Dilberdüzü - Kamp – Soğanlı Tepe - Kaçkar 2012

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan nilgün Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,283
N

nilgün

Ziyaretçi
Erzurum havaalanındayız, bizi Osman karşılıyor ve minibüse binerek 9 günlük Karadeniz’in yaylalarının, zirvelerinin, yeşilliğinin, derelerinin, yağmurunun, sisinin başrolde olacağı maceraya doğru gidiyoruz.
Önce Tortum Şelalesi karşılıyor bizi. Devasa görüntüsü fotoğraf makinelerimizin kadrajına sığmıyor. Yok, neresinden çekersem çekeyim gözün gördüğü muhteşemliği makinede yakalayamıyorum. Kitaplardaki görünümünden de daha güzel ve ihtişamlı.
Tortum Gölü, 1700'lü yılların ortalarında bugünkü Balıklı Köyü batısında bulunan bir dağın heyelan sonucu Tortum çayının önünü kapatmasıyla oluşmuş bir göldür. Tortum Şelalesi,Tortum Gölü'nün Tev Vadisi ile gölün kuzey ucu arasındaki heyelan kütlesini arşarak dökülmesiyle oluşmaktadır. Tortum Gölü'nün döküldüğü akar yatağa yakın dirençli kireçtaşi katmanları üzerinden geçmekte ve 22 metrelik genişlikten, 48 metre yükseklikten düşmektedir. Düşen sular, üstte gökkuşağı, altta koca bir dev kazanı meydana getirmektedir. Ayrıca bu göl bir doğal anıtttır. Erzum da Tortum ilçesindedir.
Kaynak : Vikipedi
Yolumuz uzundu Yusufeli’nde buluşacağımız ve tanışacağımız Mustafa Bey ve Fatma Hanım’la buluşup yaylalar köyüne gideceğiz. Burası daha önce geçekleştirdiğim Kaçkar zirvemin de ilk durağıydı.
Karanlıkta minibüsle ilerliyoruz. Sanırım bu yolu aydınlık bir zamanda hiç geçemeyeceğim. Tek aracın geçebileceği bozuk bir yoldayız. Solumda akan nehrin sesi geliyor, çok yakınından geçersek dereyi seçebilirim, yolun bozuk olması nedeniyle araç çok sallanıyor.

Yaylalar köyünde yarı uykulu, yorgun bir şekilde odalarımıza yerleştik. Odamın yanından geçen derenin sesiyle uyuma ve uyumama arasında sabah olmuştu.

Kahvaltı sonrası eşyalarımız katıra yüklenmiş Olgunlar köyüne doğru minibüsle yola çıkmıştık. Yaklaşık 15 dakikalık yolculuk sonrası araçtan inip Dilberdüzü’ne doğru yolu adımlamaya başladık. Değişen hiçbir şey yoktu. Ne yeni bir yapılaşma nede yok edilmiş yeşillik, her şey aynıydı. Kimsenin eli değmemişti…
Dilberdüzü’ne yaklaşık 4 saat sonra varacaktık, bizi her zamanki güzelliği ile karşılayan Karadeniz yine tüm renklerini önümüze sermişti. Konuşmuyor güzelliğin ve sessizliğin tadını çıkarıyordum. Hava güzel , gökyüzü açık daha ne isteyebilirim ki.
Arada verilen kısa molalar sonrası kamp alanımıza yani Kaçkar Dağları’nın güneyinde 2.850mt de bulunan Dilberdüzü’ne gelmiştik. Katırlardan indirilen çantalarımız ve malzemelerimizle yelleşmeye başlamıştık bile. Çadırlar kurulmaya başladı. Yemek yiyerek biraz dinlendik.

Sonra grubun bir bölümü bende dahil. Soğanlı Tepesi’ne doğru yola çıktık. Amacımız Soğanlı Tepesi ve ardından Mortepe’ye ulaşıp Büyük Deniz Gölü’nü görüp tekrar çadırımızın olduğu bölge Dilberdüzü’ne gelmekti. Yürüyüşümüzü 7 saatte tamamlayacağımızı bilmeden yürümeye başlamıştım.

Karadeniz’in eşsiz güzelliği içinde küçük bir tepeye doğru çıkıyorduk . Biz ilerledikçe arkamızda bıraktığımız çadırlarımız küçülüyordu. O kadar güzel bir yerde konaklıyoruz ki yukarıdan geniş açıyla bakıldığında daha iyi görebiliyordum. Çadırımızın biraz ilerisinde küçük bir dere akıyor. Büyük bir yaylaydı burası birden fazla renk tonlarıyla koca bir vadinin içindeydik.
Tepeler aşıyorduk , bazen dinleniyoruz , bazen hızlı, bazen de yavaş ilerliyorduk. Soğanlı tepesi ne kadar yüksek olabilir ki bir tepe deyip geçmemek gerekirmiş.3.410mt olan bu tepecikte çok az kaldık. Hava çok soğuktu, fotoğraf çekimlerinden sonra Mor tepeye doğru ilerlemeye başladık.

Ara ara sis gelip gidiyordu. Mor Tepeye doğru yükselmeye başladığımızda artık sis her tarafı kaplamıştı Görüş mesafemiz kapandı sisin kapattığı manzarayı ve önümüzde giden arkadaşları göremiyorduk. Aşağıya doğru iniyoruz, sonra yukarıya doğru tekrar çıkıyoruz.
3.517mt olan Mor tepeye geldiğimizde sis yüzünden hiç bir yer görünmüyordu. Bizlerde çok yorulmuştuk ve hava kararmadan çadır alanımıza dönmemiz gerekiyordu. Önümüze çıkan çok keskin sivri kenarları bulunan taşlar ve kayaları da geçtikten sonra Büyük Deniz Gölüne doğru devam ettik.
Sağımda sis yüzünden göremediğim uçurum, solumda ise sisin izin verdiği kadar görebildiğim bir göl vardı. Gölün ismi yok , çok büyük değildi. Aniden rüzgar geliyor sonra sis kaplıyordu ortalığı. Her an hava değişiyordu. Taşlardan zorlanarak bir tepeye daha geldik. Aşağıya doğru indiğimizde artık Büyük Deniz Gölü sislerin arasında görünüyordu. Büyük Deniz Gölü’nde 3 gün kamp yapmıştık daha önceki gelişimde. Kenarlarında buzlar vardı ve göl çok soğuk olmasına rağmen dayanamayıp girmiştim.
Sislerden etrafını göremediğim bu gölün yanından çadır alanımıza doğru yürümeye devam ettik. Yürüyüşün başlangıcından kamp alanına gelişimiz ortalama 7 saati sürdü.

Kamp alanına geldiğimizde kafa lambalarını yakmaya başlamıştık artık hava kararmıştı. Kamp alanına 4 saat, kamp alanından sonra Soğanlı Tepesi ,Mor tepesi derken gün içinde toplam 11 saat yürüyüşümüzü tamamlamış, akşam yemeğine oturmuş, muhabbet ediyorduk.

Sabaha kaşı saat 03:00 dışarıdan Osman’la Orkun’un sesi geliyordu. Hava durumuna göre Kaçkar zirvesi yapılacaktı. Gitmeyi düşünmüyorum daha önce çıktığım için yarınki Trans ve Verçenik Zirvesi için vücudumu yormak istemiyordum.

Artık hava durumu belirlendi Kaçkar için ekip kalkıyor ve hazırlanıyordu. Bezden bir evim vardı ve sesleri net duyabiliyordum. Onlar hazırlanırken ben daha önce çıktığım Kaçkar Zirvesi ve manzarasının hafızama kazıdığım karelerini düşünüyordum.

Benim ilk zirvemdi. Daha sonra gittiğim hiçbir zirve ,yürüyüş bana o anki güzelliği vermemişti. Hayran kaldığım tek yerdi. Ağrı Zirvesi’ne çıkarken bile Karadeniz’in yeşilliğini aklımdan geçirmiştim. Yükseldikçe Büyük Deniz Gölü’nü ve çevresini daha net görebiliyorsun. Bezden evimde, sıcak uyku tulumunun içinde düşüncelere dalmışken dışardan hareketlenmeler hızlandı ,konuşmalar çoğaldı. Herkes hareket için hazırdı. Bir süre sonra konuşmalar ve ayak sesleri yavaş yavaş uzaktan gelmeye başladı .

Bende sessiz doğamla baş başa uykuma geri döndüm.

Not :
Grup 3.937 mt. olan Türkiye’nin 4. Yüksek dağına saat 11:00’de başarı ile çıkmıştır. 25dak. zirvenin keyfini sürmüş , fotoğraf ve zirve defteri yazılımı sonrası inişe geçmişler. Yoğun sis nedeniyle manzarasını net görememiş olsalar da grubun keyfi yerindeydi. 16km mesafeyi 12 saatte tamamlamış olup akşam saat 17:00 gibi kamp alandaydılar.
Osman grubun Rehberi, reisi, şoförü, minibüsümüzün sahibi, ama en önemlisi DOSTUMUZ ARKADAŞIMIZ, sabrına , emeğine sağlık.

Zafer Bey geçirdiği ufak bir kaza sonucu zirve dönüşünü arkadaşların kollarında inmiş , daha sonraki günleri , Baha Bey ile minibüs gezileri ve hamam sefalarını sürdürüp grubun diğer fertlerini kendilerine imrendirmişlerdi…

Baha Bey Kaçkar zirve dönüşü dizindeki küçük ağrılarını dinlemiş daha fazla ağrı ve ileride problem yaşamamak için Zafer Bey ile minibüs gezileri ve hamam sefalarını sürdürüp grubun diğer fertlerini kendilerine imrendirmişlerdi…
Sanki kararlaştırılmış gibi J değil mi?

Zirve dönüşü herkes yorgundu. Yemekler onların gelişine göre hazırlandı, yenildi, çaylar içildi. Herkes konuşuyor zirveyi anlatıyordu. Bu gece burada son kampımız. Yemek alanında geç saate kadar muhabbet ettik. Yorgun arkadaşlar erkenden yattılar.
Yarın trans var, zirve tırmanışlarından daha çok keyif alıyorum translarda. Bedenin çok yorulsa da geçiş noktalarında manzaran sürekli değişiyor. Zirve tırmanışlarında arkana ne zaman baksan aynı manzarayı saatlerce görüyorsun. Transta bir çok yerden geçme ve bir çok bölge görme şansın oluyor…
Atık uyku zamanı……

Trans rotası … Dilberdüzü- Pişenkaya-Dübe-Naletleme- Karadeniz gölü- İsimsiz göl-Gözetleme Tepesi- Küçük deniz-Kavron

DSC_0100.JPG

528612_10151099537903193_447682149_n.jpg

9249_10151099532953193_1836421866_n.jpg

183452_10151099534188193_1002694267_n.jpg

250548_10151099533583193_1273991164_n.jpg

Etiketler
Ynt: Dilberdüzü - Kamp – Soğanlı Tepe - Kaçkar 2012

romandan alıntı gibi güzel bir anlatım;
:smiley:

Transla ilgili anlatım ve fotoğraf varmıdır,

Oralardan olmama rağmen oralar benim için vazgeçilmez,

Çok fotoğraf var ama fotoğraflarla doldurmak istemedim görmemiş gibi olmayayım ;D fotoğraflar için mail adresi verirseniz yollarım bu yıl ki transı henüz yazmadım kısa kısa notlar almıştım ama bir türlü fırsat olmadı... ama 2010 yılında Kaçkar zirve sonrası trans yapmıştım başka bölgeyi oranın yazısını yayınlamıştım eski tarihlerde...

Aksine bu site yi gezenler için çok güzel olur;sonuçta bu ve bunun gibi sitelerde gezenler çalışma ortamlarından biraz için uzaklaşmak rahatlamak için bulunurlar;

Şimdiden teşekkürler

Güzel bir gezi olmuş. Bende 9 Ağustos'da Dilberdüzü'nden Zirve yapmayı planlıyorum. Yazınız da bir kaç fotoğraf paylaşsaydınız bizim için fikir olabilirdi :smiley:, yine de edindiğim bilgiler iyi oldu.
Beni tek tedirgin eden şey havanın kötü olma ihtimali, umarım olmaz :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,827
Kayıtlı Üye Sayımız
166,620
Kaydolan Son Üyemiz
questahotel

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR