CB Telsizlerin Ayar Ve Bakımları

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan reis28 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 41
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,929

Etiketler
Ynt: CB Telsizlerin Ayar Ve Bakımları

Arkadaşlar öncelikle abartmayalım.ben 25 senedir telsiz kullanıyorum ve aynı zamanda (A) sınıfı amatör telsizci yim telsiz ile görüşmediğim dünyanın bir ucu olan ne japonyası nede amerikası kaldı. telsizdeki parazit benzinli motorlarda am ve ssb (genlik modülasyonu) dediğimiz mod larda olur bir çok cb telsiz cıhazllarında anl yazan bir düğme bulunur bu düğme bu tür parazitlari filtre etmek için vardır. günümüz cb haberleşmesinde artık malesef tüpçü ve sucuların dışında am modülasyon türünü kullanan kimse kalmadı. konvoy harici ki ALLAH göstermesin herhangi bir acil durum veya başka insanlarla iletişim kurmak amacıyla tüm türkiye ve avrupada ki türk arkadaşların sürekli takip ettiği (c bandı) 40kanallı telsizlerde 21. kanal modülasyon türü FM (27,215mhz) veya cıhazınızın elverişli olması durumunda e bandı 05 kanalı modülasyon türü SSB (27,915mhz) uygun bir antenle bu frekanslarda hem şehir içi hemde uzak mesafe görüşmeler mümkün. uzak mesafeler propagasyon diye tabir edilen hava şartları müsayit olduğunda gerçekleşir.tüm bunları herkesin anlayabileceği kadar basit ve fazlaca teknik terim kullanmadan yazmaya çalıştım. daha detaylı ve teknik bilgi almak isteyen olursa özelden mesaj yazabilir veya telefonla görüşebiliriz ayrıca şunuda belirteyimki orman işletmeleri arazi şartları malum herkes biliyor gerek şehir içi gerekse şehirler arası çevrimlerini 34mhz ve fm modülasyonunda yaparlar herkese selamlar

icom_ic7000.jpg

Sayın hasanfb resim ve özelliklerini internet ten bulabilirsiniz mesafe konusu tamamen kullandığınız anten ile ilgili bir konu.garanti yurt dışından gelen cıhazlarda olmuyor.

arkadaşlar gercekten aydınlatıcı bilgiler için hepinize cok tşklr bizler telsizi kendi aramızda konuşmak için kulanıyoruz fakat telsisin arazide cok daha önemli bir cihaz oldugunun farkında degiliz hepimiz telefonların kapsama alanları dışında geziyoruz acil durumlarda haberleşmek için dogru dürüst calışan telsiz sistemlerine kesinlikle ihtiyac var

Arkadaşlar resimleri ekte gönderiyorum
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://diesnerfunk.de/images/alan42.jpg&imgrefurl=http://diesnerfunk.de/product_info.php%3Fproducts_id%3D61&usg=__VblP0Kzg1AKDfCzcr1BXZKVemkI=&h=512&w=512&sz=155&hl=tr&start=19&um=1&tbnid=vZShH4qOjbYasM:&tbnh=131&tbnw=131&prev=/images%3Fq%3Dmidland%2Balan%2B42%26um%3D1%26hl%3Dtr%26rlz%3D1T4SKPB_enTR260TR260%26sa%3DN

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.awas.sk/obrazky/1524.jpg&imgrefurl=http://www.awas.sk/cennik.php%3Fkategoria%3D1%26skupina%3D1&usg=__-NM8O9Ln8DdJCm5sQne9wDkI5S8=&h=100&w=136&sz=4&hl=en&start=3&um=1&tbnid=DBMj8ftOELnFFM:&tbnh=68&tbnw=92&prev=/images%3Fq%3Ddanita%2B1340%2Bcb%26um%3D1%26hl%3Den%26rls%3DGGLD,GGLD:2008-05,GGLD:tr%26sa%3DN

danita 1340.jpg

alan42.jpg

Merhaba ,
TERCİH MULTI KANAL MIDLAND

400 KANAL ( AM/FM ) EL ve ARAÇ oluyor ( bildiğim kadarı ile eğer ALAN 42 ise
Rahat , Kullanışlı , Demonte , En önemlisi her yere girer ve gider

Güle Güle Kullann
Saygılarımla
Aziz
www.istanbulda.com

Bu arada Kasırga
MIDLAND 555 in Bağcılarda bir Çiçekçide imiş ( Satıyor ) 26 - 30 Mhz

Selamlar Ben MARKOPAŞA
Üsküdar 12 Kanalı

Saygılarımla
Aziz
www.istanbulda.com

kasirga1' Alıntı:
Bir kaç gün gecikme için kusura bakmayın.40kanal cb mobil am/fm danita 1640 markası cıhaz sıfır 150tl. alan42 el cıhazı am/fm 10x40 kanal yedek batarya kutusu araç çakmak soketi ve kılıfı kit halinde kutulu ve sıfır 175tl bu cıhazlardan bir kaç adet var bilginiz olsun.isteyen arkadaş olursa benimle temasa geçebilir

mahmut bey ile iletişime girdim ve cb el telsizi midlan alan42 yi aldım... bugün kargodan elime ulaştı...

gerçekten sempatik ve hoş bir cihaz umarım konvoyda iş görür...

mahmut beye ilgisi ve alakası için teşekkür ederim...

arkadaslar cb telsız ler karakoy de radyo spor da satılıyor alınacak cıhazlar 5 ıl a telsızın buyuklkugune gore 10 vatta cıkar (yok ben ısımı garantıye alayım dersenıaz )TAKOZ dene yukseltıcıler vardır fakat bunlar cok guclu oldukları ıcın antenlerın aracın catısına takılmalıdır 100 wattan baslar 250 300 yukselır konusma ve ıletım mesafesı artar cıkıs kuvvetlı olunca sarkma denen ve dıger kucuk telsızlerı bastırma lar ortaya cıkar yakın mesafedekı telsız ler kısa surelıgıne sızın konusmanızın bıtmesını beklerler TAKOZ YASAL BIR CIHAZ DEILDIR UNUTMAYIN

topkapı tim 1 e ugramanızı tavsıye ederım ama cıhazı kontrol edıp alın cumartes pazar acıktır ve 50 ıla max 100 ytl antenlı alabılırsınız
once ufak tan baslayıp 50 ytl cıhaz hakkında tam fıkır sahıbı olunca bu cıhazların sonunun olmadıgını anlayacaksınız

radyo amatorlerı el telsızı ıle ıst dan adana konusuyor lar unutmayınn

El Telsizi ile İstanbuldan Adanaya konuşanlar varsa gelsin bir de ben göreyim
Ne kadar kabiiyetli adamlar bunlar....

İnsanların kafasını karıştırmayın...beyler

Bilmediğiniz konuları bilmeyenler biliyorsunuz zannedecekler
El Telsizi ile ( 5 Watt ) değil de ... 100 Watt SSB ile dahi İstanbul adana görüşmez...
Büyükçekmece de de bir dangalak var idi bana silivri ile görüşüyorum dedi ama, maalesef arkadaş röle ile görüşüyor idi
Eğer görüşür ise MARINE telsizler 25 / 50 / 100 Watt çıkar VHF 156.000 den itibaren azami 75 - 100 Mil görüşür ZORLARSA..

BU BİR

Sadece CB PROPAGASYON ile SSB veya AM , FM olarak uzun mesafe ( istanbul Almanya ) görüşür
BU İKİ

Uzun mesafe görüşmek için 3.000 e inmeniz lazım o da AMATÖR A lisansı ile olur

Ama İstanbul , Bursa , Yalova , Çanakkale , Tekirdağ , Edirne, Çatalca, Büyükçekmece , Silivri , Kumburgaz, Büyükada , Bandırma ,
SSB ile veya
LİNCOLN
JACKSON
GEORGE
HAMILTON
gibi cihazlar ile görüşebilir ama Hava durumu önemlidir

Hatta Almanyada Yürüyen bir TIR ile CHAT bile yapabilir
Hava iyi olursa veya sabah saat 10:00 ile 11:00 arası

Kış , Kar Büyük avantaj sağlar
Kümülüs bulutları ile Rüzgar ters yönde ise Görüşme olur
Sıcak hava akımında görüşemezsiniz

Şimdilik bu kadar
Kusura bakmayın
Saygılarımla
Aziz A.
www.istanbulda.com
İstanbul Telsiz Merkezi

Gereksiz yere kırıcı olmayalım ... Konuda bir yanlış anlama var sanırım . Bir el telsizi ile dX görüşmek tabi ki mümkün değil başka illerle görüşmek mümkün değil . Ama aynı zamanda mümkün de :Başta TRAC olmak üzere amatör telsizcilerin kendi çabalarıyla kurdukları ve aslında acil drumlar için krulmuş link sistemleri bulunmakta . Bu geniş alan kapsama sistemleri sayesinde Ankara R3 üzerinden istanbula el cihazı ile görüşebiliyor. Şuan iç anadoluyu konya aksaray ve akdenize bağlayan sistemer de çalışır durumda olmalı . Tabi arada cross yada linklenmişler cihazlar bulunuyor ve eş zamanlı röle gibi çalışıyor .

Saygılarımla ...
Barış

Merhaba
Yazılarımdan alınanlar olduğu için bu satırları yazıyorum
Bazı kelimeler size itici gelir ama ...
bu kelimeler gerçekleri anlatmak için PARANTEZ görevi görür
biz anlatımlarımızda örneklerimizde bunu kullanırız böylece hatalar akılda kalır..

ama anladığım kadarı ile aramızda ( aranızda ) bazı alından arkadaşlar olduğundan
mesajımı düzeltmemi istemişler
maalesef mesajı düzeltmiyorum ve aksine daha fazlasını söyliyeyim

Gereksiz yere kırıcı olmayalım ... Konuda bir yanlış anlama var sanırım . Bir el telsizi ile dX görüşmek tabi ki mümkün değil başka illerle görüşmek mümkün değil . Ama aynı zamanda mümkün de :
Başta TRAC olmak üzere amatör telsizcilerin kendi çabalarıyla kurdukları ve aslında acil drumlar için krulmuş link sistemleri bulunmakta . Bu geniş alan kapsama sistemleri sayesinde Ankara R3 üzerinden istanbula el cihazı ile görüşebiliyor. Şuan iç anadoluyu konya aksaray ve akdenize bağlayan sistemer de çalışır durumda olmalı . Tabi arada cross yada linklenmişler cihazlar bulunuyor ve eş zamanlı röle gibi çalışıyor .

Saygılarımla ...
Barış

Barış bey doğru söyledğinizi farzediyorum mantıkta..
ama mesafeler sadece saniyeler ile ölçülür..
Hele OPERASYONLARDA saniyelerin hatta saliselerin önemi vardır
Yani bir cross rölenin İstanbuıldan ankaraya TX geçmesi 3 saniye alabilir
isterseniz bir örnek vereyim bundan sonra dikkat edin
gerçi KM ler aynı değil ama Hızlar daha fazla
Bir televizyon kanalı ve iki ayrı noktada Canl yayın Yer Uydu istasyonu
Biz istanbuldaki Stüdyoyu aynı anda GÖRÜYOR ve DUYUYORUZ ama Ankara Görüntü Senkronunda önde Ses te Arkada kalabiliyor veya Bunun tersi olabiliyor
Bu mantığa bakınca siz hele bunun LİNK olduğunu söylemişsiniz ( ben daha rastalamadım ) TRAC veya başka İllerin noktalarında LİNK ile 2.4 veya 5 Ghz ile Nokta atışı yapacak ne Cihaz ne Ekipman ve de Ekip olabilir ( ZANNEDİYORUM )
bu ayrı bir uzmanlık dalıdır..
ARTI pahalı bir ekipman ve malzeme gerektirir
ama dersenizki ben LAZER ile 350 KM geçiyorum bu'da Hava şartlarında % 13 etkilenir
En iyisi RF tir sadece kullanıcağınız malzemeyi ve ekipmanı bilmek gerekir

İstanbul'da Kağıthaneyi ( 1976 da ) göremezdik,( duyamazdık ) ,Belgrad ormanı bile 5/3 gelir idi

Biz Ankara Em.Gen. Md. MUh. Elk.Daire.Başkanlığında bunu öğrendik
Gölbaşı başladığında ( 1981 ) biz vardık

Ankara engebeli bir arazide olduğundan Kayaş bile ankarayı VHF ve UHF de görmez idi

Hatta Samsunda ( 1979 ) iken Vezirköprü Kaymakamlık ve Emniyet Binası Bile
Samsun'u görmüyor idi ben damda dolaşarak KARADAĞ arasından bir boşluk ile SAMSUN MERKEZİN Rölesini gördüm
ve Cihaz için bir anten kurdum ve Bulunan Rölenin Amfi katını açtım.
Yani biz bunları yaparken yanımızda kimse yoktu sadece OKUL diplomalarımız var idi birde piyasada öğrendiklerimiz
------------------------------------------------------------------
Bundan sonra rahat etmeniz dileği ile aranızdan ayrılıyorum
Bundan sonra benden iyi veya kötü herhangi bir mesaj almayacaksınız
Sağlıklı günler dilerim

Aziz A.
www.istanbulda.com
Saygılarımla

Açıkçası neden alındığınızı anlayamadım . burda herkes bildiğince tecrübe ve bilgisi paylaşmaya çalışıyor .

Doğru söylediğimi mantıken farz etmişsiniz , sağolun ama farz etmenize gerek yok efendim . TRAC genel merkezine yada kadıköy şubeye uğrarsannız arkadaşlar seve seve sistemleri gösterecek , bilgi vereceklerdir . Hatta zaman ayırabilirseniz aktaracı sistemlere de çıktıkları zaman kaılbileceğinizi tahmin ediyorum . Ki bu sistemler için TK dan frekans izinleri , resmi kurumlardan tesisi kullanma izinleri yine resmi olarak alınmştır . Özetle farz etmeye gerek yoktur . Söylediğim hayal ürünü değildir .

Evet ankara istanbul arası sesin ulaşması 3 saniye hatta biraz fazla zaman alma ihtimalinin olduğu doğrudur ama bence 3 saniye kayda değer bir gecikme değildir . Tabi bu benim görüşüm gönül isterki saliselere inelim ...

Mikrodalga alanında çalışmalar yapılmakta ama henüz olduça maliyetli duruma ülkemizde . 3-5 saniye kazanmak için şuan kullanılan sistemden çok daha maliyetli , kurulumu zor ve hassas mikrodalga linklere geçmek şimdilik iyi bir seçenek olarak görünmüyor .

Kısa dalga yani HF herzaman en güvenilir yoldur ama olurya propagasyondan kaynaklı sorunlara karşı yedek sistemlerin bulunması çok faydalıdr .

Yazdıklarınızdan anlıyorum ki yaşça benden büyüksünüz ve biz yokken telsizlerle ilgiliymişsiniz . Ama şahsım adına yaşı - konumu ne olursa olsun saygı çerçevesi dışına çıkmamaya kırıcı olmaya özen gösteririrm . Bende birçok tatbikat , gerçek muahebere operasyonu birçok kurumla çalışmalara katıldım ve katılıyorum ama bunları burda yazma gereği duymuyorum . Sizin çalışmalarınıza saygı duyarım birikimdir sonuçta.

Gerçi cevap vermeyeceğim olumlu yada olumsuz olarak yazmışsınız ama belki en azından okursunuz diye yazdım .Forumda paylaşımın artmasını adına burda ki herkes gibi sizinde yazmaya devam etmesi tabi ki daha iyi olur . Yolunuz açık olmasını diler saygılarımı sunarım .

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Kayıtlı Üye Sayımız
166,581
Kaydolan Son Üyemiz
dr.cenkay

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR