Ynt: Doğu Avrupa Gezisi
Arkadaşım; 2009'da otomobilimle Üsküp'ten Prizren'e; oradan, Budva ve Kotor'a, oradan da Dubrovnik'e geçmiştim. Üsküp-Prizren arası yol asfalt, dar ve çok virajlı... Ben gece karanlığına kalınca Prizren'e 20-22 km kala Sharr Dağı'nda bir otelde kaldım. Otelin ana binasında değil de, bahçesindeki villalardan birinde konakladık. Dubleks bir villa. 4 Kişi sanırım 80 Euro verdik. Manzara o kadar güzeldi ki, burada tam 3 gece kaldık. Gündüzleri Prizren'e gidip akşama döndük. Ama Sharr Dağı'ndaki otelden Prizren'e, 22 km yol 1 saat falan sürüyor, bilgine. Bu doğal güzellikleri yaşamak istersen yola çok da takma kafayı. Kosova'nın ayrı bir sigorta parası istediği doğru ama 30-50 Euro değildi sanırım 20 Euro idi. Kosova'dan (Prizren) Karadağ'ın (Montonegro) Budva kentine giderken de virajlı ama ormanlarla kaplı bir dağ yolundan geçeceksin. Bu yolda da tomruk taşıyan kamyonları sollamak sorun oluyor. Karadağ'da sürücüler çok agresifti, dikkat et ve yavaş sür. Karadağ'a girişte de 5 ya da 10 Euro Çevre Pulu almak zorundasın. Budva'dan Kotor'a geçeceksin. Kotor da hakikaten çok güzel. Kotor-Dubrovnik arasında kısa bir feribot yolculuğu yapmak zorundasın. Otomobil için feribota 6-7 Euro civarında bir para ödediğimizi hatırlıyorum. Çok pahalı değildi. Aslında, her şeyi öğrenmek iyi de, biraz da hesapsızca yola çıkmak da heyecanlı oluyor. Kafana göre, o yola değil ötekine girersin, bazen yolu şaşırırsın, o an biraz strese girsen de hepsinin ayrı güzelliği var seyahatte. Zaten navigasyonlardaki harita programları her geçen yıl gelişiyor. Kosova'da navigasyon 2009'da çok verimli değildi, belki Kosova'nın haritaları da güncellenmiş, gelişmiştir. İyi yolculuklar.