Dağcılıkta Çadır

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan wawe Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,399
Ynt: Dağcılıkta Çadır

Hasan hocam teşekkürler çadırı güzel övmüşsün......Kendisi de buna memnun olacaktır.....
Murat hocamın çadır da gözümün kaldığı çadırlardandır.....TNF ve 25 çadırım olmasa direk alacağım çadırdır. (vector equilibrium= okuyanın aklına takılmasın bu v e harfleri de ne oluyor diye... benim aklıma takılmıştı mesela.. bir mimar tasarlamış bu çadırı kafasına göre de bir kod vermiş)
Malzemenin sonu yok Wave kardeş..... şimdi sen benim sorulara cevap ver bakalım.....
Tek başına gideceğin için ultrahafif bir ekipman düzmek istiyorsun...(Buradaki düzmek= toplamak envanter çıkarmak anlamında hemen k..ınızdan element uydurmayın ;D ) Bunlar benim görüşüm olmak üzere, bu spor yalnız yapılacak bir spor değil.....Bir sürü riski var.....Yalnız kalmak için şehirden kaçmak için, modern insanın (homo elektronikus) kendisinden uzaklaşması için yapılır ama gene de yalnız yapılmaz işte.....Yalnız bu işlerle uğraşıp zevk alan yok mu var tabi ki......Biz onlara üşütük diyoruz.......:smiley:
İkinci sorum: Bu eksi değerleri, örnek verdiğin irtifada nerede bulacağını düşünüyorsun.....Ağrı kış faaliyeti mi yapacaksın, Sarıkamış kış kampı desem (Murat hocam geçen yıl, Sarıkamış Deniz Şehitleri Anmak Tırmanışını güvenlik sebebi ile iptal etmek zorunda kaldı) irtifa senin bahsettiğin kadar değil...... Geriye Aladağlar-Demirkazık tarafları kalıyor ki......oralar da gayet teknik bilgi ve rota bilgisi gerektirir, çadırı kurup yatmaya gelmez....
Üçüncü sorum: Acemi olduğunu belirtiyorsun, bu kadar ekstrem ısı ve irtifa değerlerine dayanabilecek misin, kondüsyon ve mental olarak hazır mısın........
Bunların cevabını kendine bir ver önce.......Dağların şakası yoktur, dağda birinci olmaz, bir dağ faaliyetinde kimse seni alkışlamaz... Yanında kim olursa olsun aslında yalnızsındır.......Vereceğin kararlar seni bağlar.......Kimse senin sorumluluğunu almak, sen de kimsenin sorumluluğunu alma........... İşler kötü giderse verecek cevabın olmaz.......
Gelelim malzeme işine............Öğrenci olmak nedir biliyoruz.......da ... sen nasıl bir öğrencisin.....Aileden kalantor falansan ona göre seni bir iki saatte Ağrı zirve için donatabiliriz......(kar amacımız kesinlikle yoktur ;D ) Yok bildiğin öğrenciyim abi diyorsan..... o zaman biraz yavaştan al derim.......hemen malzemeye boğma kendini......çoğu kişinin başına geldiği gibi ben de birkaç sene önceki malzemenin yaklaşık %70 ini elden çıkarmış ve yerine daha pro malzeme almış durumdayım....Bunu gerek para ile, gerek takas ile, gerekse ikinci el olarak gerçekleştirdim.....Ve sürekli daha iyisini arıyor insanın gözü....(İyisi demek daha pahalısı demek değildir...600 TL lik ceket, 5 TL lik nalbur naylonuna yenildi bunu da gördük zaman zaman)
Şimdi sen sor bakalım aslında sen ne yapmak istiyorsun....... sorusu ile birlikte şöyle bir envanter yapalım istersen;
MAT: Bahsettiğin ekstrem irtifa ve ısı değerlerinde normal bir şişme mat böbrek hastalığından başka bir işe yaramaz..........400 küsür TL lik termarestin son çıkan şişme bir matı var ama henüz kullanmak nasip olmadı....soğukta alttan çok koruyacağını düşünmüyorum......yine aynı markanın köpük matı gayet konforlu ve koruyucu........ 100 TL civarı
ÇADIR: Bu değerler için ilk etapta çadır alma.....Bütün parayı çadır yer zaten.....Onun yerine çadırı olan arkadaşlara yancı ol....... ;D( önceden çadır paylaşımı yapmak istediğini belirtmek kaydı ile, dağda tanımasan bile aynı çadırda yatabilirsin, merak etme çok dangalak biri değilse sorun çıkarmaz, biz çıkarmıyoruz yani :smiley: ) Ama illa ki çadır alırım........kafama göre . fossur fossur yatar uyurum diyorsanız.......orada da şöyle bir sorun başgösterir......çadır soğuk iklime ve yağmura dayanıklıdır, sağlamdır korunaklıdır fiyatı da uygundur (300-400-500 civarı) ama tek kişi taşıyamayacak kadar ağırdır........Çadır hafifledikçe parası ağırlaşır........Ama bir iki marka verecek olursak, Husky'nin modelleri ekonomiktir... Ağırlık fena değildir.....Ve çadırlar en az iki kişiliktir......Husky flame modeli iki kişilik olarak geçse de iki kişi için çok dardır....... Eusebio Troll B iyidir.......Bulabilirseniz Troll A modeli de aynı işi görür arada sadece alüminyum çubuk (pol) kalınlık farkı vardır.....İki kişilik olması çadırın tente ve çubuklarını iki kişinin paylaşarak taşıması anlamına gelir.....:smiley:
TULUM: yine bahsettiğin ısı değerleri için kaztüyü şart gibi görünüyor.....Ama bir Husky anapurna, veya Marmot Wave 4 de gayet güzel iş görür...250-300 TL den başlar..2000 Tl ye kadar gider......iyi bir mat-tulum kombinasyonu çadırın eksiklerini kapatır.........
BOT: Pek çok kişinin gözardı ettiği ama bence en önemli malzemedir.....Gövde dahil bütün yükü ve yiyeceği ayaklar taşır.......Sırttaki bir kilo ayakta 5 kilodur (ya da tam tersiydi tam hatırlayamadım......zaten çok da önemli değil.......Ne dersek diyelim gene de lüzumlu lüzumsuz her haltı alıp, boşuna yük ederiz canım ayaklarımıza.....gece olup kampı kurunca da ayaklar link link ağırırlar.......:smiley: ) Kötü kalitesiz bir bot bütün işi bozar......350 TL den ucuz bir bot dediğin faaliyeti yaptırmaz sana.........
KIYAFET: Su ve rüzgara dayanıklı bir pantolon gerekir........75 TL ile 650 TL arasında değişir...... Termal içlik takımı 40-50 TL işini görür........Polar kazak.........10 Tl lik pazar malı da olur......150 Tl lik de olur.....temelde bir fark yoktur.....pahalı olan güldürürken düşündürür fazladan........ulan ne ettik de aldık.....bir polara bu para verilir mi........ninem köyde yün kazak örse olmazmıydı ki.......falan........Gore-teks muadili bir ceket............muadili diyorum... zira gore teks malzemeden üretilene verilen para ile kıyı köşe bir yerden bir evlik arsa alırsın...... Şu linkteki ceket iyi gibi........http://www.adrenalinoutdoor.com/The-North-Face-Resolve-Su-Gecirmez-Ceket_17752.html#0 tabi beden bulabilirsen........genelde iyi bir indirim varsa.......o ürün ya kalmamıştır, ya da absürt beden veya renk kalmıştır......:smiley: Yine aynı mağazanın ürünlerinden Zajo dakota , zajo ural dermizax ceket ve pantolonlar da uygun fiyatlı şu aralar..... Termal içlik-polar kazak-suya rüzgara dayanıklı çeket olarak üç katman giyinmeyi tercih etmeni tavsiye ederim.......Ama bahsettiğin ısı değerleri için kaztüyü bir dış katman ceket şarttır haberin olsun........
Şimdilik diyeceklerim bu kadar.....Tabi bir de sırt çantası var.........Ama o çanta ile senin aranda............Bazıları 30-35 litre tavsiye ediyor, bazıları 80-90 lt tavsiye ediyor...........Arada biz fikir beyan edince yanlış anlaşılıyor.........Benim gibi çantandan bir sürü şeyin sarkmasını, çantanın dışına mat, tulum çadır vs. nin bağlanmasını istemiyorsan büyük hacimli bir çanta tercih et.......Litre bir hacim ölçüsü........kamp yükün hacimli ama hafif olabilir.......bu yükün tamamını çantanın içinde mi bir kısmı içinde bir kısmı dışında mı taşıyacaksın senin tercihin.........:smiley: Ben bunu iki farklı çanta kullanarak çözdüm çoğu insan gibi.........Tecrübe kazanınca sen de karar verirsin....tek çanta mı iki çanta mı......:smiley:

Etiketler

hasan110;
anlıyorum. acemi olmak da zor iş, tecrübeli insanların alaya almadan sakince anlatmalarını bekliyorsun. bi de acemiler genelde aceleci oluyor, sabırlı olmayı da öğreneceğim inşallah :smiley:

verdiğiniz linki inceleyeceğim, sabır ve ilginiz için teşekkür ederim.

tommycan;

sorulara takılmadan anonim takılıp yardım almayı planlıyordum ama yine başaramadım :D
"daha iyisini istemek" yalnızca bunun için geçerli bir şey değil, insan sürekli her şeyin "daha iyisini" istiyor.
minimumu düşünerek almak istedim tüm malzemeleri (yorganımın kenarlarını dikip naylon geçirip çıkmayı falan düşündüm :D). tüm bunlara yüksek rakamlar yatırarak doğaya çıkmak pek mantıklı gelmiyor gerçekten. ama işin sağlığa geldiği yerlerde bunları düşünmemeniz gerekiyor.
demişsiniz ya, "üşütük" diyoruz diye, hah onlardanım işte :D pek anlaşılabilir düşüncelerim yok.
rakamları internetten kontrol etmiştim ama sanırım yanlış. dediğim gibi aklımda şuan kaçkar var, malzemeleri maximum seviyede tamamlayıp her mevsim her şartta gezebilmek istiyorum aynı malzemelerle.
cesareti doğa sevgisinden, doğa sevgisini fıtrattan alıyorum. demek istediğim; fıtrat istediği müddetçe, korku-endişe gibi duygular ikinci planda kalıyor.
yazdıklarınız benim için değerli, hiçbir satıcı ya da ambalaj tecrübenin önüne geçemez. bunu bildiğim için tecrübe sahiplerine sormak istedim, naylon derseniz naylon alırım. listemi tekrar gözden geçireceğim. çok teşekkür ederim ilginiz ve sabrınız için.
bu arada ben bayanım ya :D erkek kıyafetleri ve ayakkabıları da makbul ama bayan olursa daha iyi olur sanırım.
Murat "Hoca" tanır belki beni, geçen ay Avusor yaylasına otostopla çıkarken onun arabasına denk gelmiştim, güzel bir anı olmuştu, burada da denk geldim yine.

Hoşgeldiniz o halde wave hnm...isim olmayınca içgüdüsel olarak sizi erkek algiladim sanirim...ilk faaliyet tercihinizin kaçkar olması (yayla değil dağ tırmanış kastediyorum) hatalı bence...murat hoca kim...biz tanır miyiz...murat öz' u kastetmiyorsunuz galiba...kackara hiç gitmedim...gitmeyi de düşünmüyorum....sebebi yok...sadece istemiyorum...çanta hariç diğer malzeme ve kıyafetler çoğunlukla aynıdır zaten....
Sizin gibi arkadaşları kamplarimizda görmek isteriz... (şehir yazmamissiniz ama ızmir ve ankaradan kiz arkadaşlar çok rahat katılıyor....

tommycan' Alıntı:
Hoşgeldiniz o halde wave hnm...isim olmayınca içgüdüsel olarak sizi erkek algiladim sanirim...ilk faaliyet tercihinizin kaçkar olması (yayla değil dağ tırmanış kastediyorum) hatalı bence...murat hoca kim...biz tanır miyiz...murat öz' u kastetmiyorsunuz galiba...kackara hiç gitmedim...gitmeyi de düşünmüyorum....sebebi yok...sadece istemiyorum...çanta hariç diğer malzeme ve kıyafetler çoğunlukla aynıdır zaten....
Sizin gibi arkadaşları kamplarimizda görmek isteriz... (şehir yazmamissiniz ama ızmir ve ankaradan kiz arkadaşlar çok rahat katılıyor....

;D ;D Hatırlarsan daha öncede Bayan diye yardımcı olmaya çalıştığımız Erkek çıkmıştı,, :D Neyse bu sefer en azından daha şanslıyız,Sözü geçen Murat Albayrak (COMPETUS) hoca,
Sebebi bendede belli değil ama nedense Şu kackarları bir türlü sevemedim,,,,Hiçde gidesim yok,

Wawe hanıma başarılar,,,,,,,

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,821
Kayıtlı Üye Sayımız
166,616
Kaydolan Son Üyemiz
ALISH

Çevrimiçi üyeler

Geri