Bir Disco 2 td5 kullanıcısı olarak ben de kendime uzuuun bir zamandır Def bakıyorum ama hem tembellikten hem de çevremdeki Def sahipleri dolayısıyla bir türlü amacıma ulaşamadım, sağ olsunlar hafta sonları beraber çıkıyoruz/dolaşıyoruz, amacımda haftasonu aracı olarak kullanmak olduğundan, arkadaşlarım sayesinde yarım Def sahibi gibiyim.
Az buçuk nasıl bir Def alınır tecrübesine sahibim.
İlk olarak kesinlikle ve kesinlikle hidrolik direksiyon şart, olmazsa olmaz benim için. Aracı çevirmek çok zor, şehir içinde park/manevra için spor salonundan çıkmış gibi olursunuz.
Benzinli mi Dizel mi? Dizel, şahsi görüşümdür, ilk arabam dizeldi ondan sonraki bütün araçlarım hep dizel oldu. Bir de LPG işinden oldum olası korkmuşumdur.
Herkesin atladığı kaporta işine gelince. Bir tane alayım yavaş yavaş toplarım gibi düşünceye sakın düşmeyin, imkanlar çerçevesinde çürüğü olmayan mümkün mertebe en temiz olanından bir tane bulun. Kaporta işi mekanik işine benzemez, en ufak çürük/çarık gidermek en azından bir hafta, çekiç macun boya işi... Ufak gibi gözüken bir çürük aslında çok büyük olabilir, alt şaseye dikkat edin derim.
Araç soğutması genelde CAS (Cam Aç Serinle) sistemidir. Geçen yaz, 42 derece sıcaklıkta muhteşem bir hafta sonu geçirdik toplam 700km yapmıştık düz dizelde, ben arka koltukta oturuyordum, bir nevi doğal detox oldu benim için.
Kışın ise Çorum kaloriferi var, takılı kalırsa içerisi Dubai, çalışmazsa Kuzey Kutbu misali olabiliyor.
Frenler, kesinlikle disk olmalı, kampana sistemi bana uygun değil, tutar/tutmaz/kaydırır/kaçırır vs vs.
Debriyaj, sol bacak kası için dur kalk trafikte mükemmel destekçiniz, bir şekilde hallediliyor ama hep sert oluyor.
Almayı düşündüğünüz araçlar genelde 20 yaş ve üstü olduğundan, yaşından mütevellit elektriksel sorunlar olabiliyor, şase yapma, tabloda kendince yanan yanmayan uyarı ışıkları, sorun değil Def sizi götürür ama ertesi sabah çalışabilir de çalışmayabilir de.
Defender'in dışı hep cazip gözükür insanlara, ama bu anlattıklarım Defender'in içinde olanlar. En standardından en yapılısına kadar hepsinle az buçuk deneyimim oldu. Ama şunu söyleyebilirim ki 42 derece sıcaklıkta, standard düz dizelle şehir içinde trafikte ya da otoyolda dağ tırmanışında hiçbir şey yokmuş gibi mutlu bir şekilde gitmeyi göze alamıyorsanız:
One Life Live It, Olmuyorsa In Git.
Yukarıda yazdıklarım kendi tecrübelerim/gözlemlerimdir, eksik ya da yanlış olabilirler. O yüzden benden daha tecrübeli olan Def sahiplerinden daha teferruatlı bilgi almanızı tavsiye ederim.
Umarım istediğiniz bir araca kavuşursunuz.