörler üretir. (6. jenerasyona kadar olan sensörlerde 15 saniye ve üzerindeki uzun pozlamalarda aşırı derecede hot piksel gibi "binlerce" beyaz noktacık verme eğilimi oluyordu, 7. jenerasyonda düzelttiler mi bilmiyorum! ama zaten birçok modeli 4 saniyenin üstüne izin vermiyor!) Şunu rahatlıkla diyebilirim ki kompakt makineler arasında oldukça üst seviyede makineler üretir. Ayrıca (son bıraktığımda öyleydi...) teknik servisi çok çok iyidir.
Kişisel kanaatim (Nikon D300 kullanıcısı olarak) kompakt makinede alınacak en iyi 2 marka kesinlikle canon ve fuji'dir. Ama tabii ki ikisinin de çok pahalı olmasına rağmen, kötü görüntü veren modelleri var. o yüzden flickr filan gibi sitelerde resimleri inceleyip, alışverişe öyle gitmek lazım.
Bu kadar uzun zoom aralıklarında kaliteden ödün vermemek tabii ki mümkün değil (ne yazık ki...keşke 10-1200 f1.2 gibi bi lens olsa
) o yüzden zoom aralığı düşük kaliteli optiğe sahip bi makine seçmek daha mantıklı olur. en düşük tele değer 105mm oluyor ki bu oldukça yeterli bir rakam bence.
İlginç bir şekilde, bazı makineler eski modele göre daha "kötü" performans sergileyebiliyor. Bu belki de bi satış taktiği filandır bilmiyorum...bilsem zengin olurdum!
) ama eğer bulabilirseniz, 8mp'lik Fuji f40'ı ne pahasına olursa olsun alın derim. Bu makine kendinden sonra piyasaya sürülen f50 ve sonraki birçok makineyi ezip geçecek bir performansa sahip. Piyasaya sürüldüğü dönemde neredeyse DSLR makinelerle yarışacak kadar iyi bir performans sergiliyordu. (ISO 800'de, çok az noise reduction'la temize yakın görüntü verir.) umarım mp'e takılmazsınız, 8 mp'in üstü kompakt makinelerin sensörleri için fantazi bence...
Fuji'nin bu çılgın zoomlu HS serisinden müthiş bi performans beklemek yersiz. ama zoom'u da rakipsiz...kişisel tercih meselesi.
diyeceklerim bu kadar...okuyan arkadaşlara teşekkürler