Duster Kış Lastiği

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan youngsun Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 431
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 144,598

Duster için hangi kış lastiği?

  • Goodyear UG8

    Kullanılan: 4 12.1%
  • Continental CrossContact Winter

    Kullanılan: 8 24.2%
  • Yokohama Geolander I/T GO71

    Kullanılan: 5 15.2%
  • Lassa Competus Winter

    Kullanılan: 3 9.1%
  • Petlas W651 /Starmaxx W850

    Kullanılan: 3 9.1%
  • Brigestone Blizzak LM80

    Kullanılan: 2 6.1%
  • Pirelli Sottozero3/ Scorpion Winter

    Kullanılan: 4 12.1%
  • Sava Eskimo SUV

    Kullanılan: 0 0.0%
  • Falken HS 449

    Kullanılan: 1 3.0%
  • Diger

    Kullanılan: 3 9.1%

  • Kullanılan toplam oy
    33
  • Anket kapatılmış .

youngsun

Zirve
Mesajlar
1,038
Tepkime Puanı
18
Yer
İstanbul/Ankara
Web
www.youtube.com
Arkadaşlar malumunuz üzere kış lastiği alıcaz gibi bir durum söz konusu.
Bu nedenle başta fiyat ve test birincisi(UG8 ve Conti) lastikler ve diğer lastiklere göre bir sıralama yaptım.
Goodyear UG8
goodyearug8.jpg


Continental Crosscontact Winter
conticrosscontactwinter.jpg


Dunlop Grandtrek SJ6
dunlopsj6.jpg


Lassa Competus Winter
lassacompetuswinter.jpg


Starmaxx Icegripper W850
starmaxxicegripperw850.jpg
 

Etiketler



Ynt: Duster Kış Lastiği

ben bu kış Continental Crosscontact Winter kullandım çok menlundum bu sene aşırı kar yağdı ama bir kere yolda da kalmadım zincirde takmadım Elazığ'dan 260 tl aldın %20 indirim yaptı
 



Ynt: Duster Kış Lastiği

komkarbey' Alıntı:
ben bu kış Continental Crosscontact Winter kullandım çok menlundum bu sene aşırı kar yağdı ama bir kere yolda da kalmadım zincirde takmadım Elazığ'dan 260 tl aldın %20 indirim yaptı
Zaten Crossconract Winter test birincisi bir lastik hemde bizim ebatta.
Peki fren il ilgili izlenimleriniz nasıl? Bir de ıslak zemindeki yol tutuş hakkında bilgi verebilir misiniz?
 




Ynt: Duster Kış Lastiği

sıcaktan bıktık beya... az serinlese arada da yağmurlasa ıyı olmamı... ;D
 




Ynt: Duster Kış Lastiği

"" Başbakanlık Planlama Kurulu bir karar aldı. Onun yönetmeliği çıktığı zaman da Türkiye genelinde kış lastiği uygulanması düşünülmekte. Onun için aracı olanlar bu konuda kış gelmeden gerekli hazırlıkları yapmalı...""
Bu kış lastikleri hava sıcaklığının +7 dereceden az olduğu, özellikle yağmurlu ve karlı havalarda işe yaramakta. Buraya kadar anladık da bizim gibi güneyde yaşayan ve kış hava sıcaklığı ortalamasının +11 C. olduğu yerlerdekiler ne yapıcak..??? Bilenler de +7 C üzerinde kış lastiği kullanmayın diyor..kaldım valla.... ??? ??? ???
 

Ynt: Duster Kış Lastiği

Dacia Duster Lastik-Jant Ebatları Haklkında;;;

215/70/16'den büyük AT veya MT lastikler standart araçlarda sürtme yapar.
Orginal Jant ve lastik ölçüleri 6,5 J 16 215/65 R 16 M+S
Dacia Duster'ın Bijon Ölçüleri 5x114,3'tür.
Jant çapı 16' x 6.5
Bijon aralığı 5 x 114,3
Bilezik çapı 73,1

