Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Tarihsel gelişmeyi saptamak açısından belgesel niteliğinde 2 resim.Benim dikkatimi hemen köprü ve üzerindeki trafik durumundan ziyade , Çengelköy-Beylerbeyi-Kuzguncuk ve Kandilli tepelerindeki yapılaşma dikkatimi çekti.
O günü çok iyi hatırlıyorum.Açılış günü yaya olarak bir yakadan öbür yakaya geçmiştik.
Istanbuldan aynı yere ait 2 hava fotosu.Sadece 60 yıl ara ile.
Yer Aksaray Vatan Caddesi.1.ci resimde anacaddeyi görüyoruz.Gidiş yönü Topkapı istikameti.Sağ tarafta yeni Emniyet binasını , Fatih Kaymakamlığını ve Sur dibinde mavi çatılı İGDAŞ binasını görebiliyoruz.
2.ci foto 1946 yılına ait.Özellikle yolun bize göre sağ tarafının bomboş olduğunu görüyoruz.Ben buraların Aksaray'a kadar bostanlık olduğunu çok iyi hatırlıyorum.Istanbulun en güzel kıvırcık salata , marul ve taze soğanlarının yetiştirildiği yerlerdi.Bugün iptidai örnekleri Topkapı-Yedikule yolu arasında sur diplerinde kalmıştır.
24 Şubat 1954'te Boğaz buz kütleleri yüzünden tıkanmış, Poyrazköy- Rumeli Kavağı arasında yürüyerek karşı karşıya geçenler olmuş.
Sabahın ilk ışıklarıyla uyananlar Boğaz'da küçük buz tepelerini gördüklerinde gözlerine inanamamışlar. Tuna'dan Karadeniz'e ve Boğaz'a yönelen kütleler öğlene doğru tamamen kaplamış denizi...
Büyükdere, Kanlıca, Çengelköy sahillerinde deniz donmuş... Tabii vapur seferlerine olmuş olan. Ve bir hafta devam etmiş
Eski serapa kahvelerden 1920 ( bu kahveler gündüz kahvehane olarak işletildikleri gibi dönemine göre mesela ramazanlarda müziklli gösterilerin türlü aktivitelerinde yapıldığı yerlerdi. ve bu dönemlerde kimisine giriş biletli idi.