Dizel Isıtıcıyla Su Isıtma

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Morphy Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 16
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,760

Morphy

Yeni Üye
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
1
Merhaba arkadaşlar. Dizel ısıtıcıyla su ısıtmak için amatörce bir girişimde bulundum ve sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle egzozun ürettiği yüksek ısıyı değerlendirmek amacıyla etrafına ince bakır boru doladım. Bakır boruyu alüminyum folyoyla sarıp, üstünü egzoz beziyle kapladım. Bu sayede bakır borudaki ısıyı korumayı amaçladım.

Bakır borunun iki ucuna devir daim için hortum takıp, hortumlara da ısı izolasyonu uyguladım. Hortumları 100 litrelik temiz su deposuna daldırdım ve bir ucuna küçük bir dalgıç pompa taktım.

Dalgıç pompanın ısıtıcıyla birlikte devreye girmesi ve durması için k tipi probla çalışan bir termostat takıp probu egzoza bağladım. Bu sayede egzoz sıcaklığı 50 dereceyi geçince çalışan ve altına düşünce duran bir devir daim sistemim oldu.

Motorun devrini düşürüp daha az suyu daha yüksek bir sıcaklığa ulaştırmak için pwm hız kontrol devresi bağladım. Bu sayede motorun sesi azaldığından geceleri gürültü sorunu da ortadan kalktı.

Başlangıçta amacım kış kampında suyun donmasını engellemekti ancak sonuç, 8 saatin sonunda ve en düşük ısıtıcı ayarında yaklaşık 10 derecelik bir ısı artışı oldu. Sabahleyin ılık sayılabilecek bir su sıcaklık seviyesine ulaştım.

Ancak amatörce yaptığım bu işte çözüm bulamadığım bir sorunum var. Motor hız kontrol devresi, motor çalıştıktan sonra devir düşürmede sorun yaratmazken, motorun düşük devirde yeniden çalışması için gerekli gücü vermiyor. Muhtemelen ilk kalkıştaki yüksek akımı sağlayamadığından motoru yüksek devirde çalıştırıp hız düşürmek zorunda kalıyorum.

Soruma gelecek olursak, 12v, 20w gücündeki motora kalkış kondansatörü takılabilir mi, takılırsa kaç farada ihtiyacım olur?

Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.
 

Etiketler
.
Sanırım çabalarınız dönüp dolaşıp şu noktalara cevap vermeye takılacak.
* Kaç litre su ile duş alınabilmekte, bulaşık yıkanabilmekte ?
* Ilık suyu ocaktan kazanmak daha mı kolay ?
* Dalgıç pompa kaç dereceye kadar dayanıklıdır ?
* Hazır olanaklar daha kolay, ucuz, rahat ve sorunsuz mu ?

Umarım sorunuza istediğiniz gibi cevap vermemem sorun değildir ? :smiley:
Foruma hoş geldiniz..
 

Hoşbulduk.

İlk denemeyi bir kova suyla yaptım ve üç saatte 15 dereceden 36 dereceye ulaştım. Buradaki amacım suyu duş alma, bulaşık yıkama sıcaklığına ulaştırmaktan ziyade, suyun donmasını engellemekti. Sabahları buz gibi su yerine, hafif ılık suyu maliyetsiz bir şekilde kullanmak ekstrası oldu.

Bulaşık ve duş için 11 litreyi 2 saatte 40 dereceye çıkaran termostatlı bir termos yaptım, 12v/200w'lık resistans işimi yeterince görüyor. 200 amperlik aküyü de çok fazla yormuyor. Elektriği dışarıdan aldığımda sürekli sıcak suyum oluyor. Yazları da 3x165 w'lık (biri seyyar) güneş panelleri şimdilik yarı yolda bırakmadı.
 
Son düzenleme:


İki farklı hız kontrol devresiyle denedim. Motoru yüksek devirde çalıştırıp devri düşürünce çalışmaya devam ediyor ancak durunca kaldığı düşük devir ayarında yeniden başlamıyor. Sorun ne olabilir?
 




Devir hızını bilmiyorum. Hız ayar düğmesini yarıya kadar açtığımda, motor çalışmaya başlıyor, daha sonra çeyreğe kadar kısınca devri düşerek çalışmaya devam ediyor. Çeyrek seviyedeyken, termostat elektriği kesince duran motor, termostat yeniden elektrik verdiğinde son kaldığı çeyrek seviyeden tekrar çalışmaya başlamıyor. Bunun için tekrar devir hızını yükseltip kısmam gerekiyor.
 

Motor yakıtını ne yaptıysanız kalkınma limitinin altına düşürüyorsunyz. Kontagı kapatınca bu devreyi iptal edecek, motor devrini alıncaya kadar gecikme sonrasında devreye sokacak bir devre ile bunu çözersiniz sanırım.
 

