Ynt: Edirne Fotoğrafları
Her ne kadar elimden geldiğince yumuşatmaya çalışsam da, fotoğraf konusunda genellikle olumsuz eleştiriler yapıyorum. O yüzden öncelikle özür dileyerek başlamak isterim. Ama gördüğüm yanlışlıkları es geçip "aaa harika olmuş" demek de karşımdakini kandırmak gibi geliyor...neyse. Ben yazayım, isterseniz silerim...
Öncelikle fotoğraflarınızda ufuk çizgisine dikkat etmenizi öneririm, fotoğrafların çoğunda ufuk çizgisinde eğrilik var. Düzeltmesi en basit sorundur bu...o yüzden en başa bunu koydum.
Hayvan fotoğrafı çekerken, mümkün olduğunca onun seviyesine inmeniz iyi olur. Farkındayım zaten çömelmişsiniz elinizden geldiğince, sokakta yerlere yatmak da olmuyor her zaman, özellikle bayanlar için. Bunu sadece bilgi olsun diye söylüyorum yani
Şu abdesthane olduğunu tahmin ettiğim, musluklar fotoğrafında...kendini tekrar eden bir konu bulmuşsunuz. şimdi bu tekrarlayan objeler fotoğrafta bir ritm yaratır. bu da iyi birşeydir. ama genellikle bu ritmin bir yerde kırılması tercih edilir. mesela burada oturmuş abdest alan bir çocuk. bu ritmi kıran objenin de kadrajda musluklardan fazla yer kaplamaması gerekir. o yüzden "çocuk" dedim ki, küçük olsun! bunun dışında kadrajın sol tarafında hem netlik dışı kalmış, hem karanlık, hem de çok yer kaplayan bir demir parmaklık var. bu biraz gözü rahatsız ediyor sanki. ayrıca fotoğraftaki çizgileri takip ettiğimizde gözümüz karenin üstündeki 2 basamağa gidiyor, orası hem açık renkli, hem de çizgili filan. muslukların rolünü çalıyor biraz. bu tip bir durumda o basamağı karenin dışında bırakmak daha iyi olabilir.
yerde yatan köpeğin fotoğrafı çok sevimli...objektife bakıyor olması daha iyi olabilirdi. ama biliyorum ki şartlar her zaman bizim kontrolümüzde olmayabiliyor. burada benim dikkatimi çeken şey yerdeki taşların dokusu oldu. o dairesel deseni kullanarak ya da vurgulayarak daha iyi bir resim çıkabilirdi diye düşündüm. şimdi burada da fotoşop giriyor işin içine...
bir çok insan fotoşoplu fotoğrafları sevmediğini söylese de, aslında fotoşop dijital fotoğrafçılığın karanlık odası oldu artık. nasıl eskiden karanlık oda olmadan fotoğraf da olmuyorsa, bugün de fotoşop olmadan fotoğraf olmaz diyebiliriz. siz "makineden çıktığı gibi, hiç ellemedim" deseniz de, aslında makineniz kendi içinde kontrastını, keskinliğini, renk doygunluğunu, beyaz ayarını yapar. yani aslında her fotoğrafa müdahale edilmiştir, siz dokunmadıysanız, bilin ki Nikon'un mühendislerinin belirlediği standart parametrelere göre işlenmiştir o fotoğraf. fotoğraf bir sanatsa eğer, bunu makineye bırakmak yerine kendimiz yapmamız daha uygun olur sanırım. o yüzden fotoğraf çekecekseniz, fotoşop bilmek zorundasınız. tabii illa fotoşop değil, herhangi bir resim işleme programı da olabilir. yani bi editör şart diyebiliriz. köpeğe üçüncü bi göz eklemediğiniz sürece veya gözlerinden birini yok edip gerçekte olmayan bir şey yaratmadığınız sürece de fotoğrafın sanatsal değeri kaybolmaz.
