Discovery 2 İlanları Nasıl Analiz Edilir?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan epino Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 76
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 42,588
Ynt: Discovery 2 İlanları Nasıl Analiz Edilir?

Obd2 terminali temel verileri veriyor. LR için özel diagnos cihazları daha detaylı bilgi verebilir. Genelde kendi ustanızın cihazı yoksa cihazı olan bir yerden önceden araştırıp bulduğunuz verileri isteyerek yorumlayabilirsiniz. Bağlama ücreti isteniyor bazen bence makul bir miktar normaldir. Neticede araç bakım ve tamiratı arıza tespiti ve işin yapılması olarak iki ana kolda ise, birinde en azından elektronik ve net verilere dayalı olarak ilerleme sağlanıyor. Bir bedeli olmalı. Tamiratını yine kendi ustanız yapsın :smiley: Td5 verilerinin neler olduğunu servis kitapçıklarından öğrenebilirsiniz. Hiçbir usta sizin derdinizi sizden daha iyi bilemez ve genelde tespit için eski usuller kullanır. Temelde haklı olarak işi yapan için aracın yürüyor olması yeterlidir. Biraz daha iyi servis ancak aracı aynı ustaya sürekli götürmek ve zamanla güven ilişkisi oluşması ile mümkün oluyor.

Etiketler

LRTD5' Alıntı:
Motorun bakımının tam olması, canlı veri okumalarında tüm sensörlerin doğru ve tutarlı veri okumaları enjektörlerin periyodik olarak kontrolü, yakıt beslemesinde sorun olmaması, havayı rahat ve temiz biçimde çekmesi (kirli filtre depoda 75km az menzile sebep olurdu) temel olarak sürekli olmazsa olmazlar. Hava emişinde mesela hava akış metre farklı değer okursa td5 arıza lambası yakmıyor. Lambayı yakması için belirlenen arıza durumu 0 değer vermesi. Bu durumda gidiyor ama aslında tam verimli değil. Ecu'nun performans dışında o motora özel ayarlanması da çok fark yaratır. Silimdirlerin zamanla aşınması hepsinde aynı seviyede olmuyor, bu sebeple enjektör kontrolü verimli olmayan silidiri dengelemek için diğerlerinin ayarlarını de anlık değiştiriyor. Silindir balans değeri okuyucuda ancak canlı kullanımda görülebiliyor. Böyle bir durum varsa ve bu değe yüksekse motor çalışıyor ama yine verimsiz. Sonuçta lamba yine yanmıyor ve korumaya girmesi için bu değer çok yükselmesi gerekiyor. Temelde tüm ecu'lu motorlar aynı ama td5'te bu toleranslar fazla... Lastik büyüklüğüne göre doğru oranlara girmiyorum motorla ilgili değil sonuçta... Otomatikte ise şanzımanın durumu ve motordan talep ettiği tork değerinin dengeli ve fabrika stanadartında olması menzili etkiliyor. İki ecu'nun konuşması sağlıklı olmalı gibi temelde arıza olmayan ama önleme amaçlı bakılacaklara ben ince ayarlar diyorum :smiley: yoksa uzun kilometreler %5-10 kayıba katlanıp sorunsuz kullanılmak üzere tasarlanmış çom sağlam motorlar....
[/quote

tecrübe bu işte,
çok teşekkürler bambaşka bir taraftan çok değerli paylaşım.

Sayın Erdinç Bey,

aracınızı alırken saşesinin durumunu kontrol ettirdiniz mi? özellikle yabancı forum sitelerinde ciddi çürümeleri olan örnekleri mevcut. Belki de şimdiden önlem almak gerekebilir.

epino' Alıntı:
Sayın Erdinç Bey,

aracınızı alırken saşesinin durumunu kontrol ettirdiniz mi? özellikle yabancı forum sitelerinde ciddi çürümeleri olan örnekleri mevcut. Belki de şimdiden önlem almak gerekebilir.

Selam,
Açıkçası 1 yıllık arayış sonrası kriterlerime en uygun aracı aldığımı düşünüyorum.
Bana göre bu aracı en iyi bilen birkaç insandan birinin onayıyla hatta sadece dışarıdan görerek aldım.

Demem o ki en genci 10 yaşında doğal olarak bir yorgunluğu kaçınılmaz ama hor kullanılmadığı sürece
Tank gibiler.tabi bitik vaziyette olanları da gördüm. Kısmet bakarsan bağ bakmazsan dağ olur.