Motorunuzun devrini kontrol eden ayarlayıcının çalışma mantığı gayet basit. Motor devrini düşürmek için sadece ve sadece motora giden voltajı düşürüyor. Eh durum böyle olunca motorun yaratabileceği çalışma gücü de yani pompa milini çevirebilme gücüde azalıyor. Ya devir kontrolünden vaz geçeceksiniz yada daha büyük pompa motoru kullanacaksınız ki motor devri düşse bile durunca kalkarken azalmış gücü yeterli olsun.
 

Merhabalar. Aynı mantıkla ben bakır boruyu webastonun sıcak hava üfleme borusunun etrafına sararak yapmayı düşünüyorum. Benim çekme karavanda webasto ön yüklük kısmına monte edildi. Güney maxi klasik. Bu sebeple bazanın altından geçen yaklaşık 90 cm bir orjinal sıcak hava üfleme borusu var. Ben bu borunun çapında bir helezon bakır boru yaptırıp bazanın içinde kalan kısmında izoleli bir şekilde direk sıcak havayı bu borudan geçirip sizin bahsettiğiniz şekilde bir devirdaim pompası ile depodaki suyu çok daha hızlı ısıtabileceğim kanaatindeyim. Çünkü yaklaşık 90 cm uzunluğundaki 10 cm iç çaptaki bakır helezon boru neredeyse açık vaziyette 3 Mt oluyor. Bu durumda daha çok su ısıtma şansım olur. İş şu bakır boruyu benim webastonun sıcak hava borusunun iç çapında helezon şeklinde kıvırabilecek firma bulmaya kaldı. Böylelikle webastonun sıcak hava üfleme direncini kesmeyeceğim için alırı ısınmadan kaynaklı kapanma ve arızaya da sebebiyet vermeyecek.
 



Bunun gibi bir helezon yaptırmam gerek bir kaç firma buldum ama özel üretim yaparlar mı ikna etmem gerekecek

12CE9333-C0CE-4D97-B4F0-B6BAB524B7B0.jpeg
 

Şimdi biliyorsunuz almadan veren cihaz yapmak (nükleer dışında, o da alıyor gerci) imkansız.

Diyelim ki yaptınız, herşey mükemmel, suyu isittiniz. O durumda webastonuzu içeriyi ısıtsın diye daha çok açacaksınız. Özetle mazot mu pahalı, tüp mu?

Araçlarda bu işi yapanlar, motorun
boşa atılan ısı enerjisinden faydalanıyor, siz burada mazot yakarak su ısıtmaya çalışıyorsunuz. Yine de kolay gelsin.
 


Size sonuna kadar katılıyorum. Amaç su ısıtmak ise bu yöntem pek verimli değil. Ancak Ocak ayında Kartepe de 8 gün kaldım. Bu süreçte webastom sürekli çalıştı çünkü biz dışarıdayken bile karavanda kedimiz vardı. Yaklaşık 40 litre mazot yaktım. Bu yöntem benim gibi -20 derecelerde sürekli webastonun sürekli çalıştığı durumda bence faydalı olur düşüncesindeyim.
 

Size sonuna kadar katılıyorum. Amaç su ısıtmak ise bu yöntem pek verimli değil. Ancak Ocak ayında Kartepe de 8 gün kaldım. Bu süreçte webastom sürekli çalıştı çünkü biz dışarıdayken bile karavanda kedimiz vardı. Yaklaşık 40 litre mazot yaktım. Bu yöntem benim gibi -20 derecelerde sürekli webastonun sürekli çalıştığı durumda bence faydalı olur düşüncesindeyim.
abi sen dinleme yukardakileri. onlar alışık her yapılan işi eleştirmeye. fikir mükemmel. bir ara benim de aklıma gelmişti. zaten okuyup anladığım kadarıyla suyu ısıtmak için webastoyu çalıştıracağım dememişsiniz, hazır webasto çalışırken su da ısınsın demişsiniz ama bunu anlamamakta ısrarcı olan arkadaşlar sizin sadece su ısıtmak için saatlerce webasto çalıştıracağınızı düşünürler, burası böyle bir forum. çok takılmamak lazım.

kalkış kondansatörüne ihtiyacınız yok aslında. sadece daha düşük devirli bir pompaya ihtiyacınız var. elinizdeki pompanın gücünü düşürmeniz biraz zor. bunun yerine alternatif pompa bulmalısınız çünkü malum hız ayarı sadece voltaj düşürerek yapılıyor. bu tip bir motoru ancak gıda fabrikaları için motor üreten yerlerden veya şu bildiğimiz limonata/ayran makinelerinden bulabilirsiniz diye düşünüyorum.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Mesajlar
1,521,821
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst