Sevgili Dinçer Bey;
öncelikle kararınız hayırlı olsun, iyi günlerde kullanın karavanınızı.
Siz ve ailenize mutlu, sağlıklı huzurlu geziler diliyorum.
Zannederim, bu güne kadar yaptığınız uzun veya kısa, yaz veya kış,
en iyisi karavan tatilleriniz olacaktır.
Mühendis olarak teoriyi çok severim, ama dikkatli bir tatbikat bilgisini,
faraziyeye tercih ederim.
Aracınızın çeki okuna 85 Kg yük gelmesi gayet yeterli ve uygundur.
Önemli olan, çarpma fren mekanizmanızın sağlıklı, dengeli fren yapabilmesidir.
Bir de her halukarda dikkatli kullanın, sürate meyletmeyin.
Karavan için bana göre başlarda 60 - 70Km. sürat sizin için en fazlası olmalı;
buna dahi hemen ulaşmayın, daha sabırlı kullanın.
Aracı motor gücü götürür., insan dikkati ve tecrübesi durdurur !
Aracı durudurabilmek çok önemlidir.
Karavanlı kullanımlarda piştikten sonra, belki bu hızı 80 Km/h e çıkarırsınız.
Hayırlı olsun.
Üstadım, kararı almamda sizinle yapmış olduğumuz yazışmaların çok büyük etkisi oldu. 5.25 asla düşünmezken kurduğunuz bir cümle ile neden olmasın diyince gerisi geldi zaten. O nedenle vermiş olduğunuz cesaret ve tecrübeyle nakışlayarak vermiş olduğunuz birbirinden değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.
Sizin de tavsiyelerinizde belirttiğiniz üzere ilk aşamada 60 70km sürati kesinlikle aşmayacağımdan emin olabilirsiniz. Önceliğim her zaman güvenliktir bildiğiniz üzere.
Elektronik stabilizatörleri inceliyorum şu ara. Dünyada şu anda 3 ürün var bu işi yapan. ALKO ATS, KNOTT ETS Plus ve LEAS. Hepsi de alman. LEAS universal olması nedeniyle aklıma yattı ancak Türkiye'de dağıtıcısı yok maalesef. Araştırmalarım devam ediyor.
Bu mesaj vesilesiyle paylaşımlarıyla pek çok şey öğreten değerli forum üyelerine de teşekkürü borç bilirim. Karavan arama esnasında bir çok garip olay ile karşılaştım. Forumdaki tecrübeli üyelerin sağladığı bilinç ile hiçbir şekilde tabiri caizse oltaya gelmedim.
- 1100kg avrupa karavanı ruhsat gerektirmez 750kg altıdır diye satmaya çalıştılar. Üreticinin web sitesinde açıkca yazıyor zaten ağırlıkları.
- Modelin son üretimi 1999'da yapılmış olan bir avrupa karavanı 2009 diye satmaya çalıştılar. Yine üretici web sitesini planlamayan satıcı vakası.
- 80 model karavana 50bin lira para istediler.
- İddiasına göre faturası olan karavana ruhsatı üstüne al sonra noterden bana devredersin deyince beni engellediler.
- Bir tanesi malum sitedeki 1 aylık üyeliği ile kaparo diye tutturdu. Sonra kayboldu gitti.
Forum sayesinde öğrendiklerime ve forum üstadlarının sürekli söylediği üzere şu basit kuralları uygulayınca satın alma esnasında baş ağrımaz.
Genel kural;
Bir mal emsallerinin ve sizin kafanızdaki ederinin çok altındaysa o işte bir terslik vardır. Uzak durmalı.
750KG altı ise;
1- Tartıp gözünüzle görün. Maliyeti taş çatlasa 20TL.
2- O1 belgesi ve faturası mutlaka olsun.
3- Ayrıca bu sınıfta ikinci el alıyorsanız nacizane tavsiyem; ilk sahibi faturası ve tip onay belgesi ile ruhsatı çıkartıp size noterden devir etsin. Önümüzdeki dönemde olası kanun değişikliklerine hazır olursunuz. Yarın öbür gün O1'de ruhsata tabi olacak denildiğinde fatura sahibi farklı olacağından mağdur olmayın. Hem yurt dışına çıkarsanız orada da stressiz bir şekilde dolaşırsınız.
750KG üstü ise;
1- O2 belgesi olsun
2- Faturası olsun
3- Ruhsatı olsun.