Ynt: Emsallerinin 1/3 fiyatına 4x4 alırmıyız ?
sernoberze' Alıntı:
Getirsinler alalım,özellikle JEEP parçaları ucuz gelsin,madem Çin de üretiliyor,bizim ithalatçılarda bu pazara bi baksınlar Bakmıyorlar çünkü ,Amerikada 4 dolar olan anahtarlı benzin depo kapağını burda 60 TL ye satmak daha çok işlerine geliyor,Çin ürünlerinin tamamınıkötülemekte yersiz bence ,Şu anda lisanslı olarak ürettikleri ürünlerin hepsi belli kalitede mesela şu anda kullandığınız DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR %90 ÇİN MALIDIR.
Çok ama çok haklısınız ...
Yurdumumuzda tüketiciler korunmuyorlar, hatta Devlet tarafından da, bu duruma vergi toplamak uğuruna göz
yumuluyor diyebilirim. Hele söz konusu araç olunca, zaten durum içler acısı, yapılan ithalatın önemli bir bölümü
yani döviz çıktısı, araç ithalatına kaymış vaziyette. Ama araçların üzerindeki vergiler dolayısı ile devletin en önemli
gelir kaynaklarından bir tanesi de araçlardan alınan vergiler.
Ayrıca, otomobil ithalatçılarının eline düşmüş bir vaziyetteyiz, biribirilerine bakarak fiyat belirliyorlar. Aslında araçların
vergiler hariç satış fiyatlarının, yurt dışındaki vergiler hariç satış fiyatları ile aynı, hatta gelir düzeyine göre fiyatlandırıldığı
zaman daha aşağılarda olması lazım.
Bizlerin de, pazardaki ürünler hakkında pek bilgimiz yok. Kulaktan dolma bilgiler ile satın alma yapıyoruz ..
Yurt dışında Altın Direksiyon ödülü alan,22.000 USD lık bir aracı, 105.000 USD a alanları biliyorum. O araç üzerinde bulundurduğu
ekipmanlar, kullanış kolaylığı, motor hacmi ve kuvveti, içinde bulundurduğu extra donanımları, BU FİYATA sattığı için Altın
Direksiyon Ödülü alıyor. Her şey fiyat ile alakalı, yani Amerikalı'nın dediği gibi her şey para...
Bu durumda, sizin de dediğiniz gibi 4 USD lık bir parçayı 40 USD a aldığımız için sevinmeli miyiz bilmiyorum, çünkü,
bu durumda kontrolsüzlük ve ithalatçıların vicdasızlıklarından dolayı 140 USD a da satabilirlerdi .
Tüketici Koruma Örgütleri ve Dernekleri veya STK lar ne iş yapıyorlar bilmiyorum, bilen varsa beri gelsin.
Sorun, bu araçların Çin malı olması değil, biraz ağır olacak ama, Serbest Piyasa Koşulları adı altında bizlerin soyulması, kendimi
satın alma yaparken nedense hep dolandırılıyormuşum gibi hissediyorum ,böyle hisseden sadece benim galiba diye de
düşünmekten kendimi alamıyorum. Neticede, bu araçlar kendi ülkelerindeki vergiler hariç satış fiyatları ile bizdeki vergiler hariç
satış fiyatları ile satılırlarsa biz bu araçlara en azından emsallerine göre yarı yarıya bineriz .