Etkinlik Yaptığımız Yöreye Ne Kadar Katkımız Oluyor?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan concrete Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 30
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,173

concrete

Erisir menzil-i maksuda, aheste giden
Yer
İstanbul
Sevgili dostlar,

Ülkemizin bir çok yöresinde sayısız festival ya da bu mahiyette organizasyon düzenlendiğini görüyorum. Anladığım kadarıyla bu organizasyonların birinci amacı, yapıldıkları yöreyi ya da içerdikleri etkinliği tanıtmak, yaymak.

Ancak yöre halkının bu organizasyonlardan daha kısa vadede fayda sağlamayı umduğunu tahmin edebiliyorum.

Bu noktada, aklıma ilk gelen katılım boyunca ihtiyaç duyacağımız gıda, giysi ve diğer bazı ihtiyaçlarımızı yaşadığımız yerden değil, gittiğimiz yöreden karşılamak. Böylelikle nasıl olsa harcayacağımız parayı, bunu hak eden yöre esnafına kazandırmış oluruz.

Örneğin 2. Gezenbilir doğa sporları festivalini başarıyla tamamladık. Fakat hemen herkes tüm ihtiyacını evinbin yakınındaki büyük marketlerden karşıladı. Acaba bunların en azından bir kısmını yörenin esnafından almış olsaydık, daha iyi hatırlanmazmıydık.

Selamlar.

Etiketler
Ynt: Etkinlik Yaptığımız Yöreye Ne Kadar Katkımız Oluyor?

bu konuda size aynen katılıyorum Güven bey.hem bu sayede biraz olsun köylü yada kücük esnafın yüzü gülmüş hemde bir dahaki sefere cok daha sıcak ve sempatik yaklaşacaklardır tüm ekibe.

Güven bey merhaba,

Pek tabiki dediklerinize katılıyorum.Malum 350 km. yoldan geldik,bir kısım ihtiyaçlarımızı yanımızda getirirken bir kısmınıda yakın köyden yaptık.Hatta köy içersinde durup benzin dahi alarak pompacı dedeyle ufak sohbet bile yaptık.

Öyle tahmin ediyorumki yöre halkı bizden çok Fenerbahçe klübünün oraya yapacağı yatırımı düşünüyor.
Bir kısmı gelmesini istemesede (azınlık olduklarını düşünüyorum) Fenerbahçe bu o güzelim yere mutlaka girecektir.
Belkide şuan elini kolunu sallayarak gezdikleri yere bedel karşılığında girecekler.

Ha buradan Fenerbahçe hakkındaki düşüncelerim yanlış anlaşılmasın.
Benim düşüncem elimde nakit gücüm var ise neden var olan bir güzelliği almaya çalışayım o güzelliği ben yaratmaya çalışsam daha iyi olmazmı.
Aynı offroad'cı arkadaşlar gibi.Yapılı bir aracı alacağıma uğraşarak didinerek kendim bir takım zorluklardan sonra ortaya çıkarmak insana ne büyük bir haz verir düşünsenize...

Saygılar

Ynt: Etkinlik yaptığımız yöreye ne kadar katkımız oluyor?

Güzel bir konuya değinmişsiniz. Ben ve bazı arkadaşlarım alışverişlerimizi Kaynaşlı'dan yaptık.

Bu konu yönetici arkadaşlar arasında da konuşuldu ve bundan sonra yapılacak festivallerde yöre esnafıyla konuşulup, festival alanında stand açmaları istenecek. Bakkal, tekel bayi, dönerci vs. vs. Malum festival yapılan yerler yerleşim yerlerine çok da yakın sayılmaz. İhtiyaçların daha çabuk karşılanması için böyle bir yol düşünüldü. Hem böylelikle en azından yöre insanına da bir katkımız olur.

Ayrıca, festival öncesi yaylaya bakmaya giden arkadaşlarımız, yörede yaşayan insanların festival alanında satış yapabileceklerini ilettiler. Ancak, benim gördüğüm bir çilekçi amca dışında gelen olmadı. Kendi yetiştirdiği (en azından bana öyle söyledi) çilekleri satan amca neredeyse çileklerinin tamamını satıp gitti. Belki, bu talebin çok fazla kişiye ulaşmamış olması kimsenin gelmemesinin nedeni olabilir.

İstanbul Off-Road Kulübünü ilk tanımaya başladığım zamanlar(1998)benim o gruba bağlanmamı sağlıyan en güzel hareketlerden birisi,gerek yarış olsun,gerekse gezi+kamp aktiviteleri olsun,gidilen o bölgeye giderken alışverişlerin bölge halkına destek amaçlı, oranın esnafından yapılmasıydı.Belki bu başkası için tuhaf gelebilir ama bana çok asil bir hareket olarak değerlendirmemi sağlamıştı ve çok şaşırmama ramen;Dur bakalım bir bildikleri var diyerek hiçbirşey almamıştım.

Özellikle kış aylarında yapılan kamplı gezilerimizde,alışverişin dışında,köy kahvehanesinde sobanın başında topluca oturup yapılan muhabbet ve içilen çayların keyfi benim için ayrıdır.Bu olaya sadece destek gözüyle bakmanın dışında,farklı örf ve adetlerimiz olan yurdumuzun çeşitli bölgelerindeki kişileride tanıma fırsatı buluyorsunuz.

Konuyu dağıtmamak adına,lütfen herkez alışverişini(Özel yiyecekler yani mezeler gibi)gidilen bölgede yapsın.Görün bakın birdahaki sefere oraya tekrar gittiğinizde bakın nasıl karşılanacaksınız.

temel amaçlardan biriside budur zaten hem bölge tanıtımı hemde yöreye katkı

Bir ara aşağıya indiğimiz zaman, kamyon içinde meyve ve sebze satan bir kişiye '' -- lütfen yukarıya festival alanına çıkın hem çok satış yaparsınız hem de orada bulunan arkadaşlarımız mutlu olurlar'' demiştik , ama adamcağız hiç de oralı olmadı desem yeridir.

Ancak gerçekten yöre halkından yapılacak alış veriş onların bütçelerine büyük katkı sağlayacaktır, bizlerinde daima oralara gitmemize sıcak bakacaklardır, bunu amaç haline getirmeliyiz.

selam herkese kış ayları neysede yaz aylarında bazı yiyecekleri yanımızda getirmek sorun yaratabiliyor mesela tavuk çabuk bozuldugu için biz iki kamptır tavuklarımızı tüketemeden atmak zorunda kaldık bu tarz yiyeceklerimizi o yöreden sağlayabilirsek hem biz yiyeceksiz kalmayız hemde yöre halkı nasiplenmiş olur atılan onca yiyeceğede yazık günah olmamış olur ve milli servetimizede katkısı olmuş olur belki abarttığımı düşünenler olabilir ama ben hep şunu sölerim herkes kendi yaptıklarından sorumludur herkesin atacağı bir parça tavuk belki koca bi şehri bi ülkeyi doyurmaya yetecektir :D bundan sonra organizasyonlarda görülen eksiklikler yerine oturacaktır elbette :D önemli olan herkesin bu tarz fikirleri ileri sürüp ne yapılabilir bunu göstermesi gerekiir

Festivalden 4 gün önce oradaydık ve doğal olarak fazla gıda götürmedik yanımızda. Ki götürsek de o kadar süre elektiriksiz soğutucusuz dayanmazdı :smiley:
Gıda alışverişlerimizin çoğunu yakın köylerden ve kaynaşlıdan yaptık.
Dönüşte çoban amcalarımdan biri tahtadan yemek kaşığı ve spatula oymuştu, bizlere hediye etmek istedi. biz satın almakta ısrar ettik. kaşığı biz aldık spatula onun hediyesi oldu. Bir kaç arkadaşımız dönüşte köyden tereyağı ve süt satın aldı.

Elimizden gelen budur :smiley:
Ama arkadaşlarımızında belirttiği gibi biz festival alanında satış yapabileceklerini söylediğimiz halde pek ilgilenmediler. Aslında festival alanımızda küçük bir pazarları olsa gayet güzel satış yapacaklarını düşünüyorum bende.
Kısmet bir dahaki festival alanımıza yakın köy-bucaklara..

Genelde ayni goruste herkes :smiley:

Bu arada bu konuyu yapilan organizasyonun bir eksigi oldugunu dusundugumm icin acmadim. Organizasyon bir butun olarak gayet basariliydi. Ancak her sene daha huzurlu ve eglenceli olmasinin yani sira daha olgun, daha bilincli olmasi, daha ileriye gitmesini tabii ki hepimiz isteriz.

Ornegin su an aklima gelen birseyi yazayim; daha festivalin esas duyurusunu yaparken degisik yonlerden gelenlere nerede ne tur alisverislerini yapacaklarini duyurmak, hem insanlarin isini kolaylastirir, hem de yoreden alisveris yapilmasina vurgu yapar.

Boyle pozitif tartismalarla seneler icerisinde festivalimiz ulke capinda bilinen ve cok daha buyuk kitlelerce takip edilen festivaller arasinda yerini alacak emminim.

Selamlar,

alışveriş esnasında civarda yaşayanlara faydamız olurken ,onlardan unuttugumuz bazı değerleri görerek hatırlayabiliriz örn:çilekçi amca,o kadar gözü gönlü toktu ki,dolu dolu almadıgım halde çilek verdi (biz 1 tanenin bile hesabının yapıldıgı yerlerden geliyoruz) :smiley:

Evet, yoreye kucucuk parasal bir destegin cok otesinde, zaten aktivitelerimizin ozunde var olan iletisim, kaynasma, ogrenme, dostluk gibi kavramlarin pekismesi icin, farkli yorelerden ve kulturlerden insanlarla bir arada olmaktan daha iyi bir yol yok sanirim :smiley:

concrete' Alıntı:
Evet, yoreye kucucuk parasal bir destegin cok otesinde, zaten aktivitelerimizin ozunde var olan iletisim, kaynasma, ogrenme, dostluk gibi kavramlarin pekismesi icin, farkli yorelerden ve kulturlerden insanlarla bir arada olmaktan daha iyi bir yol yok sanirim :smiley:
Güven bey cok güzel tarif etmişsiniz
zaten gezenbilir ailesinin en güzel tarafıda saydığınız bu özellikler

Güven abi, çok güzel bir konuya değinmişsin. Festival organizasyonu sırasında bu konu hakkında çok girişimlerimiz oldu. Yerel yönetim kanalıyla da, direkt olarak ta talebimizi köylüye ilettik. Amaç festival alanında bir köy pazarı kurdurarak hem sizlerin en taze ve doğal yöresel ürünlerden edinmesini sağlamak hem de yöre halkına katkıda bulunmaktı ancak malesef yöre halkından bu konuda bir yanıt gelmedi. Seneye festivalimizde bu konuda daha kapsamlı bir çalışma yapıp köy pazarını festival alanına kurdurmayı planlıyoruz.

Deep' Alıntı:
Güven abi, çok güzel bir konuya değinmişsin. Festival organizasyonu sırasında bu konu hakkında çok girişimlerimiz oldu. Yerel yönetim kanalıyla da, direkt olarak ta talebimizi köylüye ilettik. Amaç festival alanında bir köy pazarı kurdurarak hem sizlerin en taze ve doğal yöresel ürünlerden edinmesini sağlamak hem de yöre halkına katkıda bulunmaktı ancak malesef yöre halkından bu konuda bir yanıt gelmedi. Seneye festivalimizde bu konuda daha kapsamlı bir çalışma yapıp köy pazarını festival alanına kurdurmayı planlıyoruz.
mert bey festivalin 3 üncüsü yine düzce topuk yaylasında aynı tarihlerdemi olucak yoksa başka bi alanmı düşünülecek
fenerbahçe spor klubunun projesi etkiliyomu festival alanını
ben gelemedim ama resimlerden gördüüm kadarıyla cok güzel bir yermiş

Çok doğru bir tespit. Güven kardeşime teşekkür ediyorum. Bundan sonraki etkinliklerde alışverişimi yöreden yapmaya azami gayret edeceğim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Kayıtlı Üye Sayımız
166,584
Kaydolan Son Üyemiz
ouzdede08

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR