DIY karavan

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Zanzibar Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 41
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 45,826
Ynt: DIY karavan

Deniz kenarında 1mm lik profillerle paslanmanın pek de uzun yıllar sürmeyeceğini düşünüyorsam da, karar sizin tabii :smiley:
Kolay gelsin...

Etiketler

Yalçın Bey en sağlıklı karavan için hazır sandwich panel kullanmanızı tavsiye ederim. Hazır sandwich paneller profillden daha hafif ve esnemeye daha dayanıklıdır. benim karavanım 2000 model Can Karavan yapımı sandwich panel bir karavan 2007 yılında aldım ve çok zor, meşakkatli yollar katettim ve en ufak bir problem çıkarmadı. Panelleri içeriden mobilyalar tutmakta çatı gibi bazı bölümlerde birkaç profil kullanılmış benim karavanımda, imalatçısıyla görüştüğümde bu şekilde belirtmişti.

Tabi aşağıda ki gibi fabrikasyon karavnların ülkemizde de ürüteilmesi çok güzel olurdu. Paylaşmak istedim.

http://www.youtube.com/watch?v=cX8fWySDp2w&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=MGqpwEt8lAA&NR=1

SNOB' Alıntı:
Yalçın Bey en sağlıklı karavan için hazır sandwich panel kullanmanızı tavsiye ederim. Hazır sandwich paneller profillden daha hafif ve esnemeye daha dayanıklıdır. benim karavanım 2000 model Can Karavan yapımı sandwich panel bir karavan 2007 yılında aldım ve çok zor, meşakkatli yollar katettim ve en ufak bir problem çıkarmadı. Panelleri içeriden mobilyalar tutmakta çatı gibi bazı bölümlerde birkaç profil kullanılmış benim karavanımda, imalatçısıyla görüştüğümde bu şekilde belirtmişti.

Tabi aşağıda ki gibi fabrikasyon karavnların ülkemizde de ürüteilmesi çok güzel olurdu. Paylaşmak istedim.

Bülent bey, sanırım sözünü ettiğiniz polyester+köpük sandvic paneller. Yanılmıyorsam yiyecek sektöründe çalışan kamyon ve kamyonet kapalı kasalarının yapımında kullanılıyor.
İçi strafor olduğu için herhangi bir vidalama işleminin nasıl yapıldığı konusunda hiç bir fikrim yok. Bir parça numune edinip denemeler yapmak ya da bu malzemeyi kullanan arkadaşlar varsa onların fikirlerini dinlemekte yarar var.
Sizin karavanınızda bu materyalin kullanıldığını belirtmişsiniz. Peki vidalama işleri yapılmış mı? Öte yandan sıcaklık verilerek kavis verilebilir mi? Verilebiliyor olsa dahi bunun için bir takım sanayi tipi tezgahlara ihtiç olsa gerek.
Kavislerden vazgeçmek mümkün ancak oldukça kaba bir görünüm ortaya çıkması kuvvetle muhtemel.
Videolar için teşekkür ederim. Harika mühendislik ürünleri. Her detay en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş.

yaybek' Alıntı:
Serdar bey eklediğiniz videoyu izledim kanım kaynadı adamlar her vidayı attığında bende onlarla birlikte atmış gibi oldum ;D

Valla sormayın, Dicovery Channel in en sevdiğim dizilerindendir "Nasıl Yapılmış"; bir çok bölümünü indirdim zevkle seyrediyorum ben de...

Yalçın Bey Merhaba,

Sizi ve çalışmanızı destekleyen birçok arkadaşımızdan sonra ben biraz farklı olan kendi düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım.

Çizimlerinizden ve hesaplamalarınızdan anladığım kadarıyla bu tip çalışmalara yatkın bir tarzınız ve bilgi birikiminiz var. Eminim evde ufak tefek tasarım, imalat, tamir işlerini kendiniz halledebilecek kadar teçhizatını da vardır ve bu tip işleri de keyifle yapıyorsunuzdur.

Eğer sabrınız (evliyseniz eşinizin, ve çocuklarınız varsa onların da) yeterli ise, ve eğer karavan imalatını yapabilecek mekanınız da var ise (yaz kış çalışabileceğiniz, içinde aletlerinizi bırakabilecek kadar güvenli); ve bu işe ayıracak zaman da bulabilecekseniz karavanınız bitirebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

Eğer çok mükemmeliyetçi değilseniz (trafikte sizi ve başkalarını tehlikeye atmayacak kadar iyi olmak kaydıyla) karavanı makul bir sürede bitirebilir ve mutlu gezilerinizde kullanabilirsiniz. Ama eğer en iyisini yapmayı amaçlıyorsanız bu iş çok uzayacak ve inanın bana bittiğinde bile -bir tane daha karavan yapma şansınız olsa idi- bundan daha iyisini yapabileceğiniz gerçeği aklınızın bir yerlerini kemirecektir.

Karavanını kendisi yapan her kime sorarsanız sorun, yapım için kullandığı zamana yakın bir zamanı tatil için kullanabilmek için emekli olmayı beklemek durumunda olduğunu söyleyecektir.

Maliyetler de ayrı bir konu başlığı. Kendi yapacağınız bir çekme karavanın maliyeti 2. el benzer bir bir karavanın üstünde sıfır karavanın ise bir miktar altında olacaktır.

Çizimleri görünce benim de yaptığım yüzlerce çizim aklıma geldi ve sizin görüş talebinize bir şeyler yazmak istedim.

Ardı arkası gelmez yüzlerce çizim, gece uyku uyutmayan tasarımlardan, her bir parçayı nasıl imal edip nasıl mote edebileceğime ilişkin hesap ve planlar yapıp durduktan sonra bir an durdum ve tam olarak ne istediğimi kendime sordum. Benim istediğim güzel bir karavanımın olması ve bu karavanı güzel gezilerde kullanmaktı. Bunu gerçekleştirmek için kendim imalatını yapmam gerekmiyordu. İmalatı yaparken harcayacağım zaman sebebiyle ailemin karavancılıktan soğuması riskini düşündüm. İlkini bitirdikten sonra o tecrübe ile çok daha iyi bir ikinci karavan yapabileceğimden emindim. Hatta üçüncü kez yapsam daha da güzelini yapacağımdan şimdi de eminim. Bu durumda çok ciddi emeklerle yapacağım o ilk karavan aslında benim yapabileceğim en kötü karavan olacaktı. Bu mantığa göre yeryüzünde hiç kimse hiç bir şey yapmaya başlayamaz gibi görünse de bu gerçek değişmeyecek. Ben iki farklı karavanı toplam 12 yıl kullandıktan ve ne istediğimi net ortaya koyabildikten sonra 3.karavanımızı kendim tasarlayıp fabrikalardan birinde imal ettirdim. Bir çok şeyi düşünmüş olmama rağmen halen her yıl yeni özellikler (akü, inveter, soba, klima, radyo TV, video uydu anteni vs. vs.) katabilmek için karavanın içinde haftalar geçiriyorum. Yıllar geçtikçe de ufak tefek bakım onarımlar zaten kaçınılmaz oluyor. Bu işleri çok seviyorum ama doğrusu "bu kadarı" bana yetiyor.

Yalçın Bey benim naçizane görüşüm; karavanınız var mı bilmiyorum, eğer yoksa ve karavancılık gerçekten hoşunuza gidiyorsa önce 2. el ihtiyaçlarınıza uygun bir çekme karavan alın. Onunla bol bol gezin. "Aslında" nasıl bir karavana ihtiyacınız olduğunu netleştirin. En azından bir süre için mevcut karavanınızı o istediğiniz karavana dönüştürme işleriyle oyalanın. Yeni bir karavanın zamanı geldiğinde "Bu karavanlar bana yetmez, içindeki tadilatlar da beni kesmez" derseniz, ancak o zaman imalatın başına geçin. Yaşadığınız tecrübe süreci de sizi en doğru şekilde yönlendirsin.

Her şey gönlünüzce olsun,

Selamlar,

Doğan
----------

Teknik Notlar :
-Çizdiğiniz karavan modeli 1 ya da 2 çocuklu bir aile için çok ideal,
-Profilden karavan iskeleti yapımını seri imalatçılar çeşitli sebeplerle kullanmıyor
-Dingil ve şase ile başlangıç ağılığı 500 kg geçebilir. Bu da sizi toplamda 750 kg’ın üstüne çıkarır.
-Tasarımınıza uygun bir şase eklemeniz yerinde olur. Bu şase , altta boydan boya geçip ucunda kaplin ile sonlanmalı. Kaynaksız -"U" ya da "c" formunda olmalı, dingil ve karavan gövdesi bu şaseye civatalarla bağlanmalı.

Ben yan panelleri,20mmx3mmx3mm=26mm ,maun kayıt ve sanırım 30 dansiteydi strafor ile sandviç panel yaptım.Dışını daha yapmadım ama araç altına atılan pütürle kaplayacağım,hem boya derdi olmayacak(boyo yapılabilir pütür de var)hemde bir kat daha ısı yalıtımı yapmış olacağım,işçiliğide inanılmaz kolay hale getirecek,estetik kaygım yok ama istersem dışına yine istediğiniz aluminyum malzeme ile kaplayabilirsiniz.

Ölçüler 3.20 mtx1.95cm yükseklikkonusu daha net değil amacım giderken rüzgara fazla maruz kalmaması için 160cm de tutmaktı ama camper yaptığım için remorka çevirdim yine 2 mt ye yaklaşacak.Park halinde yukarı 40 cm açılamasını planlamıştım..Şimdi ağırlıklı olarak bot ,motor gibi şeyler için kullanmayı planlıyorum.

dogan124' Alıntı:
Yalçın Bey Merhaba,

Sizi ve çalışmanızı destekleyen birçok arkadaşımızdan sonra ben biraz farklı olan kendi düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım.

Çizimlerinizden ve hesaplamalarınızdan anladığım kadarıyla bu tip çalışmalara yatkın bir tarzınız ve bilgi birikiminiz var. Eminim evde ufak tefek tasarım, imalat, tamir işlerini kendiniz halledebilecek kadar teçhizatını da vardır ve bu tip işleri de keyifle yapıyorsunuzdur.

Eğer sabrınız (evliyseniz eşinizin, ve çocuklarınız varsa onların da) yeterli ise, ve eğer karavan imalatını yapabilecek mekanınız da var ise (yaz kış çalışabileceğiniz, içinde aletlerinizi bırakabilecek kadar güvenli); ve bu işe ayıracak zaman da bulabilecekseniz karavanınız bitirebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

Eğer çok mükemmeliyetçi değilseniz (trafikte sizi ve başkalarını tehlikeye atmayacak kadar iyi olmak kaydıyla) karavanı makul bir sürede bitirebilir ve mutlu gezilerinizde kullanabilirsiniz. Ama eğer en iyisini yapmayı amaçlıyorsanız bu iş çok uzayacak ve inanın bana bittiğinde bile -bir tane daha karavan yapma şansınız olsa idi- bundan daha iyisini yapabileceğiniz gerçeği aklınızın bir yerlerini kemirecektir.

Karavanını kendisi yapan her kime sorarsanız sorun, yapım için kullandığı zamana yakın bir zamanı tatil için kullanabilmek için emekli olmayı beklemek durumunda olduğunu söyleyecektir.

Maliyetler de ayrı bir konu başlığı. Kendi yapacağınız bir çekme karavanın maliyeti 2. el benzer bir bir karavanın üstünde sıfır karavanın ise bir miktar altında olacaktır.

Çizimleri görünce benim de yaptığım yüzlerce çizim aklıma geldi ve sizin görüş talebinize bir şeyler yazmak istedim.

Ardı arkası gelmez yüzlerce çizim, gece uyku uyutmayan tasarımlardan, her bir parçayı nasıl imal edip nasıl mote edebileceğime ilişkin hesap ve planlar yapıp durduktan sonra bir an durdum ve tam olarak ne istediğimi kendime sordum. Benim istediğim güzel bir karavanımın olması ve bu karavanı güzel gezilerde kullanmaktı. Bunu gerçekleştirmek için kendim imalatını yapmam gerekmiyordu. İmalatı yaparken harcayacağım zaman sebebiyle ailemin karavancılıktan soğuması riskini düşündüm. İlkini bitirdikten sonra o tecrübe ile çok daha iyi bir ikinci karavan yapabileceğimden emindim. Hatta üçüncü kez yapsam daha da güzelini yapacağımdan şimdi de eminim. Bu durumda çok ciddi emeklerle yapacağım o ilk karavan aslında benim yapabileceğim en kötü karavan olacaktı. Bu mantığa göre yeryüzünde hiç kimse hiç bir şey yapmaya başlayamaz gibi görünse de bu gerçek değişmeyecek. Ben iki farklı karavanı toplam 12 yıl kullandıktan ve ne istediğimi net ortaya koyabildikten sonra 3.karavanımızı kendim tasarlayıp fabrikalardan birinde imal ettirdim. Bir çok şeyi düşünmüş olmama rağmen halen her yıl yeni özellikler (akü, inveter, soba, klima, radyo TV, video uydu anteni vs. vs.) katabilmek için karavanın içinde haftalar geçiriyorum. Yıllar geçtikçe de ufak tefek bakım onarımlar zaten kaçınılmaz oluyor. Bu işleri çok seviyorum ama doğrusu "bu kadarı" bana yetiyor.

Yalçın Bey benim naçizane görüşüm; karavanınız var mı bilmiyorum, eğer yoksa ve karavancılık gerçekten hoşunuza gidiyorsa önce 2. el ihtiyaçlarınıza uygun bir çekme karavan alın. Onunla bol bol gezin. "Aslında" nasıl bir karavana ihtiyacınız olduğunu netleştirin. En azından bir süre için mevcut karavanınızı o istediğiniz karavana dönüştürme işleriyle oyalanın. Yeni bir karavanın zamanı geldiğinde "Bu karavanlar bana yetmez, içindeki tadilatlar da beni kesmez" derseniz, ancak o zaman imalatın başına geçin. Yaşadığınız tecrübe süreci de sizi en doğru şekilde yönlendirsin.

Her şey gönlünüzce olsun,

Selamlar,

Doğan
----------

Teknik Notlar :
-Çizdiğiniz karavan modeli 1 ya da 2 çocuklu bir aile için çok ideal,
-Profilden karavan iskeleti yapımını seri imalatçılar çeşitli sebeplerle kullanmıyor
-Dingil ve şase ile başlangıç ağılığı 500 kg geçebilir. Bu da sizi toplamda 750 kg’ın üstüne çıkarır.
-Tasarımınıza uygun bir şase eklemeniz yerinde olur. Bu şase , altta boydan boya geçip ucunda kaplin ile sonlanmalı. Kaynaksız -"U" ya da "c" formunda olmalı, dingil ve karavan gövdesi bu şaseye civatalarla bağlanmalı.

Doğan bey merhabalar.
Düşüncelerinizi aktarmanız benim için önemli. Zira her fikir ve düşünceden birşeyler öğreniyorum.
Karavanım yok. Şayet temiz bir karavanım olmuş olsaydı en fazla iyileştirme adına bir takım ilaveler yapabilirdim.
İkinci el bir karavan tercih etmeyişimin biri zorunlu iki sebebi mevcut.
* Bütçe bulunmaması
* 5-7 bin TL. değer biçilmiş karavanların berbat derecede pis ve hor kullanılmış olmaları.

Her ay bütçeden artırabileceğimiz küçük miktar kadar malzeme alıp işlemek, bizim için en uygunu durum olarak ortaya çıkıyor.
30 yıl kampçılık yaptıktan sonra, çadır kur, çadır kaldır, eşya yükle, eşya indir oldukça yorucu geldiğini, benim için adeta işkenceye dönüştüğü için herşeyi içinde olan bir karavan hayali kurduk.
Bittiğini görebilirsek elbette bir çok eksiğinin olması kuvvetle muhtemel. Elde olmayan sebebler, kalender olmayı da kişiliğin bir parçası yapabiliyor.

Özel siparişler üzerine bir takım imalatlar yapan bir ağabeyimin maliyet konusunda şu sözleri beni daha da teşvik etti.

"Kalkulasyon hesaplarında imalat fiyatının hesaplanması çok basıt olarak şöyledir. Her türlü malzeme bedelinin 1.25 katı ilave edilir.
Yani malzeme 10 tl ise maliyeti 22.5 liradır. içinde kar marjı yoktur."

Değerli önerileriniz doğrultusunda kullanılacak malzemeleri baştan düşüneceğim ve araştıracağım. Örneğin U profiller gibi.
İlginize teşekkür ediyorum...

mayıstosböce' Alıntı:
Ben yan panelleri,20mmx3mmx3mm=26mm ,maun kayıt ve sanırım 30 dansiteydi strafor ile sandviç panel yaptım.Dışını daha yapmadım ama araç altına atılan pütürle kaplayacağım,hem boya derdi olmayacak(boyo yapılabilir pütür de var)hemde bir kat daha ısı yalıtımı yapmış olacağım,işçiliğide inanılmaz kolay hale getirecek,estetik kaygım yok ama istersem dışına yine istediğiniz aluminyum malzeme ile kaplayabilirsiniz.

Ölçüler 3.20 mtx1.95cm yükseklikkonusu daha net değil amacım giderken rüzgara fazla maruz kalmaması için 160cm de tutmaktı ama camper yaptığım için remorka çevirdim yine 2 mt ye yaklaşacak.Park halinde yukarı 40 cm açılamasını planlamıştım..Şimdi ağırlıklı olarak bot ,motor gibi şeyler için kullanmayı planlıyorum.

Bülent bey bir kaç görsel eklemeniz mümkün olabilir mi? Özellikle çeki okunun olduğu bölümü.
Kullanılan malzemelerin teknik özelliklerini de aktarabilirseniz çok sevinirim.

Zanzibar' Alıntı:
Bülent bey, sanırım sözünü ettiğiniz polyester+köpük sandvic paneller. Yanılmıyorsam yiyecek sektöründe çalışan kamyon ve kamyonet kapalı kasalarının yapımında kullanılıyor.
İçi strafor olduğu için herhangi bir vidalama işleminin nasıl yapıldığı konusunda hiç bir fikrim yok. Bir parça numune edinip denemeler yapmak ya da bu malzemeyi kullanan arkadaşlar varsa onların fikirlerini dinlemekte yarar var.
Sizin karavanınızda bu materyalin kullanıldığını belirtmişsiniz. Peki vidalama işleri yapılmış mı? Öte yandan sıcaklık verilerek kavis verilebilir mi? Verilebiliyor olsa dahi bunun için bir takım sanayi tipi tezgahlara ihtiç olsa gerek.
Kavislerden vazgeçmek mümkün ancak oldukça kaba bir görünüm ortaya çıkması kuvvetle muhtemel.
Videolar için teşekkür ederim. Harika mühendislik ürünleri. Her detay en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş.
Yalçın sandwich panellerin dış ve iç kısımları sanırım 2-3 mm. kalınlığında sert aliminyum malzemeden oluşuyor ve bu malzemeler kendinden boyalı olduğu için ayrıca bir boya masrafı da olmuyor. Bu malzemelere vidalama yapılıyor. Karavanın bütün mobilya aksamı bu panellere ve birbirine vidalanmış vaziyette. http://www.facebook.com/#!/ (Bülen TÜREM) adresimde iç ve dış resimleri bolca var. Buraya bakıp fikir edinebilirsiniz. Yalnız Doğan üstadın dediği gibi pek fazla kendi yapmanızı tavsiye etmem. Eğer maliyetini hesaplarsanız beklenmeyen giderlerle birlikte alacağınız 2. el bir karavan fiyatını çok geçecektir. Emin olun ortayada öyle tasarımda yaptığınız kadar hoş ve orjinal birşey çıkmayacaktır. Yücel bey bir tane yaptı bakın isterseniz hem estetik hemde donanım olarak hazır karavanları yakalama şansı yok bence. Üstelik maliyetini bir sorun kaça malettemiş.