siyah beyaz masaların olduğu fotoğraf güzel. yine masada bi amca dede filan otursaydı daha güzel olurdu. ama yoksa da napalım...burda dikkatimi çeken şey, sağdaki masanın kadraja çok yaslanmış olması. kadrajın uç noktalarını genelde boş bırakmayı tercih edin....veya orada ille bir obje olacaksa, uygun şekilde kesilmiş olsun. (kesilmiş derken, yarısı kadrajın içinde, yarısı dışında gibi) bu arada ağaç ve ampulun kadraja yerleştirilmesi çok iyi! tebrik ederim. tam altın noktalara oturtmuşsunuz. ayrıca beyaz ampulün karanlık zemine denk gelmesi de çok iyi olmuş. fotoğraf çekilirken biraz titremiş sanırım, ama o kısım önemli diil. önemli olan neden titrediği...tahmin ediyorum ki pozlamayı merkezden, yani karanlık duvardan almışsınız. o yüzden makine kendini karanlık bi yerde sanıp fazla pozlamış. o yüzden eliniz titremiş ve zemin de çok parlak çıkmış...pozlamayı karenin çok aydınlık veya karanlık yerlerinden almak yerine, orta aydınlıkta yerlerinden almaya çalışın.
dediğim gibi bunları eleştiri veya "şurası kötü burası kötü" diye algılamayın. ben sadece gördüğüm eksikleri yazıyorum ki, nerede yanlış var bilin
otobüs durağındaki aileyi çekmek cesaret ister. ben olsam çekemezdim, yemezdi
) orada da kadraj biraz yamuk ama dediğim gibi, en kolay düzeltilecek sorun bu! burada aile, kadrajı çok iyi dolduruyor. hepsi objektife bakıyor ve mutlular gülüyolar filan (ben çeksem hepsi sinirli, bana doğru koşuyor olurdu!) çok iyi yakalamışsınız. sanırım yüksek iso'dan dolayı biraz noise sorunu olmuş. renklerin doygunluğu gitmiş filan ama "o an" çok güzel...teknik ayrıntıları aşıyor. bravo diyorum...
cami fotoğrafı çok iyi...ama bir sorun var. avize! bilinçli olarak almışsınız kareye, yerine yerleştirmişsiniz. ama arkaplandaki dev Allah yazısı çok çarpıcı, ki sanırım asıl hedefiniz de o zaten. ama avize daha önde, yazıyla aşağı yukarı aynı boyutta ve daha parlak. şimdi kompozisyonda şöyle bir denge kuralı var. fotoğrafta iki cisim varsa, kompozisyonda dengeyi sağlamak için cisimlerin boyutu ve parlaklığı dengeli olacak. yani ya küçük ve parlak olucak, ya büyük ve sönük olucak; ya da her ikisi de büyük ve parlak olucak vs vs...şimdi burada Allah yazısı koyu renkli, ama avize maaşallah pırıl pırıl. ama asıl konu yazı, avize sadece bir detay! ama çok parlak ve rol çalıyor, hatta göz alıyor!
) demek istediğim, avize olmasa daha iyiydi...biraz daha yürüyüp, avizeyi kadrajın dışında bırakmak gerekirdi sanırım. bi de kadraj yine hafif eğri. (D90'ın vizöründeki çizgileri menüden açarsanız, size bayağı yardımcı olurlar bu kadraj konusunda.) bu arada fotoğrafın renkleri çok güzel, çok sıcak ve canlı...diğerlerinin arasında parlıyo o fotoğraf.
oy...yoruldum
) size tavsiyem, önce temel kompozisyon kurallarını öğrenin...gerçi bu resimler buraya yükleneli 3 ay olmuş, belki çoktan öğrendiniz. bilemiyorum...neyse...sonra da google'dan Life dergisinin arşivindeki fotoğrafların kadrajlarını ve konularına göre yerleşimlerini inceleyin. çizgileri gölgeleri nasıl kullanmışlar, kadrajın köşelerinde kenarlarında neler var, fotoğrafı hangi yükseklikten çekmişler, yani oturan bi insanı ayakta durarak mı çekmiş, yoksa fotoğrafçı da onun seviyesine mi inmiş! vesaire vesaire...fotoğraf konusunda size çok şey katar.
http://images.google.com/hosted/life
işte link bu...
iyi günler dilerim...