Bu arada kış lastiklerini 2012-Bahar fiyatları ortalama;
Bizim ebatlarda(215/65/16) fiyat 200 ile 400lere kadar değişiyor.
Kış lastiğinde
Goodyear UG8 için 330 TL
Sava Eskimo S3 için 275 TL
Lassa Competus Winter 250 TL
Dunlop Grandtrek SJ6 250 TL
Starmaxx Icegripper W850 200 TL (Bu lastik için pek kötü yorum yok desen ve karışım formülü hankook w310 ile aynı ve petlas w651 in birebir aynısı
All terrain lastikler test incelemesi;;
Consumer Survey Results By Category
Dacia Duster için orjinal ebatta 215/65-16 sadece 2 seçenek var
1.General Grabber AT2
2.Yokohama Geolandar A/T-S
General Grabber bariz daha iyi görünüyor,Yokohama bir çok noktada gerilerde kalmış.
Alternatif olarak 215/70-16 seçeneğinde ise 3 seçenek var
1.General Grabber AT2
2.BF Goodrich A/T
3.Yokohama Geolandar A/T-S
Detayları incelediğinizde Kar ve Buz performansı olarak General Grabber AT2 Tartışmasız lider hatta test 1.olmuş,BF Goodrich A/T ise Kar performansı olarak biraz daha geride ama Sessizlik ve konfor olarak daha iyi.Tercih noktası,neyi daha çok önemsediğimize bağlı sanırım.
(4x4.gezenbilir.den.alıntıdır) ... ;)
 

Ynt: Duster Kış Lastiği



Neden Kış Lastiği?

Havalar yavaş yavaş soğumaya ve artık kış yüzünü göstermeye başladı. Muhtemelen bazı araç sahipleri şu soruları kendi kendilerine sormaya çoktan başlamıştır,
“Bu kış çok kar yağar mı?” veya “Bu sene kış lastiksiz idare edemez miyim?”.
Ya da şu telkinlerle kendilerini rahatlatmaya çalışıyorlardır,
“Lastiklerim zaten yeni, idare ederler.” veya “Sağlam kar yağarsa o zaman düşünürüz.”.
Ya da şu şekilde kendi kendilerine söylenip duruyorlardır,
“Bu kış lastikleri de çok pahalı!” veya “İki hafta takacağım, bir dünya para harcayacağım!”

Evet, maalesef tüm bunlar her kış geldiğinde yaygın olarak karşılaştığımız durumlardı. Ama yıldan yıla bu şikayetler azalmakta. Bunun sebebi nedir peki? Artık kış aylarında hava soğumuyor veya kar yağmıyor mu? Veya yollar buz tutmaz mı oldu? Yoksa insanlar kış aylarında araç kullanmaz hale mi geldi? Hepimiz biliyoruz ki bu değişimin sebebi bunlardan hiçbiri değil.
Peki ne oldu da insanlar yukarıda sıralanan yakınmaları daha az dile getirir ve kış lastiklerini daha fazla sorar oldu? Cevap aslında çok basit, hayatın birçok alanında olduğu gibi trafik emniyeti konusunda da bilinçleniyoruz.
Önce Emniyet

Sürücüler artık biliyor ki kış lastikleri birer külfet değildir, bilakis kış aylarında araçlarımızın hayati parçalarından biri olmaktadırlar. Hem bizlerin, hem dışarıdaki yayaların, hem araçlarımızın, hem de trafikteki diğer tüm araçların emniyetini sağlayan önemli bir parça.
Küçük ama çarpıcı bir istatistik; TÜİK’in yayınladığı kaza istatistikleri raporuna göre 2010 yılı içerisinde karlı veya buzlu zeminde gerçekleşen ve ölüm veya yaralanma ile sonuçlanmış kaza adedi maalesef 1.171 gibi yüksek bir rakam (Tablo 1). Sadece maddi hasarla sonlanan kazalara dair bir istatistikten bahsetmiyoruz bile. Kar yağınca ana haber bültenlerinden takip ettiğimiz kayan araç manzaraları zaten çok şeyler anlatıyordur.
Tablo 1:
Kazanın olduğu yüzeye göre trafik kazası ve sonucu, 2010 (TÜİK)
Yolun Yüzeyi Toplam Kaza Ölümlü Kaza Yaralanmalı Kaza
Karlı 453 16 437
Buzlu 718 21 697
Küçük ama çarpıcı bir başka istatistik daha; karlı zeminde, yaz lastikleriyle 50 km/s hızla giden bir aracın fren mesafesi 44 metre iken, kış lastikleriyle bu mesafe 36 metreye kadar düşmektedir. Ortalama bir otobüs boyunun 12 metre olduğunu söylersek, 8 metrenin anlamının ne kadar büyük olduğunu farkedebiliriz.
Adı Üstünde: Kar Lastiği Değil, Kış Lastiği

Sürücüler artık biliyor ki kış lastiklerine sadece kar yağdığında değil, hava sıcaklığı 7°C’nin altına düştüğü andan itibaren ihtiyaç duymaktayız. Ne de olsa aracımızın gaza bastığımızda hareket edip hızlanabilmesinden daha önemlisi frene bastığımızda durabilmesi.
Hava sıcaklığı, 7°C’nin altına düştüğünde, standart lastikte kullanılan karışımlar sertleşerek tutunma özelliklerinin bir kısmını kaybederler. Bununla birlikte kış lastikleri özel hamuru sayesinde 0°C’nin altındaki hava sıcaklıklarında bile yumuşaklığını ve dayanıklılığını koruyan bir yapıya sahiptir.
Bu şartlar altında kış lastiklerine olan ihtiyaç yoğun kar yağışının olduğu birkaç haftalık dönemi aşıp, kış döneminin geneline yayılmaktadır. Mesela, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı istatistiklere göre Ankara ilimizin yıl genelindeki ortalama sıcaklık verileri Kasım ayından başlayarak Nisan ayına kadar 7°C’nin altında kalmaktadır (bkz. Tablo 2).
Tablo 2:

Yurt geneline baktığımızda bu periyot uzayıp kısalabilmektedir, ama hiçbir zaman kış lastiklerine olan ihtiyacımızı birkaç hafta ile sınırlayan bir tablo oluşmamaktadır.
Kış Lastikleri - Yaz Lastikleri

Sürücüler artık biliyor ki yaz lastikleri yeni olsa veya lastiklerinin diş derinlikleri yüksek olsa bile bunlar kış şatlarında yeterli emniyet şartlarını sağlayamamaktadır. Sonuçta kış lastikleri tamamen bu hava şartlarına özel olarak geliştirilerek sürücülerin beğenisine sunulmaktadır.
Bu değişiklikleri kabaca bir tabloda özetlememiz gerekirse;
Özellik Etki
Desen Sırt deseninin kılcal damarlı yapısı ve omuz bloklarının dişli yapısı, karlı zeminde ilave çekiş sağlar.
Kauçuk Karışımı Karışım çok düşük sıcaklıklarda bile sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini korur, konfor kaybı yaşanmaz ve fren mesafesi uzamaz.
Sırt Genişliği Kış lastiklerinde sırt genişliği, standart lastiklere göre daha dar olmalıdır. Böylece yol yüzeyine daha yüksek basınç uygulanarak daha iyi yol tutuşu sağlanır.
Desen Doluluk Oranı Kış lastiklerinde doluluk oranı, standart lastiklere göre daha az olmalıdır. Böylece yol yüzeyindeki kar, buz, su, çamur gibi maddelerin oluklardan dışarı atılması daha kolay olur.
Diş Derinliği Kış lastiklerinde diş derinliği, standart lastiklere göre genellikle daha fazladır. Böylece erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde daha iyi çekiş sağlanır.
Dişli Desen Yapısı Dişli desenler kışın çekişi arttırır.
Yüksek Silika Oranı Silika oranı arttırkça ıslak zeminde yol tutuş artar, yuvarlanma direnci ve aşınma azalır.
Tüm bunların üzerine küçük bir istatistik daha, yapılan testler göstermiştir ki, kış lastikleri tutunma ve çekiş gücü açısından tüm kış koşullarında yaz lastikleri ile karşılaştırıldığında %25’e varan çekiş gücünde üstünlük sağlamaktadır.
Tasarruf Edelim Derken...

Sürücülerimiz artık biliyor ki kış lastikleri birer masraf değildirler. Zaten öyle çok çok pahalı lastikler de değildirler, sadece yaz lastiklerine göre ufak bir fiyat farklılığı söz konusudur. Bu da kış şartlarına uygun özel sırt karışımı, lastiğin sırt bölgesinin kalınlığı ve güvenli sürüş için lastiğin yapısında kullanılan ilave malzemelerden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte önlenen muhtemel can ve mal kaybı, aradaki ufak fiyat farkından çok daha fazla önem arzetmektedir. Sonuçta tasarruf edelim derken daha büyük kayıplarla karşılaşmayı kimse arzu etmeyecektir.
Ayrıca yukarıda da belirtildiği gibi kış lastiklerinin kullanım gerekliliğinin ortalama 5 ay gibi geniş bir dönemi kapsadığı düşünülürse kış lastiklerinin birer masraf unsurundan çok bir gereklilik olduğu daha net anlaşılacaktır.
Burada dikkat edilmesi gereken bir husus şudur ki, kış lastikleri yapısında bulunan ve lastiğin soğuğa karşı yumuşaklığını korumasını sağlayan silika hammaddesinden ötürü kuru zeminde daha çabuk aşınabilmektedir. Bu yüzden havaların ısınması ile birlikte kış lastikleri yaz lastikleri ile tekrardan değiştirilmelidir. Bu sayede lastiklerimiz daha uzun süre ömrünü muhafaza edebilecektir.

Kış Lastikleri Hakkında Sıkça Sorulanlar

- Kış lastikleri sadece kar yağdığında mı kullanılmalıdır?
Hava sıcaklığı, 7°C’nin altına düştüğünde, standart lastikte kullanılan karışımlar sertleşerek tutunma özelliklerinin bir kısmını kaybederler. Bu yüzden kış lastiklerini sadece kar yağdığında değil, hava sıcaklığı 7°C’nin altına düştüğü andan itibaren kullanmamız gerekmektedir.
- Kış lastiklerinin standart lastiklere göre ne gibi avantajları vardır?
Kış lastikleri,

Özel karışımı sayesinde kış şartlarında yumuşaklığını ve tutunma özelliğini korur.
Özel deseni sayesinde karlı zeminde ilave çekiş sağlar.
İçeriğindeki yüksek silika oranı sayesinde ıslak zeminde yol tutuşu fazladır.


- Sadece 2 kış lastiği kullanımı yeterli midir?
Yaz ve kış lastiklerinin tutunma performansı birbirinden farklı olduğundan aynı anda kullanılmaları sürüş kontrolü açısından önerilmemektedir.
- 4x4 araçların kış lastiği kullanmasına gerek var mıdır?
4x4’ler karlı yüzey üzerinde ilerlerken iyidirler, ama durmada ve buzlu yüzeyde dönüşlerde tek çeker araçlara göre bir üstünlükleri olmadığından bu araçlara da kış lastiği takılması tavsiye edilmektedir.
- Kış lastiği yerine zincir kullanılamaz mı?
Zincir kullanımı araç lastik ve mekanik aksamına zarar verdiğinden sadece zorunlu durumlarda ve mümkün olan en kısa süre için kullanılmalıdır. Aşırı buzlanma durumu (cam buz), çok dik, eğilimli ve virajlı dağ yolları ve benzeri durumlarda kullanımı önerilmektedir.
- Bir lastiğin kış lastiği olup olmadığı nasıl anlaşılır? Diğer lastiklerden farkı nedir?
RMA’ya (Rubber Manufacturers Association – Lastik Üreticileri Derneği) göre kış lastiği standartlarını sağlayan lastikler sol taraftaki sembolü kullanabilirler.
Bununla birlikte kış lastiğini deseninden de kolaylıkla ayırt edebiliriz. Yola tutunmasının ve çekiş yeteneğinin daha iyi olması için, kış lastiklerinin sırt desen tasarımı ince lameli ve geniş bloklu olarak tasarlanmıştır.


- Kış zamanı tutunmayı arttırmak adına lastik hava basıncını birkaç psi düşürmek faydalı olur mu?
Hava her 3-4 derece soğuduğunda lastik iç basıncı 1 psi düşmektedir. Bunun üstüne kışın lastiğin basıncını daha da azaltmak hem lastiğin ömrünü kısaltacak hem de ciddi güvenlik tehlikesi doğuracaktır. Yapılması gereken, araç üreticisinin önerdiği optimum hava basıncını tüm yıl boyunca korumaktır.
- Kış lastiklerimi mevcut jantlarımla beraber kullanabilir miyim?
Sac jant veya çelik jant diye tanımlanan aleminyum alaşımlı jantları kullanmakta bir sorun yoktur. Ancak eğer yollar buzlanmaya karşı tuzlanmışsa alüminyum jantların üzerinde birikebilecek tuz tabakası jantlara hasar verebilir. Bu yüzden kışın jantlar daha sık temizlenmelidir.
- Kış lastikleri daha çok yakıt harcanmasına sebep olmaz mı?
Kış lastikleri dizaynları gereği zemine daha iyi tutunduklarından daha çok yakıt harcamaya neden olurlar ancak bu fark sürücü tarafından algılanabilecek boyutlarda değildir. Bununla birlikte, önlenen muhtemel can ve mal kaybı, aradaki ufak farktan çok daha fazla önem arzetmektedir.
- Kış lastikleri pahalı değil midir?
Kış lastiklerinin standart lastiklere göre ufak bir fiyat farklılığı söz konusudur, bu da kış şartlarına uygun güvenli sürüş için geliştirilen lastiğin özel yapısından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, önlenen muhtemel can ve mal kaybı, aradaki ufak fiyat farkından çok daha fazla önem arzetmektedir.
- Tüm kış lastikleri bir midir?
Kış lastiği tercihimiz aracımızı kullandığımız bölgenin iklimsel özellikleri ve yol şartlarına göre değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte kış lastiklerini birbirleri arasında asıl farklı kılan, yapısal özellikleri altında yatan teknolojik birikimdir.
- Kış lastiklerinin raf ve kullanım ömrü ne kadardır?
Öncelikle söylemek gerekir ki, kullanım ve depolama koşullarının çok değişken olması nedeni ile sadece lastik üretim tarihine bakarak lastiğin ömrü hakkında kesin bir bilgi verilmesi doğru değildir.
Bilinmesi gereken, minimum diş derinliği standart lastikler için 1,6 mm olmasına karşın kış mevsiminde kış lastikleri için diş derinliğinin en az 4 mm olması önerilmektedir.
Bununla birlikte, JATMA’nın (Japon Otomobil Lastiği Üreticileri Derneği) açıklamasına göre binek ve hafif ticari araçlara yönelik kullanılmış veya kullanılmamış (yedek-stepne dahil) lastikler üretim tarihinden sonra on (10) yaşını doldurmuş ise, gözle görünür herhangi bir hasara veya şekil bozukluğuna sahip olmasa ya da diş derinliği kullanım için yeterli gözükse dahi yenileri ile değiştirilmelidir.
- Yaz aylarında da kış lastiklerini kullanabilir miyiz?
Kış lastikleri havaların ısınmasıyla birlikte yaz lastikleri ile değiştirilmelidir ve yazın kullanılmamalıdır. Aksi takdirde; hızlı aşınma, artan yakıt tüketimi ve ses seviyesinde artış gibi sorunlarla karşılaşılabilir.
- Değiştirilen lastikler nerede, nasıl saklanmalıdır?
Lastikler jantları ile birlikte saklanacak ise üst üste yatık şekilde depolanebilirler. Eğer jantsız depolanacaklarsa dik bir şekilde ve yan yana konumlandırılmalıdırlar. Burda amaç lastiğin deformasyonunu engellemektir.
Ayrıca depolanacak lastikler mümkünse ışık almayan, kuru ve ılık bir ortamda, yere temas etmeden saklanılmalıdır.
Bununla birlikte artık birçok lastik bayisi müşterilerine lastiklerini saklama hizmeti de sunmaktadır. Yaz döneminde kış lastikleri gerekli tüm şartlar sağlanarak depolanmakta, kış lastiklerine geçiş zamanı geldiğinde de sökme takma işlemi gerçekleştikten sonra aynı şartlarda bu sefer kış lastikleri muhafaza edilmektedir.

alıntı Bristone... ;)
 

Ynt: Duster Kış Lastiği

Eveeeet kış geliyoooo.

Dusterına tavan barı arayanlar buraya :

http://www.gezenbilir.com/index.php?action=classifieds;sa=view;id=149
 



Ynt: Duster Kış Lastiği

kış lastiği alacağım. ebadını 205 70 16 olarak değiştirsek bir problem çıkar mı ? bilen arkadaşlar bilgilendirebilir mi? kış lasiklerinin ince olması tavsiye ediliyor. birde alternatif uyabilecek ebatlarda veriliyor
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,678
Mesajlar
1,522,021
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

SON KONULAR



Geri
Üst