Karavan yapımı multidisipliner bir iş,
Çekme karavan yapımı çok daha fazla beceri istiyor.
Ben ilk karavanımı (2010) kendim yapmayı tercih ettiğim halde ikinci karavanımı (2017) profesyonel bir üreticiden almayı seçtim.
Üstelik benim de elim epey iyi alet tutar ama konu bu değil.
Bence çekme karavan yapmaya uğraşmak için değmez.
Çünkü hem çok iyi bir tasarımcı, hem kaynakçı, hem karoserci, hem döşemeci, hem mobilyacı, hem elektrikçi,, hem su tesisatçısı, hem ahşap boyacı, hem dış boyacı, hem camcı ve daha nicesi olması lazım.
Siz ilk defa karşılaşacağınız bu işlerin hepsini hiç hatasız yapacağınızı iddia ediyorsunuz. Hem de aynı karavandan onlarca üretmiş üreticiler kadar iyi olacağını iddia ediyorsunuz.
Size kolay gelsin.
Uyarımız başlamamış olanlara,
Güzel bir karavanla, keyifle gezmek için bu işlere kendiniz bulaşmayın.
Olay kağıt üstünde hesapladığınız gibi değil.
Başladıktan sonra anlarsınız.
Kullanıcılar tarafından yapılan on çekme karavandan dokuz tanesi karşıdan bakınca hilkat garibesi gibi durmaktadır.
O on kişiden bir kişi de kesin teknik bir elemandır. Yani teknik konularda bilgili olduğu bir disiplinden gelmekte olan,
ortalamanın üzerinde bir kişidir. Veya bu kişi ciddi bir ustalık satın almış, bir şekilde atölye olanaklarına sahip olmuştur. Ne olursa olsun bu iş AMATÖR işi bir uğraş değildir.
Ayrıca bir amatörün ilk defa kullanacağı makina alet ve tekniklerle uğraşırken çok ciddi bir şekilde kendini yaralama, kör etme, sakatlama riski vardır.
Profesyonel olarak üretilmiş iyi bir karavanı ederini ödeyerek satın almak çok daha ekonomik, tehlikesiz, zevkli ve alınan karavanın zaman olarak hizmet süresi çok daha uzun olacaktır.
Elbette çok iyi örnekler olabilir ve buradaki iddia sahipleri çok iyi karavanlar üretebilir ama ürettikleri zaman bunun başta kağıt üstünde göründüğü kadar ucuza gelmediğini görüp bana hak vereceklerdir diye düşünüyorum.
Gezenevcilik bir zevk işidir, Buna eziyet çekerek başlamayın. (Benim tavsiyemdir.)
Benim gezenevciliğe başlangıç çilenamem: (Kendi yaptığım ilk gezenevim)
Altıteker maceralarımız...
Hazır aldığım Pirikamp'ım:
www.pirikamp.com