Benimde nüfus kâğıdım da eski ve Türkiye'den başka yerde uzun süreli yaşamadım. Çok ama çok uzun seneler devlete benim sorumlu olduğum işlerde ilgili bir çok mevzuatla çalıştım. Bütün mevzuatlar tam olması gerektiği gibi amacına uygun hakkaniyetle yazılmış çizilmiştir. Yaptığınız benzetme ile anlatırsam hiç bir zaman mevzuat düğmesini yanlış iliklemedim zaten ilikleyeni de eninde sonunda memurluğun çöp tenekesine koyuyorlar. Gelelim "Değişen yaşam şartları" söyleminize : Kimin hayat şartları nasıl değişmiş tespiti nasıl yapılacak? Koskoca ülkede yuvarlak hesap 100 milyon kişi yaşıyoruz bu kalabalığın içinden bazılarının değişen hayat şartlarına göre mevzuatı değiştirince acaba diğerlerine bu değişim nasıl etki edecek? konu uzar gider. Araçlarımızla ve onları kullanımı ile ilgili kanun ve yönetmeliklere kesinlikle uymak mecburiyetindeyiz uygulamada bize olumsuz gelen durumları da belirtmek ,yorum yapmak, teklifte bulunmak ta vatandaşlık tabii hakkımız
Mevzuatı yanlıṣ iliklenmiṣ gömleğe benzetirken, mevzuatı uygulayanları değil mevzuatı yapanları kastettim.
Örnekler:
1.Neden 3,5 tona kadar azami ağırlığı olan motokaravanlar her yıl tüve gitmek zorunda?
2. Emekli bir yakınım VW Caddy aracını her yıl tüve götürmek zorunda. Nedeni, araç ticari olduğu için. Ticari araç olarak kullanılmadığı halde.
Ṣu anda Almanya'da karavan olarak kullandığım Sprinter, önceki sahibinde kiralık araç olduğu için her yıl tüve gidiyordu. Ben aldıktan sonra, ticari iṣte kullanılmadığı için tüve gitme periyodu iki yıla çıktı.
3. Sprinter‘in karavan tadilatı yapıldıktan sonra ruhsatı özel amaçlı araç karavan olarak değiṣti. Burada karavanlar çok az kaza yaptığı için, zorunlu trafik sigortası en ucuz araçlardan birisi oldu ve tüv periyodu da iki yılda kaldı.
Aynı hasarsızlık kademesinde olan bir de Opel Corsam var. Opel Corsa’nın yıllık sigorta ücreti 258 €, Corsa’dan çok daha yol yapan Sprinterin yıllık sigortası 172 €
Türkiye’de de özel amaçlı araç olan motokaravanların sigorta ücretleri 29 yolcu taṣıyabilen bir otobüsten daha fazla.
Bu örnekler bence yanlıṣ ilikli gömlek deyimi icin uygun örnekler.
Siz „Bütün mevzuatlar tam olması gerektiği gibi amacına uygun hakkaniyetle yazılmış çizilmiştir“ diyorsunuz. Karavanlara uygulanan tüv periyodlarını ve sigorta ücretlerinide yerinde buluyor olabilirsiniz. Ayrı fikirlerde olmak bence çok olağan bir durum. Ancak bu ṣekilde ortak aklı bulmamız mümkün.