.
Geçen hafta karavanım için
15 metre CEE ve IP 44 korumalı, mavi, 230V, H07BQ-F 3G 1,5 mm² kablo aldım.
Bende şebekeye doğrudan bağlanacak klima, televizyon, reciver, ısıtıcı, laptop, kahve makinası, su ısıtıcı, saç kurutma makinası, elektrilkli ocak, elektrikli fırın veya inverter
yok ! Almayı da düşünmüyorum.
Şebekeyi doğrudan yaşam aküm için 10 Amper çıkışlı dolum aletime bağlamaktayım. Yaşam aküm ise12 V buzdolabını, Ebespächer ısıtıcıcısını ve LED aydınlatmalarını beslemekte. Tabi bir de dalgıç pompa ve gazlı ocağın çakmağını.
Kısaca bütün bunların direk şebekeyle ilişkisi bulunmuyor. 220V prizlere de ancak normalde yolda giderken doldurduğum tablet, ve cep telefonlarını ara sıra bağlamaktayım. Bir de elektrikli diş fırcasından başka hiç bir elektrikli aletimiz yok..
16 Amper yani ~3500 Watt sınırlı şebeke prizini, 10 Amper (12V) çıkışlı dolum cihazımın alet tüketimi ve kablo kaybı ile 200 Watt'a bile ulaşmayan değerine, tablet ve telefonlar ile diş fırcasının çekeceği değeri eklesem bile sonuçte kablo ve bağlantıya kaldırabileceğinin en fazla ancak 1/10 u kadar yüklenebiliyorum demektir. Demeraj akımı yaratacak bir motor da yok.
Tabi Avrupa'da yasalar izin vermese de Türkiye'de kampinglerdeki çoklu şebeke bağlantı noktalarının her karavanı teker teker 16 A bazlı beslemesi sorunlu olabilir ?
Kısaca bu kombinasyonda benden doğabilecek bir riziko bulunmuyor.
Üstelik hesapladım; 15 metre 1,5 mm² kablo, 230 V
full 16 Amper akımda bile, ancak % 2,38 kayıpla, sınır olan % 3 değerinin altında kalmakta. Yani kablonun ısınması bile sorun sayılmamalı.
Uzunluk seçimime gelince.
Eski 25 metre kablomu 10 sene boyunca Avrupa'da şansımdan olsa gerek, bir kere bile sonuna kadar açmak zorunda kalmadığımdan, bu sefer 2,5 kilodan bile daha az ağırlığıyla 15 metre kablo tercih ettim. Ayrıca bu uzunluk bu kesit için daha da güvenli.
Fakat yazdıklarım yanlış anlaşılmasın. Herkez kendi değerlerini hatta karavanına ilerde alınabilecek olası aletleri de göz önüne alarak seçim yapmalı. Yoksa yukarıda sıklıkla yazıldığı üzere, 2,5 mm² kesit tartışmasız en güvenli yaklaşım !
Bu durumda 25 metre bile sorun değil.