Ynt: Dağcılık Federasyonu ve Üniversite Kulüpleri Kaosu...
Murat güzel anlatmışsın
Biraz savunma biraz düşüncelerimi ekleyeyim
federasyon "belki de hakli olarak" kabul etmiyor diyorsun ben belkideyi kaldırmak istiyorum
Düşünki bir ülkede en yetkili mercisin ve biri standardını bilmediğin bir eğitim veriyor (standart daha yüksek olabilir ama bilinmiyor, herhangi bir resmiyeti yok) bu şuna benziyor UIAA standardı olmayan bir malzeme gibi ne kadar güvenli.
bir dağ kazası olduğunda bu soru sorulur federasyon üstüne düşenleri yapmıyor mu? diye.....
sende katılırsınki sanırım hiçbir gelişmiş ülkede bunlar yönetmelik veya kanunlar ile düzenlenmemiş olsun
federasyonun asıl istediği federasyonda eğitim alınmış olmak değil bu aslında bir yük federasyon için ama bunu
ortam uygun hale gelmeden yaparsan sorunlar çok daha fazla olur
Federasyonda verilen egitim ne derece kaliteli?
Ben bütün eğitimlerimi federasyondan aldım zaman zaman iyi zaman zaman kötü hocalar geldi
belki dağcılık yönündende kötüydüler belki sadece eğitmenlik yönünden
benimse sıkıntılarım oldu hakkımın yenildiğine inandığım zamanlar yolunda gittiğine inanmadığım işler oldu
çekip gidedebilirdim ama düzeltilecek birşey varsa, bir çalışma plan varsa, Türkiyede dağcılığa bir artı konulacaksa bunu bizler yapıcaz veya içinde bunucaz dedim.
eğitim kamplarında yapılan hatalar var diyorsun ben isterdimki eğitim aladığım kişiler eğitim ve dağcılık konusunda türkiyenin önde gelen kişileri olsun bazıları öyle gerçekten ama bildiğini öğretemeyen, dağcılığı diğerlerine göre daha zayıf kişiler olabiliyor
benim hayalim bu kamplar hayli zor kamplar olsun ve bu kamplar eğitim değilde eğitim denetleme kampı olsun yani sporcu eğitimini bölgesinde alın ve buraya eğitimini tecil etmeye gelsin.
BendeFederasyonda eğitmenim
daha önce olmayan eğitim ve eğitmen yönetmelikleri son birkaç senedir
diğer arkadaşlarla oturduğumuzda nasıl daha iyi yaparız, eksiklerimiz artılarımız neler bunları konuşuyoruz,
geçen yıl federasyonda eğitmenlerini geliştirmek amaçlı eğitmen semineri düzenledi mesela
federasyondan eğitim almış kişilerde zor ve teknik tırmanışlar yapabiliyor, hatada yapabiliyorlar
hatayı üniversite klüpleride yapıyor, daha zor teknik tırmanışlarda yapıyor.
bende öğrenci olarak gittiğim bir kampta yine çakışma vardı bir üniversite klübünün yaptığı bir hatayıda gördüm
bunlar dışında insansı yapılmış olan bir yanlışıda, bu örnekleri arttırabilirzde ama pek bi faydası olmaz bunu sende biliyosundur
Federasyon saçma diretmeler veya eğitimlerini herkes bizden alsın peşind değil vizyonuda bu olamaz
federasyon bu işlerin sistemli ve belli bir standartta ilerlemesini (ki gelişimi getiren budur bence) sağlamaktır
öyle yada böyle Türkiyede Dağcılığın iyi noktalara gelmesini sağlamaktır
birde önemli bir noktaya dikkat çekmek istiyorum
Federasyon kimseyi
redddetmiş ve sırtını dönmüş değil, hiçbir potansiyeli esgeçmiş de değil,
bu federasyona karşı olan düşüncelerin veya önyargıların veya yanlış yönlendirilmelerin sonucu
olarak ne yazıkki böyle biliniyor.
sen kamplara başvurdunda gerimi çevrildin veya kim başvurmuşta geri çevrilmiş (kontenjan vb sebepler dışında sen şu klüptensin şurdansın buradansın vs.... diyerek.
gel kamplara eğitimlerini tescille eğitmen ol yönetici ol bu yanlışları yapma veya yaptırmayalım........
Tartışalım konuşalım dağcılık için en uygununu bulalım
Türk Dağcılığına katkımız olsun
Saygılarımla
murat' Alıntı:
bana gore catismalarin buyuk nedeni egitim sorunu. diger federasyonlar tam olarak nasil bilmiyorum ancak dagcilikta soyle bir durum var. Sizin de bahsettiginiz gibi ne federasyon universite kuluplerini taniyor ne de tam tersi. Hepinizin bildigi uzere hemen hemen butun universite kulupleri dagcilik egitimi veriyor. Bu egitimlerin kalitesi, standarti vs ayri bir tartisma konusu. Federasyon bu egitimleri -belki de hakli olarak- kabul etmiyor. Universite kuluplerinden cikan sporculari dagcilik egitimi almis olarak kabul etmiyor. Ozellikle TDF'den egitim almis olmasini istiyor, federasyon sporcusu almis olmasini istiyor. Asil sorun belkide bu noktada basliyor.
Federasyonda verilen egitim ne derece kaliteli? Tartismasi yapilmasi gereken bir diger noktada bu bence. Her yil aday dagci adi altinda yuzlerce insana egitim kamplarinda egitim veriliyor. Ama bunlarin kaci gercekten dagcilik yapiyor? Kaci gercekten daga gidebilecek egitim aliyor? Bir onceki yaz bizim kaya egitimimizle TDFnin temel kaya egitim kampi tarihleri cakismisti ve Nigde'de Cimbar Vadisi'nde beraber egitim yapmistik. Acikcasi orada gordugum manzara pek de ic acici degildi; universite kuluplerinin hanesine +1 yazdiracak duzeydeydi. 100lerce insan etrafa sacilmisti; kaci cidden egitim aliyordu? Egitim alanlar ne kadar egitim aliyordu? Kurulan emniyet sistemlerini gozlerimle gordum; Allah'a emanet. Yapilan komik/sacma hatalar herkes tanik oldu; onumuzden sedyeyle adam giderken. Ha belki durum istisnaydi ama hic de oyle oldugunu dusunmuyorum. Bu durumdaki bir federasyonu niye universite kulupleri desteklesin ki? Federasyonun begenmedigi o kuluplerde kat be kat iyi egitim verilirken cok daha fazla sayida kalifiye (dogru kelime bu olmayabilir belki) dagci yetisirken, federasyon egitimi almis insanlara gore cok daha teknik ve zor tirmanislar yapabiliyorlarken ne diye sacma diretmeler yapan federayonun yaninda yer alsinlar ki? Federasyon ne akla hizmet boyle bir potansiyeli goz ardi edebiliyor ki?
Bir diger duzeltmeyi de yapmak isterim. Teorik olarak hicbir universite kulubu (eger universiteler icinde bir duzenleme vs yoksa) hicbir federasyona dogrudan kayitli olamiyor; buna Universite Sporlari Federayonu da dahil olmak uzere. Eger ki universitenin kendi spor kulubu varsa ogrenci kulupleri bu vasitayla TDFye veya universite sporlari federayonuna veya diger federayonlara kayit olabliyorlar.
Konu almis basini gitmis ben biraz geriden gelip kendi capimda birsey yazdim. Eksik, yanlis, konu disi olmus olabilir. Ama buradan soru uretirseniz elimden geldigince, dilim dondugunce birseyler yazarim.