Yalçın Bey Merhaba,
Sizi ve çalışmanızı destekleyen birçok arkadaşımızdan sonra ben biraz farklı olan kendi düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım.
Çizimlerinizden ve hesaplamalarınızdan anladığım kadarıyla bu tip çalışmalara yatkın bir tarzınız ve bilgi birikiminiz var. Eminim evde ufak tefek tasarım, imalat, tamir işlerini kendiniz halledebilecek kadar teçhizatını da vardır ve bu tip işleri de keyifle yapıyorsunuzdur.
Eğer sabrınız (evliyseniz eşinizin, ve çocuklarınız varsa onların da) yeterli ise, ve eğer karavan imalatını yapabilecek mekanınız da var ise (yaz kış çalışabileceğiniz, içinde aletlerinizi bırakabilecek kadar güvenli); ve bu işe ayıracak zaman da bulabilecekseniz karavanınız bitirebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.
Eğer çok mükemmeliyetçi değilseniz (trafikte sizi ve başkalarını tehlikeye atmayacak kadar iyi olmak kaydıyla) karavanı makul bir sürede bitirebilir ve mutlu gezilerinizde kullanabilirsiniz. Ama eğer en iyisini yapmayı amaçlıyorsanız bu iş çok uzayacak ve inanın bana bittiğinde bile -bir tane daha karavan yapma şansınız olsa idi- bundan daha iyisini yapabileceğiniz gerçeği aklınızın bir yerlerini kemirecektir.
Karavanını kendisi yapan her kime sorarsanız sorun, yapım için kullandığı zamana yakın bir zamanı tatil için kullanabilmek için emekli olmayı beklemek durumunda olduğunu söyleyecektir.
Maliyetler de ayrı bir konu başlığı. Kendi yapacağınız bir çekme karavanın maliyeti 2. el benzer bir bir karavanın üstünde sıfır karavanın ise bir miktar altında olacaktır.
Çizimleri görünce benim de yaptığım yüzlerce çizim aklıma geldi ve sizin görüş talebinize bir şeyler yazmak istedim.
Ardı arkası gelmez yüzlerce çizim, gece uyku uyutmayan tasarımlardan, her bir parçayı nasıl imal edip nasıl mote edebileceğime ilişkin hesap ve planlar yapıp durduktan sonra bir an durdum ve tam olarak ne istediğimi kendime sordum. Benim istediğim güzel bir karavanımın olması ve bu karavanı güzel gezilerde kullanmaktı. Bunu gerçekleştirmek için kendim imalatını yapmam gerekmiyordu. İmalatı yaparken harcayacağım zaman sebebiyle ailemin karavancılıktan soğuması riskini düşündüm. İlkini bitirdikten sonra o tecrübe ile çok daha iyi bir ikinci karavan yapabileceğimden emindim. Hatta üçüncü kez yapsam daha da güzelini yapacağımdan şimdi de eminim. Bu durumda çok ciddi emeklerle yapacağım o ilk karavan aslında benim yapabileceğim en kötü karavan olacaktı. Bu mantığa göre yeryüzünde hiç kimse hiç bir şey yapmaya başlayamaz gibi görünse de bu gerçek değişmeyecek. Ben iki farklı karavanı toplam 12 yıl kullandıktan ve ne istediğimi net ortaya koyabildikten sonra 3.karavanımızı kendim tasarlayıp fabrikalardan birinde imal ettirdim. Bir çok şeyi düşünmüş olmama rağmen halen her yıl yeni özellikler (akü, inveter, soba, klima, radyo TV, video uydu anteni vs. vs.) katabilmek için karavanın içinde haftalar geçiriyorum. Yıllar geçtikçe de ufak tefek bakım onarımlar zaten kaçınılmaz oluyor. Bu işleri çok seviyorum ama doğrusu "bu kadarı" bana yetiyor.
Yalçın Bey benim naçizane görüşüm; karavanınız var mı bilmiyorum, eğer yoksa ve karavancılık gerçekten hoşunuza gidiyorsa önce 2. el ihtiyaçlarınıza uygun bir çekme karavan alın. Onunla bol bol gezin. "Aslında" nasıl bir karavana ihtiyacınız olduğunu netleştirin. En azından bir süre için mevcut karavanınızı o istediğiniz karavana dönüştürme işleriyle oyalanın. Yeni bir karavanın zamanı geldiğinde "Bu karavanlar bana yetmez, içindeki tadilatlar da beni kesmez" derseniz, ancak o zaman imalatın başına geçin. Yaşadığınız tecrübe süreci de sizi en doğru şekilde yönlendirsin.
Her şey gönlünüzce olsun,
Selamlar,
Doğan
----------
Teknik Notlar :
-Çizdiğiniz karavan modeli 1 ya da 2 çocuklu bir aile için çok ideal,
-Profilden karavan iskeleti yapımını seri imalatçılar çeşitli sebeplerle kullanmıyor
-Dingil ve şase ile başlangıç ağılığı 500 kg geçebilir. Bu da sizi toplamda 750 kg’ın üstüne çıkarır.
-Tasarımınıza uygun bir şase eklemeniz yerinde olur. Bu şase , altta boydan boya geçip ucunda kaplin ile sonlanmalı. Kaynaksız -"U" ya da "c" formunda olmalı, dingil ve karavan gövdesi bu şaseye civatalarla bağlanmalı.