Ynt: Doğada Tek Başına Yürüyüş
Merhaba Erdoğan,
Gezenbilir Ailesine Hoşgeldin.
Doğada tek başına yapacağın bir yürüyüş için ilk önce kondüsyonun ve sonrada uzun yıllara dayanan bir tecrüben olması lazım.
Doğal ortamda (Bu doğal ortam ; Ormanlık bir alanda ki patika olabileceği gibi kayalık bir alanda ki patika da olabilir ve daha onlarca seçenek) tek başına yürürken onlarca seçenek içinde her birinin ayrı ayrı tehlikeleri ve dikkat edilmesi gereken yönleri olavaktır.
Tüm bu unsurları buraya yazmaya kalksam hem vakit yetmez hemde tamamını yazamamam.Unuttuğum ve/veya aklıma gelmeyen unsurlar her zaman var olacaktır.Basitçe ;
- Ormanlık alanda patika üzerinde ki küçük bir çukurun yapraklarla gizli olması ve yürüyüşçünün küçük çukurda ayağını takılması ile yere yuvarlanması. Sonuç : Ayak burkulması,başın yere çarpması ile oluşacak bayılma ve travmalar.
- Kayalık bir alandaki patika da giderken daha üst irtifada otlayan ve sana huzur verdiğini düşündüğün koyun&keçilerin düşürdüğü taş ile oluşacak bir tehlike.
Bu iki örnekteki durumda yardım isteyeceğin kişilere ulaşma imkanın kolay olmayacak.Uydu telefonun olsa bile bayıldıysan ya da telefon taş düşmesi sebebi ile uzağa düştü ya da kırıldı ise ne yapacaksın.?
Kısaca açıklamaya çalıştığım bu tehlikeler nedeni ile doğa da tek başına yürüyüş yapmana pek sıcak bakamıyorum.
17 yaşındasın ve lise bittiğinde yürüyüş yapacağını söylüyorsun. Çok zor çok.
Öncelikle bilgi ve deneyim elde etmelisin.
Tabii bunların yanında da seni doğada tehlikelerden kurtaracak, isteklerini gerçekleştirmene olanak tanıyacak kaliteli ve işlevsel dağcılık ve kampçılık malzemelerini edinmelisin.
Bunların yanında bir diğer sorun olan Doğada tek başına yürüyüş yaptınız mı ?'ya gelince ;
Uzun yılların verdiği deneyim ile (Eylül 1995'den beri İzmir Çevresinde yürüyorum) İzmir yakınlarında ki parkurlarda bir çok kez tek başıma yürüyüşler yaptım.
En son 30 Ağustos'ta solo İzmir Bozdağ Zirvesine çıkmıştım.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=15802.0
Parkurları ve olabilecek tehlikeleri bildiğim için pek bir sorun ile karşılaşmadım şimdiye kadar.
Burada bir parantez açayım tek başıma yürüdüğüm rotaları daha önce onlarca kez gruplar ile geçmişliğim vardı.
Sen hiç bilmediğin parkurlara girmeyi düşünüyorsun.(Örneğin Kazdağları Sarıkız.)
Sanırım bu yazdıklarım sorularını cevaplamaya yeterli olmuştur.
İzmir'den Selam ve Sevgilerle,
Öz Murat