Çekme Karavan Seçimi Hakkında Yardım ve Tavsiyeleriniz?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan scout2002 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 93
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 64,584
Ynt: Çekme Karavan Seçimi Hakkında Yardım ve Tavsiyeleriniz?

Sayın Tifa' nın açıklamaları ve önerileri,senaryolarını dikkate almak gerek çekme karavan almadan önce.Güzel açıklamış.Fakat her nedense yeterli çekiş gücü ve kapasitesine uygun aracı olmayan ve gereklipresedürleri bilmeyen çoğu kişi şöyle en az 5.25 ve daha üstü karavanlara rağbet ediyorlar.Haklılar da genişlik ve ferahlık önemli.Fakaattt.. gelelim Sayın Tifa'nın da açık seçik anlattığı konulara.Bunlar kısaca:Ehliyetiniz uygun mu? Aracınızın kütlesi,motor gücü vs. kapasiteler büyük karavana uygun mu?Türkiye yol şartlarında tatil seçeneklerine göre seçeceğiniz yollar gidişe ve manevra durumlarına uygun mu?Aracınıza ek olarak büyük karavana ruhsat çıkarmak gibi bir dizi evrak ve tescill külfetlerine razı mısınız?Konaklama seçenekleriniz arasında kısa fasılalarla yer değiştirmeyi mi yoksa uzun bir süre aynı yerde konaklamayı tercih edersiniz? Gibi daha birçok konuyu gözden geçirmek gerekli.Büyük çekme karavan elbette iyidir rahatlık ve konfor bakımından.Fakat belirtilen diğer konular gözardı edilmemelidir.Fakat ülkemizdeki uygulamalar risk faktörleri vs.pek üstünkörü ele alındığından bakarsınız ufak bir arabanın arkasına ister kocaman bir konteyner takın duruma göre ne polis karışır ne karayolları yetkilileri.Bir de bakmışsınız herşey nizami yada nizamiye yakınken problemler yaşarsınız.Şimdilik böyle bir karmaşa var.Onun için içiniz rahat gitmek isterseniz mevzuatları takip edip ona göre karavan seçeneklerinizi düzenlemelisiniz.Bunu kemdisine defalarca anlattığım ve büyük karavan hevesinde olan bir arkadaşımızın aracının kapasitesine ehliyetine bakmadan kullandığı 5.25 lik karavanıyla gerek trafikte gerek teknik olarak yaşadığı problemleri çok iyi bildiğim için dostlara bir tavsiye olarak yazdım.Bu nedenleri düşünerek şahsen ben çürüğü çarığı bulunmayan tavanı akmayan,tüm techizatı tamam bir 3.25 lik karavanla rahatlıkla her türlü yol koşulunda daha rahat bir dolşım sağlanacağı amacıyla tercihimi bu yönde kullandım.Allah'a şükür gerek teknik,gerek mevzuat açısından bir problem yaşamadım.Dediğim gibi 5.25 li karavanı parka çekilen ve ceza yiyen arkadaşımızın durumunu da açıkladım.Tercih size kalmış.

Etiketler

Oğuz bey, söylediklerinizin tamamı doğru. Tabii bu bir tercih meselesi. Daha önce de Doğan Böncü bu konuda benzer görüşler söylemişti. Yani çok gezen bir karavan mı, çok konaklayan bir karavan mı tercih edeceğiz. Bu durumu belirleme elbette diğer etkenlere de bağlı. Örneğin benim 3 çocuğum var. Sizin 3.25 karavanınıza sığmam mümkün değil. Elbette genişlik ve konfor da arıyorum (klimalı ve duşlu). Ama tatillerimi hep aynı yerde geçirmek istemem. Yani hem seyyar olacağız hem de rahat bir tatil geçireceğiz. Ankara'da olmamız nedeniyle en yakın deniz olarak Akçakoca uygun. Orası da en az 5 saatlik yol demektir. Ege ve Akdeniz ise 600-700 km. Bu mesafeyi karavanla zaten iki günde alabiliriz. Yani kısa süreli tatilleri Çamkoru, Akçakoca gibi yakın yerlerde; uzun tatillerimi de Ege, Akdeniz, Doğu Karadeniz gibi yerlerde geçirmek daha mantıklı. Ama dediğiniz gibi büyük karavanın da derdi büyük oluyor. Yine de ben tercihimi bu yönde kullanmak istiyorum.

Sayın Ankiralı elbette karavan tipi ve kapasitesini tercihler ve maddi olanaklar belirliyor.Geniş,ferah ve donanımlı bir karavana kimsenin bir itirazı olamaz.Tüm bileşenler ve olanaklar elverdiği sürece büyük ve konforlu karavan çok güzel.Fakat belirttiğim üzere tarfik prosedürleri,yol ve araç koşulları ve ülkedeki konaklama ve seyir imkanları da çok önemli.Şuna da inanın bir karavancının acemilikle başladığı ilk karavanı ve hatta ondan sonraki karavanı bile isteiğne tam uygun olmayabilir.Deneyim ve kullanım pratikliği ve seyir güvenliği çok önemli.İkinci karavanınızı bu deneyimler ışığında değerlendireceğinizi tahmin ediyorum.Kolaylıklar dilerim.

merhabalar oncelikle tum fromda'ki arkadaslara iyi niyetlerinden dolayi tesekkur ediyorum bugun katildim araniza ve iyiki katilmisim ben'de karavan'ci olacam simdi sadec sizleri dinliyorum tercubelerinizden faydalanmak istiyorum selam ve saygilar

Sarukan bey aramıza hoş geldiniz aşağıdaki linkte kendinizi tanıtırsanız seviniriz zira bu sayfadan herkes haberdar olmayabiliyor o başlıkta daha çok arkadaş sizi ve siz daha çok arkadaşla tanışma şansını yakalarsınız katılımınızın devamını bekleriz burada çok güzel bir arkadaşlık ve dostluk ortamı var ayrıca kendi karavanınızı yapıp onunla gezebilme imkanınız var bu bilgilerin hepsini forumumuzda bulabilirsiniz,kalın sağlıcakla.

Çeki demiri olayını halledip bir adım daha ilerledikten sonra şimdiye kadar pek üzerinde durmadığım bazı konuların farkına varmaya başladım.

Karavan ölçülerini kafamızda belirledik ve araştırmaya başladık. Gittik karavana bakmaya başladık.

1. Neresinden bakmaya başlamalıyız, (İçinden mi, dışından mı)
2. Nerelerine özellikle dikkat etmeliyiz,
3. Su alıp almadığını nasıl anlarız,
4. Seyehat edebilmek için sorun çıkarmayacağından emin olmak için ilk etapta yürür aksamınına nasıl bakarız,
5. Elektrik tesisatı konusunda problem olup almadığını, akü vs. gibi aksamların kontrolünü (en azından amatörce) nasıl yaparız,
gibi bazı konularda da tecrübeli olanlar paylaşımda bulunurlarsa bizim gibi acemice başlangıç yapanlar için bir referans olacaktır.

Paylaşımlar için şimdiden teşekkürler.

Ömer Yahşi

Ömer bey çeki demiriniz hayırlı olsun.

Karavanın hepsinin donanımı farklı oluyor güncel ürünlerle donatılmış bir karavanın fiyatı oldukca yüksek,yok ekonomik olsun eski olsun içini ufak tefek hallederize giderseniz çok sıkıntıda çekebilirsiniz aman dikkat bizim başımıza geldi çok üzüldük,ha şu da var yeni olanlar illa iyiolacak demekde değil üretim firmasının işciliği çok çnemli benim tavsiyen sonradan yapma olan kasalarda mümkün mertebe yekpare fiber olanlar tercih edilmeli,eskiden her parça ayrı yapılıp sonra köşebent profil ile birleştirilip mastikleniyordu zaman içinde o mastikler eskiyip vidalarda su içinde çürüdüğünden içeri sızmalar başlıyordu bu sebeple dış kasaya dikkat derim.

İçine gelince mobilyanın yapıldığı ahşabın cinsi önemli basit suntalam ile yapılıp kenarları ütü ile yapıştırılan mobilyalarda zamanla yanlar kabarıyor nemden mobilyada şişme oluyor,ayrıca karavanın içindeki eşyaların para eden avrupamı yoksa çalışıp çalışmadığını anlamadığınız atıl gibi duran cihazlarmı,soruyorsunuz vatandaşa dolap çalışıyormu ısıtıcı çalışıyormu diye ya biz yıllardır kullanmıyoruz yada ısıtıcıyla işimiz olmadı öylece duruyor gibi laflarla geçiştiriyorlar siz bakıyorsunuz içinde dolap,akü,invertör,klima var tamam diyorsunuz alıyorsunuz oysa cihazlar ne durumda belli değil.benden tavsiye mutlaka çalıştırıp ona göre fiyat pazarlığı yapın unutmayın çalışmayan tüm cihazlarn parasını ödemiş oluyorsunuz ayrıca sonradan bu cihazlara ya tamir ücreti yada yenisinin parasını ödüyorsunuz.

Asıl mesele çekme karavanlarda eskisi gibi değil kanunlar uygulanmaya başladı aldığımız bilgilere göre tartma işleri başladı şasesinde 740 kg yazan ama aslında öğle olmayan karavanlar başınıza iş açar eğer 750 kg üstü ise mutlaka belgesinin ve ruhsatının olması gerekiyor.

Umarım arzu ettiğiniz karavanı bulup alır gönlünüzce gezersiniz.

Yusuf bey teşekkür ederim. Bunlar gerçekten önemli ayrıntılar.

Birkaç ay önce bir başlık altında alkovenli bir karavan seçiminde sanırım Haldun beyin bir yazısı vardı (isim konusunda yanlışlık yapmışsam şimdiden affola).
- "Özellikle banyo tavan kısımlarının üst bölgelerine elinizle bastırın eğer içeri doğru çökme varsa hemen oradan uzaklaşın"
gibi bir anlatımı vardı. Bu ve bunun gibi bazı püf noktaları varsa bunları da paylaşırsanız memnun olurum.

Selamlar.
Ömer Yahşi

Ömer bey bizim Yaşar abiye aldığımız alkovenlide aynı sıkıntı oldu adam birde içten pvc ile kaplamış tüm tavan ve yan duvarları resmen saklamış bizde acemiydik ve uyanamadık,aracı kapıya getirdik bir yerden açtık baktıkki ,çerisi kanser kokudanda durulmuyor satan ...refsize etmediğim hayır dua kalmadı ama olan oldu bir kere aracın içinde karkaslar dahil hiçbirşey bırakmadık resmen kasayı sıfırdan imal ettik aşağıdaki linke bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız :-\

Ömer bey isterseniz müsait olduğunuzda telefonlada görüşebiliriz zira yazma konusunda pek iyi değilim yazmaya başlayınca konu dağılıyor asıl yazmak istediklerimi unutuyorum ama aklıma gelenleri tekrar yazar buradan paylaşırım burayı okuyan herkesin faydalanması için doğru olan buradan yazarak paylaşmak.

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=45281.1080

Yusuf bey tekrar teşekkürler, ne demek istediğinizi paylaştığınız bölüm gayet güzel anlatmış.
İlginiz ve yardımlarınız için teşekkür ederim, telefon konusunda yardım hakkımı kendimi biraz daha bu işe (duygusal açıdan) hazır hissettiğim zaman açıp kullanmak isterim.

Tekrar teşekkürler.

Ömer bey sizin ve tüm dostların telefon kredisi sınırsız her zaman beklerim eğer yardımım dokunacak ve dua alacaksam ;) ne mutlu bana ;D umarım en kısa zamanda arzu ettiğiniz karavana kavuşursunuz.

merhabalar karavan almayı düşünüyorum cekme karavan hakkında bilgi almak istiyorum 6 metre pazarlık halindeyim çift dingil büyük bir karavan yaşamımın çoğu burada geçecek türkiye yi dolaşmak bunun artı ve eksileri nelerdir ford connect 110 luk bunu cekermi ne tavsiye edersiniz saygılar

merhabalar karavan almayı düşünüyorum cekme karavan hakkında bilgi almak istiyorum 6 metre pazarlık halindeyim çift dingil büyük bir karavan yaşamımın çoğu burada geçecek türkiye yi dolaşmak bunun artı ve eksileri nelerdir ford connect 110 luk bunu cekermi ne tavsiye edersiniz saygılar

Merhaba,
Şimdiden hayırlı olsun, ama 6 metre çift dingil nasıl oluyor bunu pek anlayamadım? Ne kadar ağır bir karavan bu?
Benim aldığım karavan adria ve çeki demiri dahil 7.65 mt ve tek dingil al-ko şase, yerli karavanlarımız şaselerini kendileri yapıyor ve kullandıkları malzemelerde 1500-1600 kilolara varıyor 5.20 karavanlar.
Her ne kadar bütçeniz ile alakalı olsada karavanı alırken bunları göz önünde bulundurun, yerli üreticilerimiz kendilerini çok yavaş da olsa geliştiriyorlar ve yerli ikinci ellerimiz pek değerli değil.

Sayin özgün merhaba , alacaginiz karavan bir ihtimal başoğlu alchera. Ya da ikinci el baska bir karavan. Birinci nokta ruhsatı var mı? Ikinci nokta muayene var mı, suresi geçmiş mi , muayenede takılmasına sebep bir kusuru var mı? Üç, aracinizla bir deneme cekimi yaptınız mı yani arkaya takip biraz sürdünüz mü aracinizin tepkisi ve karavanin gidişi nasil ? Sonrasi zaten tahmin edersiniz, frenleri calisiyor mu , elektrik su tesisati ne durumda , yalitim bozulmus mu, ısıtma var mı , depolar ne durumda hangi malzemeden yapılmış kac yillik , elektrik gaz tesisatindak malzemenin durumu ne vs vs... yatak , perde koltuk hatta lastikler degistirilir mobilya onarılır ama alt yapı önemli... kaplin , dingil vs ne marka ? Sabitleyici ayaklar nasıl? Hangi sehirdesiniz acaba ? Karariniz simdiden hayirli olsun. Cift dingil dengelidir düz gidişte iyidir ama manevrada yorar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,735
Kayıtlı Üye Sayımız
166,555
Kaydolan Son Üyemiz
07ZirveNet

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR