Fidanlarımızı Dikmeye Gittik...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dalyan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 145
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 21,340
Ynt: Fidanlarımızı Dikmeye Gittik...

gemiadami' Alıntı:
Ertan bey kolay gelsin bahçeniz hayırlı olsun inşallah meyvalarını yersiniz.Bende ağaca meraklıyım Çerkezköy-kapaklıda benimde bir yerim var sizin gibi bende emek verdim fakat nedendir bilmiyorum ağaçlarda çiçek oluyor ama meyvaya dönüşmüyor rüzgar alan bir yer tel örgü kenarlarına çam ağacı ve leyladi ektim.İstanbulda yaşıyorum yazın her zaman gidemediğim anlar oluyor sık sık su veremiyorum.Kışın hayvan gübresi veriyorum.çiçeklenme döneminde ilaçlama yapmam gerekiyor belki ama bilmiyorum.3 senelik kaysı ağacım vardı baharda bol çiçek yapıyor tamam diyorum bu sene bol kaysı alırız diyorum sadece 1 tane aldık :smiley: .humik asitten bahsetmişsiniz bu ne için kullanılır.forumda ziraatçı arkadaşlarda var süreyya bey gibi onlardan da bir fikir alabilirmiyim.meyvaların yaşı ortalama 3 veya 4.
sadece ayva oluyor sadece ayva yiyebildim :smiley:

Merhaba,aslında suallerinize Cem bey cevap vermiş.
Bende çok bilgili değilim ancak sora sora öğreniyorum.
Yaz aylarında çok ilgilenemediğinizi belirtmişsiniz,su çok önemli!
Yaz aylarında kurak zamanlarda mutlaka hakkını vererek sulamak gerekiyor,meyva alamamanızın bir sebebide bu olabilir diye düşünüyorum.
İyi dilek ve temennileriniz için teşekkür ederim.

Etiketler

dalyan' Alıntı:
Cem bey vegatatif gelişme nasıl bir durumdur?
Lütfen açıklarmısınız.

Vegetatif gelişme bitkinin kök, sap, gövde ve yaprak bölümlerinin gelişimi, generatif gelişme ise çiçek, meyva ve tohumlarının gelişimidir.

Azotlu gübreler vegetatif gelişimi, fosforlu gübreler çiçek gelişimini teşvik eder.

orsaalabanda' Alıntı:
Vegetatif gelişme bitkinin kök, sap, gövde ve yaprak bölümlerinin gelişimi, generatif gelişme ise çiçek, meyva ve tohumlarının gelişimidir.

Azotlu gübreler vegetatif gelişimi, fosforlu gübreler çiçek gelişimini teşvik eder.

Bilgilendirme için teşekkürler.

Ama birde azotlu ve fosforlu gübreler hangileridir?
Mesela ben koyun gübresi koydum,koyununki hangisidir?
Biliyorum çok sordum hazır bulmuşken beleşçilik yapalım :smiley:

Cem ve Ertan beyler cevaplar için teşekkürler.

çiçeklenme döneminde göztaşı diye tabir ettikleri bir ilacı salık verdiler sizde önerirmisiniz ve nasıl uygulanır.

yada başka öneriniz varmı.

gemiadami' Alıntı:
Cem ve Ertan beyler cevaplar için teşekkürler.

çiçeklenme döneminde göztaşı diye tabir ettikleri bir ilacı salık verdiler sizde önerirmisiniz ve nasıl uygulanır.

yada başka öneriniz varmı.

Bu konuda net bir bilgim olmadığı için cevap veremiyorum ancak mutlaka bilen arkadaşlar vardır ve sorunuza cevap vereceklerdir.
Birde şu konu var Kapaklı iklim olarak ayazı çok ve serttir,Çorlu ile arasında en az 3 derece daha düşüktür,benim yerim ise denize 5 dakika doğal olarak daha ılıman ve nemli bir havası var.Buda bir etken olabilir,selamlar.

Halk arasında "göztaşı" olarak tabir edilen "Bakır Sülfat" ve bilumum bakırlı preparatlar mantari hastalıklara karşı kullanılır. Özellikle havaların sıcaklaşmaya başladığı günlerde aşırı yağışlı ve nemli havalar oluşursa mantari hastalıklar kaçınılmazdır.

Bu preparatların çiçeklenme ve meyve tutma üzerine direk olarak etkisi söz konusu değildir. Çiçeklerin dökülüp meyva bağlamaması muhtemelen aşırı yağış nedeniyle çiçeklerin döllenememesi ya da don gibi etkenlerden kaynaklanmaktadır. "çiçek sap sokan" gibi sineklere karşı insektisit uygulaması faydalı olabilir. Ama böcek ya da hastalıktan kaynaklanıyor olsa meyvaların tamamı dökülmez... Yaralı bereli ve zayıf da olsa mutlaka meyva olur. İklimsel koşullardan kaynaklandığını düşünüyorum. Yıldan yıla bu tür iklimsel koşullar değişebilir. Beklemekte fayda var. Ancak yine hiç verim alınamıyorsa soğuğa dayanıklı türlerin dikilmesinde fayda var.

[quote

Ama birde azotlu ve fosforlu gübreler hangileridir?
Mesela ben koyun gübresi koydum,koyununki hangisidir?
[/quote] Kimyevi gübreler 18-46-0 15-15-15 veya 20-20-0 gibi değerlerle bilinirler bunlar baştaki rakama göre azot-fosfor-potas değerleridir. Genelde trakya topraklarında potas var olarak bilinir anacak var olan potas çoğu yerde var olsada toprak manyetik yapısı ile tutulur ve bitki tarafından alınamaz. Bir de sadece azotlu gübreler vardır bunlarsa üre (%46 N (azot)) amonyum nitrat (%26 veya %33 N) veya amonyum sülfat (%21 N) dir.
Çiftlik gübresi dediğimiz gübreler koyun-keçi-inek-at gübreleri gibi azot içeriklidir bihassa ahır gübresi taze iken yüksek dozda azot içerirler. Taze iken ağaç altına toprağa verildiğinde ağaçlara kuvvetli geleceğinden ağaçlar sadece vejetatif (Yeşil aksamları dal-gövde) gelişme gösterirler çiçek açsalar bile meyve tutmazlar. Bu nedenden dolayı yanmış yani doğada kurutulmuş gübreler kullanılması uygundur.

Süreyya abi,Cem beyin gözden kaçırmış olduğu soruma siz cevap vermişsiniz.
Teşekkür ederim.

Coşkun bey'in meyva ağaçları için yanmamış çiftlik gübresi ya da azotlu diğer gübrelerden aşırı kullanmış olabileceği ihtimalini gözden kaçırmışım, Süreyya abi tamamlamış sağolsun... Yanmamış çiftlik gübresi aynı zamanda aşırı sulak alanlarda asitliği arttırarak bitki köklerinin yanmasına da neden olabilir. Diğer önemli husus da çiçeklenme için kullanılan fosforlu gübrelerin dozajına çok dikkat edilmesi gerektiğidir. Bitkiler toprakta fosforun aşırı dozlarını azot kadar iyi tolore edemezler. Daha çok çiçek alacağım derken tüm bitkiyi kurutabilirsiniz. Hobi bahçeleri için en uygunu yanmış çiftlik gübresidir. Toprakta suni gübreler gibi suyla kolayca çözünmedikleri için aşırı gübrelemeye toleraslıdır. Ama yine de abartmamak lazım.

her ağaç için 1 kova (şu bim marketlerde varya 5 kg lık yoğurt onun kabı) koyun gübresi kullanmıştım.yalnız gübreyi ordaki bir çobandan almıştım koyunların açık havadaki bekleme yerinde birikip kuruyanları toplamış çuvallamıştı.kışın hayvanların altına sermek için stoklamış.yani açık arazide güneş altında beklememiş.benim dedem rençber di bilirim gübreyi tarlaya yayardı.

geçen hafta budama yapmak için gittiğimizde kayısı ve kirazın bedeni kurumuştu bedeni bir böcek istilasına uğramış gibi idi iğnenin gireceği deliklerden yüzlerce vardı.kesmek zorunda kaldım istemeye istemeye.

gemiadami' Alıntı:
her ağaç için 1 kova (şu bim marketlerde varya 5 kg lık yoğurt onun kabı) koyun gübresi kullanmıştım.yalnız gübreyi ordaki bir çobandan almıştım koyunların açık havadaki bekleme yerinde birikip kuruyanları toplamış çuvallamıştı.kışın hayvanların altına sermek için stoklamış.yani açık arazide güneş altında beklememiş.benim dedem rençber di bilirim gübreyi tarlaya yayardı.

geçen hafta budama yapmak için gittiğimizde kayısı ve kirazın bedeni kurumuştu bedeni bir böcek istilasına uğramış gibi idi iğnenin gireceği deliklerden yüzlerce vardı.kesmek zorunda kaldım istemeye istemeye.
sayın gemiadamı sorun çeşitli olabilir fazla azottan dolayı ağaçlar kurumaz. Ama fidanken yanabilir sorunu çözmek için görmek ve topraktada inceleme yapmak gerekir. Bunun haricinde yapacağımız yorumlar sadece akademik ve pratik bilgilere dayanır ancak olayı görmekle çözebiliriz.

Fidanlarımızın hepsi tuttu.
Ya çiçek açtılar yada henüz tomurcuklandılar.

bhc1.jpg

bhc2.jpg

Defenderime sulama donanımı yaptırarak yalaktan su çekip sulamada yapabiliyorum artık.

su1.jpg

su2.jpg

su3.jpg

vallahi imrendim çok güzel bir bahçe ve dınlene bileceğiniz bir ortam yaratmıssınız.tabiki şu anda çok ta guzel olmustur çiçekler döküldü yaprağa dönmesi gerekir bu ayda daha guzel bir görüntü olmuştur..tutanlar tutmayanlat bellı olmuştur..inş allah yolumuz düşerse o güzel köye uğrarım..vede tabiki atatürkçülüğü ve vatanını fazla seven o alevi köyünü ve alevi kardeşlerimizi görüp tanışmak ısterim sizin sayenizde..onlar her yönden mısafır perverlerdir...bizlerde sizleri bekleriz eğer yolunuz erdeğe düşerse...alevi olmasamda aleviliğ bilen ve onların kültürlerini çok yakından takip eden ve en değirli bir kaç alevi aile dostum olmasından dolayı...

spkavp%20(7).jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,669
Kayıtlı Üye Sayımız
166,521
Kaydolan Son Üyemiz
corolla70

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR