Fakat imar planının usul ve esaslarını belirleyen zaten imar yönetmeliği değil mi ?
Ekli dosyayı görüntüle 639771
Konuyla alakalı hiçbir bilgim yok.
Sadece usul açısından sormak istedim.
İmar planı, imara açılacak bir bölgeyle ilgili olarak yapılan planlamadır. Yani bir bölgenin ne tür bir yapılaşmaya açılacağını (toplu konut, villa, sanayi, ticaret, rekreasyon, vs.) bu alanın yoğunluğunu, yolları, adaları ve parselleri ve her bir parseldeki yapılaşma biçimini (ayrık nizam, bitişik nizam, bina yüksekliği, inşaat alanı, yapı alanı) belirler.
İmar planları 4 aşamada gerçekleştirilir
1- Mekansal Strateji Planı , 2-Çevre Düzeni Planı , 3-Nazım İmar Planı , 4-Uygulama İmar Planı
Bu planlar nüfusa göre Belediyeler veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılır.
İmar planlarının sayısı, planlamanın yapıldığı bölgeler arttıkça, artar.İmar yönetmeliği ise, Bakanlık tarafından hazırlanır ve tüm Türkiye için sadece bir tane İmar Yönetmeliği vardır.
İmar Yönetmeliğinin ikinci maddesine bakarsanız, "Bu Yönetmelik, uygulama imar planı bulunan alanları kapsar." der.
Yani İmar Yönetmeliği, İmar Planı yapılmış alanlarda yapılacak binaların hangi planlama esaslarına ve kurallarına uygun olarak projelendirileceğini anlatır.
Belediyeler, kendilerine sunulan Mimari Projelerin İmar Planlarına uygunluğunu ve İmar Yönetmeliğine uygunluğunu ayrı ayrı denetler. Yani Fen İşleri Müdürü arkadaşımızın söylediği bitişik nizam mı ayrık nizam mı, yüksekliği doğru mu, yoğunluk hesabına uygun mu, yol kotlarına uygun konumlanıp konumlanmadığının denetlemesini İmar Planına göre, binanın bağımsız bölümlerinin oluşturulmasını, çıkmalarının, balkonlarının uygunluğunu, kapalı alanlarının ve açık alanlarının metrajını, minimum kat yüksekliklerinin sağlandığını, bodrumun çeşitli şartları içerip içermediğini, sığınakları ve otoparkları kapsadığını, yapının niteliğine göre duman bacalarının niteliğini, ışıklıkların uygun, doğru ve işlevsel olduğunu, merdiven ölçülerinin uygunluğunu...... ve daha yüzlerce ayrı konuyu ve detayı İmar Yönetmeliğine göre kontrol eder.
Özet olarak, İmar Planı ve belirlediği nitelikler, getirdiği şartlar ayrı, İmar Yönetmeliğinin ilgilendiği konu çok daha farklıdır. İmar Planı Çok büyük arazilerin planlaması ve o arazilerin yapılaşma koşullarını belirlemekle ilgilenir. İmar Yönetmeliği, sadece bir binanın fiziksel özellikleri ile ilgilenir.