Saygılar

Selam, td5 lerin tune durumu ne demek anlayamadım.tune edilmiş ufak sorunlarda gücü dengelemek kendini sürekli ayarlamak

Bugünlerde bütün motorlar böyle kendi kendilerine ayar yaparlar.
Uyumlu OBD cihazınız varsa STFT ve LTFT değerlerine bakarak olup biteni izleyebilirsiniz.
Bunlar kısa vadeli yakıt düzeltmesi ve uzun vadeli yakıt düzeltmesi anlamına gelir.
Biri yakıt/hava karışımındaki kısa vadeli beklenmedik durumlara dair düzeltmedir öteki de aynısının uzun vadeli bir düzeltme olarak hafızaya alınmış hatırlanan halidir ve düzeltilmemiş uzun vadeli bir problemin varlığını gösterir.
Belli bir değerin üzerindeki "düzeltme" arıza ışığının yanmasına sebep olur. O ışığın yanması "artık benden buraya kadar bundan sonrasını tamirciniz düzeltsin" demektir. Bazen de gelip geçici önemsiz problemlerden dolayı da yanar.

sakyuz' Alıntı:
Bugünlerde bütün motorlar böyle kendi kendilerine ayar yaparlar.
Uyumlu OBD cihazınız varsa STFT ve LTFT değerlerine bakarak olup biteni izleyebilirsiniz.
Bunlar kısa vadeli yakıt düzeltmesi ve uzun vadeli yakıt düzeltmesi anlamına gelir.
Biri yakıt/hava karışımındaki kısa vadeli beklenmedik durumlara dair düzeltmedir öteki de aynısının uzun vadeli bir düzeltme olarak hafızaya alınmış hatırlanan halidir ve düzeltilmemiş uzun vadeli bir problemin varlığını gösterir.
Belli bir değerin üzerindeki "düzeltme" arıza ışığının yanmasına sebep olur. O ışığın yanması "artık benden buraya kadar bundan sonrasını tamirciniz düzeltsin" demektir. Bazen de gelip geçici önemsiz problemlerden dolayı da yanar.
k

Daha bi önceki yorumu yeni sindirirken uyumlu obd cihazı çıktı

Peki bu cihazı nerden bulurum almalımıyım sayın akyüz

Ben gitti gidiyordan bitane buldum (ELM327) malesef henüz deneyemeden yazılımını çocuk hiç etti.
Sonra androidli tablete bağladım (bluetooth bağlantısı var), google playden bir iki OBD yazılımı yükledim, hiçbirinde o kadar teferruatlı bilgi bulamadım. Orjinal yazılımında var mıydı bilmiyorum.
Genelde bu tür aletlerin profesyoneller için üretilmiş olanları biraz pahalı öyle ELM327 gibi 50-60 liraya alamıyorsunuz ve araç bazında lisanslanmış bir yazılımla geliyorlar (mesela toyota için aldıysanız yazılımı honda için ya çalışmıyor ya da benim aldığım ELM327 kadar çalışıyor.)

Bu işin bir yüzü. Bir diğer yüzü de o profesyonellere yönelik bilgileri kullanabilmek için biraz meraklı olmalı ve motor beyni (ECU) ve ona bağlı sistemlerin nasıl çalıştığını araştırıp öğrenmelisiniz. Bu konuda Türkçe kaynak bulup paylaşabilen olursa iyi olur, youtube'ta şurda burda ingilizce dersleri var ama bizim memlekete çok faydaları dokunmuyor.

Yani özetle ne kadar para o kadar köfte.
Yada dediğiniz gibi motor içeriğini a dan z ye bilmek gerekirki buna gerek varmı oda ayrı bir konu.
Açıkçası bilen insanların yani ustaların ara ara ziyaret edilmesi taraftarıyım.
Uzun yıllara dayanan deneyimleri birçok cihazdan öte olabiliyor.

Teşekkürler

Yada dediğiniz gibi motor içeriğini a dan z ye bilmek gerekirki buna gerek varmı oda ayrı bir konu.

Tamir yapabilmek için a'dan z'ye bilmek gerekli evet, ama arabada bir problem var mı yokmu şüphelenecek kadar bilgi edilebilmek için o kadarını bilmeye gerek olduğunu zannetmiyorum, ama öte yandan ne kadar para o kadar köfte, evet. Ben arada bir vakit buldukça araştırıyorum belki ucuz yollu birşeyler bulurum.

Uzun yıllara dayanan deneyimleri birçok cihazdan öte olabiliyor.

O iki yüzü olan bir madalyon gibi, hem öyle oluyor, hem de uzun yıllar boyunca kireçlenen korozyon yapan radyatörlere hararet yapan motorlara öyle bakıp duruyorlar doğru bildikleri seyleri sorgulayıp sebeplerini de araştırmıyorlar, çünkü bilgi kaynakları Türkiye'nin dışına çıkamıyor, arkadaşlarda yabancı dil yok. Şimdi bizde var diye gidip te ukalalık yaparsak ayıp olur ne de olsa pek çok şeyi bizden iyi biliyorlar, ama bu işin de bir çözümünü bulmak lazım malesef. Şahsen antrifiz nasıl değiştirilir değişim sonunda soğutma sisteminin havası nasıl alınır, bu işlem sırasında %50-%50'lik karışım oranı nasıl korunur ve bir tarafımı sıcak su buharı ile yakmadan bu iş nasıl yapılır öğrenip kendim yapmayı ve arkadaşları bu konuda rahatsız etmemeyi düşünüyordum ama malesef arabanın altına baktım bir yığın plastik zımbırtıyı sökmeden radyatörü boşaltan vidaya ulaşamıyorsunuz, ustaya gidince de o ellerindeki aletin ölçtüğü donma noktasının %100 antifriz için en güzel değerde duruyor olması umrumda değil ben radyatör içinde %100 antifriz istemiyorum kardeşim, motorun içinde kaloriferde orda burda kalan eski soğutma suyunu da hesaba katıp bunu %50-%50'ye getirmek, hadi o mümkün olmayacaksa hiçbir şart altında %70'lik antifriz oranını geçmemek gerekiyor, ayrıca sizin ölçü aleti ne gösterirse göstersin bir de onun ölçmediği bazı şeyler var ve o yüzden yeni tip organik koruyuculu antifriz kullanan araçlar hariç bu soğutma suyunun en geç 2 senede bir değişmesi gerekiyor haberiniz var mı, muhabbetleri ile uğraşmak zorunda kalıyorsunuz. Ustaya ustalık öğretmek zor iş, ne de olsa pek çok şeyi sizden iyi biliyor adam.

sayın sakyuz merhaba
benim de 2004 bir TD5 im var ve boyle bir urun ariyordum fakat verdiginiz modele baktigimda cok fazla cesit oldugunu gordum ve fiyatlarida farkli v1.5 olanin hangisini almaliyim android telefon kullaniyorum ilginize simdiden tesekkur eder iyi aksamlar dilerim

ornek linkdeki bana mantikli geldi on/off dugmesi olmasi gereksiz zamanlarda kapatilabilir

http://www.elm327tr.com/elm327-obd2-bluetooth-versiyonlar/beyaz-elm327.html ya da

http://urun.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/mikro-elm327-obd2-bluetooth-ariza-tespit-cihazi-128893175

ELM327'nin dizel motorlu araçlarda çalıştığını sanmıyorum. Araştırmadan almayın derim.
Ben 3 kapılı suzuki vitarada denedim, orjinal yazılımını kaybetmiş olmama rağmen androidli tabletlerdeki ücretsiz yazılımlarla motor arıza kodu vs okuyabiliyor, fakat bu kadarı malesef doğru dürüst arıza tespiti işleri için pek yeterli değil. Benzinli bir aracınız olsaydı en azından motorda bariz bir problem var mı yok mu o kadarını anlamanıza yardımcı olur zaten pahalı birşey de değil alın derdim ama aracınız dizel olduğu için iyice araştırmadan almayın diyorum.

cevabiniz icin tesekkur ederim ilanlarin aciklamalarinda 2004 ve sonrasi dizel araclarda yani ODB giriş olan arclarda işe yaradigini soyluyor ama dediginiz gibi 40-50 tl yi riske edebiliriz :smiley:

Ben bir düzeltme yapayım.
Buradan aracınızın ELM327 uyumluluğunu kontrol edebilirsiniz: http://www.outilsobdfacile.com/vehicle-list-compatible-obd2.php

Görünüşe göre ELM327 LR TD5 ile çok ta uyumsuz değil birşeyler okuyabiliyor, ama öyle herşeyi okuyabildiği söylenemez. Dediğiniz gibi 40-50 lirayı riske atmaya değebilir.

Bir düzeltme daha: Bu ELM327'nin uyumluluğu değil bu linkteki adamların sattığı "EOBD-Facile software" isimli yazılımının uyumluluğu hakkında bir bilgiymiş. Anladığım kadarıyla ELM327 ODB2 soketine takılabiliyor ondan ötesi yazılımla ilgili bir konu. Yani iyi bir yazılımla daha fazlasını da okuyabilirsiniz (ben öyle anladım). Gel gelelim Türkiye'den alacağınız ELM327 ile beraber gelecek olan CD'deki yazılım ne okuyabiliyor bilmiyorum, dediğim gibi onu kaybettim.

ELM327 ile ilgli bir başka sitede de (http://en.wikipedia.org/wiki/ELM327 ) bu aletin piyasada çin malı kopyalarının olduğu ve bu kopyalarım üzerindeki yazılımın (alet üzerindeki yazılım, PC'de çalıştıracağınız yazılım değil) ELM327'nin ilk versiyonunun kopyası olduğu ve ondan sonraki güncellemeleri içermediği yazıyordu. Türkiye'dekiler orjinal mi değil mi bilemiyorum. Yukarıda verdiğiniz iki linkte iki farklı fiyatta ELM327 cihazı var. Daha pahalı olanın orjinal olduğunu da varsayamayız. Yani o konu biraz muamma, ama bendeki suzuki ile çalıştı.

Bu arada siz de benim gibi aletin 'orjinal' cd'sini kaybederseniz ya da bir sebepten işinize yaramazsa burda deneyebileceğiniz başka yazılımların listesi var: http://obd2help.co.uk/elm327_free_software.htm (bazıları da ücretsiz). Android'te çalışan programlar da google play'de var zaten ELM327 diye ararsanız birşeyler çıkar.

faydali bilgiler icin cok tesekkur eder iyi geceler dilerim

Bende aşağıdaki linkte özellikle Land Roverlara yönelik tarama yapan diagnostik ürünleri gösteren bir yer buldum ama UK'de.

http://www.diagnostic-world.com/pages/landrover_code_readers_189126.cfm

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,650
Kayıtlı Üye Sayımız
166,514
Kaydolan Son Üyemiz
mozsarac

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR