Biraz yurtdışında kullanımı, biraz çeviri, biraz da ülkemizde mazot motorin ve dizel kelimelerinin birbirinin yerine kullanıyor olmasından kaynaklı. Aynı yanlışı bu tip ısıtıcılara ismini veren Webasto firmasının Türkiye sitesinde de bir yerde dizel ısıtıcılar diyerek yapmışlar. Uluslarası sitesinde fosil yakıt tüketen ısıtıcılar diye kategorilenmiş, sanırım benzinli modelleri de var.Her yazılan kelime kelime tercüme edilmez. Yazılanın özüne uygun olarak Türkçesi yazılır. Söz gelimi YABANİ TAVSAN nın İngilizcesini kelime kelime tercüme ederseniz VAHŞİ TAVŞAN demeniz gerekir ki komik olduğu kadar çevirenin diline hakim olmadığı da anlaşılır. Bu meretin Türkçesi Mazotlu ısıtıcıdır bunu yazmak söylemek çok mu zor?
Haklısınız düşününce mantıklı geldi.
Ben de bundan sonra mazotlu ısıtıcı diyeceğim.
Japon sobası tehlikeli, Hermetik soba için yer yok veya yer açmak için kesilip delinecek geriye tek çare Mazot-Dizel ısıtıcı kalıyor. Çin markaları, yerlisi, Almanı derken hangisini almalı. Bir hafta 10 gün için değer mi? Fikirlerini paylaşan üstadlara teşekkür ederim.
Araştırmalarıma göre benim tavsiyem yeriniz yoksa en hızlı çözüm mazotlu ısıtıcı. Ben aslında ilk geziyi 2000watt tüketen bir elektrikle çalışan fanlı bir ısıtıcı ile çözerim diye düşünmüştüm. Bazı kamp yerleri 4 amper bazı kamp yerleri 16 amper elektrik sağlıyorlar. Eğer gideceğiniz kamp yeri ile önceden konuşursanız belki ilk denemenizi bir fanlı ısıtıcı ile çözebilirsiniz. 100TL civarında satılıyor. Ama karavana çekeceğiniz elektrik kablonuzun minimum 3x2.5mm çapında olmalı ve yine karavanızın iç tesisatına güveniyor olmalısınız.
Fakat 16 amper sigorta ile elektrik sağlayan bir kamp yeri ile görüştüğümde elektrikli ısıtıcı ile sorun yaşayacağımı, bölgenin elektrik alt yapısı nedeniyle 8-9 amper bile elektrik sağlanamadığını ve bu nedenle elektriklı ısıtıcı kabul edemediklerini söylediler.
Ne gönderdiğiniz japon sobası ne de tüplerin üstüne başlık takılarak kullanılan ısıtma çözümleri uygun değil ve tehlikeliler.
Bütçeniz uygun ise mutlaka yerleşik bir ısıtıcı çözümü sağlayın karavan kapıda durdu mu insan gezmeye vakit kolluyor.