Yücel bey bir tane yaptı bakın isterseniz hem estetik hemde donanım olarak hazır karavanları yakalama şansı yok bence.

Diğer Çekme karavanlara benzemesi benim için hiçbir zaman bir erek değil arkadaşlar, Çelebi ucuza mal edilmeye çalışılan bir kopya değil.
Kopya olmadığı, kendi düşüncesine ve amacına özel tasarlandığı umuyorum kaderi de, özgürlüğü de ona göre olacaktır...

Benim ne projemle, ne karavanımla ne de onunla yapabildiklerimle sıkıntım var. Sorun ona henüz yapamadıklarımda ama bir gün mutlaka yapacağım için onlar da hiç sorun değil, Önemli olan sağlık ve çalışmak bir de gereken zamanı sabretmek...

Sonuç olarak benim karavanım bana göre çok orjinal ve güzel de oldu, Benim için önemli olan bu... Sonuçta kendime uygun yaptım ve her yerde kullanıyorum, inşallah bitince daha da fazla kullanmayı hedefliyorum.

Selamlar,

Zanzibar' Alıntı:
Bülent bey bir kaç görsel eklemeniz mümkün olabilir mi? Özellikle çeki okunun olduğu bölümü.
Kullanılan malzemelerin teknik özelliklerini de aktarabilirseniz çok sevinirim.

Ben remorkun yürüyen aksamını Erba karavana yaptırdım yani erba karavanda çekme karavan nasılsa ben de ki de o.Bir orjinallik yok.Ama yinede isterseniz gelince çekerim.

Yalçın Bey Selamlar,

Ben yazdıklarımda bir daha olsa yine yapacak kadar ulaştığım sonuçlardan mutlu ve memnun olduğumun altını çizmek istedim..
Söylediklerimin sizin projenizle ilgisi yok,

Ben bu işe başlarken aklımdaki fikirler için tek alabileceğim Caretta idi, Şu an asla keşke öyle yapsaymışım noktasında değilim.

Çelebi'nin özgünlüğüyle ilgili söylediklerim budur. Sonuçta bir Çelebi alıp yenileyemezdim, Çelebi ancak sıfırdan var olabilirdi..

Ben Çelebi'nin yolunda kibrin bir kilometre taşı dahi olmasını istemiyorum. Bu nedenle bu karavanın bir sürü farklı özelliğini burada anlatamam. Ama Çelebi yolda, Çelebi'nin yolu uzun, meşakatli, sıradışı, Bu da bir gerçek.. Onu yolda görenler var ve olacak.. Anlayanlar olacak, anlamayanlar olacak, Seven olacak, sevmeyen olacak, Ama O her zaman yolda ve orda, dostlar neredeyse onların arasında olmaya ve bunun için gerekirse her haftasonu bile tekerlek döndürmeye hazır ve istekli olacak...

Ben sadece; Ben amacıma ulaştım, Ben özgürüm diyebilirim. Bu da bana çok değilse...

Her şeyin, herkesin gönlünce olması dileklerimle...

Selamlar...

videodaki merdiven çok hoş. ama böyle bir karavan benim 1 haftalık enerjimi harcar. kurulum yapmak için sanırım sanayi elektiriği gerekir ;D ;D ;D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Kayıtlı Üye Sayımız
166,525
Kaydolan Son Üyemiz
ibissyusuf

SON KONULAR

Geri