Çamurda Zincir Takmak

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dronder Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 33
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 24,091
Ynt: Çamurda Zincir Takmak

Araç 2006 Scania TIR. 2 adet sıfır alıp 1 sene kullandıktan sonra sattık.
Kullandığım en rahat ve konforlu araçlardan biri idi. ;D

932117.jpg

Etiketler

jeep' Alıntı:
Bizim Gaziantep te taş ocağımızda Loaderler için zincir aldık. Tek sebebi iri ve sert taş parçaları lastiği parçalıyor olması idi. Ama yakıt %15 artıyor. Bir lastik için zincir yaklaşık 1 ton. Maknenin ağırlığını 20 ton olarak var sayarsak ciddi bir yük getiriyordu. Tutunmayla bir ilgisi yok yani.

Son sözü önce Nadir abi, sonra tecrübesi ile sabit olan Göktuğ söylemiş oldu :smiley:

estağfurullah Nadir abi kadar tecrübe için 10 fırın ekmek yemem lazım daha.. Bilginin alimin birisinine sormuşlar, hayatta ne biliyorsunsun diye.. adam BEN HADDİMİ BİLİYORUM demiş..

Jeep34' Alıntı:
Son sözü önce Nadir abi, sonra tecrübesi ile sabit olan Göktuğ söylemiş oldu :smiley:

evet uğur bey...
benim de kafama takılmıştı...
ama bu forum gerçektan çok güzel çalışıyor...

tecrübe ve bilgisini paylaşan herkese teşekkür ederim...

(eminim çok kısa bir süre sonra böyle abuk bir soruyla yine sizi rahatsız ederim simdiden kusura bakmayın)

çamurda zincir takmaktansa çamuru tahliye eden tip lastik seçmek bence daha mantıklı. bizim güzel dursun diye çamur lastiği adı altında aldığımız lastikler ( mudzilla gibi ) aslında o kadar etkili değiller. yarışlarda kullanılan ince belli, kalın dişli, 35" ve üzeri lastikler bence en iyi tutunmayı sağlayacaktır. ( ben bu forumdan acayip keyif alıyorum. insanlar biribirine saygılı ve zeki..)

Ne demek , burada sorunun abuğu olur mu ?
Ben de yarı yaşımdakilerden ( hatta oğlumdan ) hala bir şeyler öğrenmeğe çalışıyorum.
Bu konu ile ilgili birikimim hem mesleğimden , hem de filen yaptığım işten kaynaklanıyor.Hazır çim üretimi yaptığımızdan çevremdeki maden ocakları ile çok yakın ilişkilerim var.Nebati toprak , kum ve mil teminini buralardan yapıyoruz.Dolayısı ile iş makineleri ile de ilgili biraz bilgi ve deneyimlerimiz var.
Size iki anımı anlatayım.Gerçi forumda resimleri var ama olsun.
Unimogu ilk aldığım gün arazide deneyip hiç bir yerde batıramayınca soluğu bizim Necati'nin ocağında aldım.Biraz debelenip tepiştikten sonra kumun yıkatılıp fazla suyun gölete akıtıldığı deşarj kanalına girdim.Tepeden de madenciler beni seyrediyormuş.Hatta birbirlerine demişler ki ' Yav o delinin kanalda işi ne ki ? '' ;D
Kış günü Unimogun kupa açık benim de yüzüm gözüm sarılı olduğundan uzaktan tanıyamamışlar.Biraz yaklaşınca Necati beni tanıdı '' Ya Nadir Abi imiş ''
Yani türkçesi gayet normal bi iş demek. :D
Sonra işte o lastikleri zincirli dev loader'i getirdiler.Bir kaç kere ıh mıh etti beni oradan sökemedi.Yani sağlam batmışım.Sonra sağolsun Necati tepeden paletli atlas beko'nun işini durdurup aşağı çağırdı da beni ancak kurtardılar.

933094.jpg

933097.jpg

Resimler eski teknoloji tel ile çekilmiş.İdare edin.

İkinci anım da resimdeki kepçeyi kullanan oprtr '' Kurşun Ali '' den.
Abi dedi , Unimogun ön lastiklerini ters yüz edersen zor şartlarda daha iyi randıman alırsın.Sonra alman unimog forumunda araştırdım , hakikaten özellikle ormancı unimogçular da aynı yöntemi kullanıyorlar.Ben de bunu bir ara '' 1 soru 1 cevap '' köşemizde bitirme sınavı sorusu olarak sormuştum. ;D

KISSADAN HİSSE : Hangi bilgi kırıntısı ile nerede karşılaşacağınız hiç belli olmaz.Önemli olan ondan ne şekilde yararlandığınızdır.

Unimog'un bu hali çok güzelmiş :smiley:

Bu resmi ambarlı limanında çekmiştim... zincirde zincir hani....

mogzilla' Alıntı:
Ben de yarı yaşımdakilerden ( hatta oğlumdan ) hala bir şeyler öğrenmeğe çalışıyorum.

Nadir abinin bu sözüne katılıyorum.Benimde bazen kulağıma gelen''Gezenbilir'de mesaj yazanlar çok bilgili , mesaj yazmaya çekiniyorum''

Bu hepimizi çok üzer..Soru sormadan cevap almadan hangimiz neyi öğrenebiliriz.Yaşadıkça ve paylaştıkça,bilgilerimiz çoğalıyor..Paylaşım..paylaşım..paylaşım...diyorum..

ya o zaman konuyla alakası yok ama basit bir soru sorayım. cj lerin jant ölçüsü cherokee ile aynımıdır. Yani cj den söktüğümüz mudzillaları (31-16-11.5) 93 model cherokee 5.2 ye takabilirmiyiz?

Takamazsınız her ikiside 5 bijon olmasına rağmen delikler farklı... göbek farklı..

jeep' Alıntı:
ya o zaman konuyla alakası yok ama basit bir soru sorayım. cj lerin jant ölçüsü cherokee ile aynımıdır. Yani cj den söktüğümüz mudzillaları (31-16-11.5) 93 model cherokee 5.2 ye takabilirmiyiz?

nadir abi askeriyede kulanılan 1300 lerede arka lastikleri tersdüz ediyorlar ama sadece çavuş desenli lastik desenlerinde çok verimli,markasını bilmiyorum ama man 630 larda birde eski 404 lerin standart lastiğinde bu uygun olmuyor .

ama çamur umimoğun kamçıdır :smiley:

Doğru söylüyorsun.Tersyüz etmek profil şekli nedeni ile çavuşdesen ve benzeri lastikler için geçerli.Profil yapısı benzer olan lastikler için bu işlemin bir manası yok.
Ha Hasan Hoca , ha Hoca hasan. :D

mogzilla' Alıntı:
Bu konu ile ilgili birikimim hem mesleğimden , hem de filen yaptığım işten kaynaklanıyor.Hazır çim üretimi yaptığımızdan çevremdeki maden ocakları ile çok yakın ilişkilerim var.Nebati toprak , kum ve mil teminini buralardan yapıyoruz.Dolayısı ile iş makineleri ile de ilgili biraz bilgi ve deneyimlerimiz var.
Size iki anımı anlatayım.Gerçi forumda resimleri var ama olsun.
Unimogu ilk aldığım gün arazide deneyip hiç bir yerde batıramayınca soluğu bizim Necati'nin ocağında aldım.Biraz debelenip tepiştikten sonra kumun yıkatılıp fazla suyun gölete akıtıldığı deşarj kanalına girdim.Tepeden de madenciler beni seyrediyormuş.Hatta birbirlerine demişler ki ' Yav o delinin kanalda işi ne ki ? '' ;D
Kış günü Unimogun kupa açık benim de yüzüm gözüm sarılı olduğundan uzaktan tanıyamamışlar.Biraz yaklaşınca Necati beni tanıdı '' Ya Nadir Abi imiş ''
Yani türkçesi gayet normal bi iş demek. :D
Sonra işte o lastikleri zincirli dev loader'i getirdiler.Bir kaç kere ıh mıh etti beni oradan sökemedi.Yani sağlam batmışım.Sonra sağolsun Necati tepeden paletli atlas beko'nun işini durdurup aşağı çağırdı da beni ancak kurtardılar.

933094.jpg
933097.jpg

Resimler eski teknoloji tel ile çekilmiş.İdare edin.

İkinci anım da resimdeki kepçeyi kullanan oprtr '' Kurşun Ali '' den.
Abi dedi , Unimogun ön lastiklerini ters yüz edersen zor şartlarda daha iyi randıman alırsın.Sonra alman unimog forumunda araştırdım , hakikaten özellikle ormancı unimogçular da aynı yöntemi kullanıyorlar.Ben de bunu bir ara '' 1 soru 1 cevap '' köşemizde bitirme sınavı sorusu olarak sormuştum. ;D

KISSADAN HİSSE : Hangi bilgi kırıntısı ile nerede karşılaşacağınız hiç belli olmaz.Önemli olan ondan ne şekilde yararlandığınızdır.

normal bir insan su resimleri görse çamurda kalmış kamyon der geçer neden girmiş neye girmiş irdelemez bile .ama benim için bu resim kremeya bulanmış pasta gibi görünüyor.bilmiyorum arkadaşlar bana katılırmı :smiley:

Zincir çamurda işe yarar mı?
MT lastiklerin derin dişleri arasında kaybolacak olan bir zincirin pek anlamlı olmayacağı kesin.

Bununla beraber MT lastik harici kesin işe yarıyor.

Jacques-Yves Cousteau (Kaptan Cousteau) ya sormuşlar;
"okyanusta dalış esnasında bıçak lazım olur mu?"
oda ce vap vermiş;
"bir kere lazım olur, bir daha lazım olmaz"

Buna bir örnek;
Bolu seben de citroen c3 araç ile telefonun çekmediği, etrafta yürüme ile yakın bir mesafede yerleşimin olmadığı bir yerde fena halde killi çamura battık. Kil lastiği çamurluk dablumbazına kadar sardı. Hiç bir şekilde (itme,çekme,kürekleme,dua vs) araç hareket etmiyor.
Aracın lastiği el ile temizlendi, bagaj da bulunan zincir takımı çıkartıldı, lastiğe takıldı, araç zincirin yarattığı tutunma gücü marifeti ile oradan kurtarıldı.

Evet lastik MT değil ise kesin işe yarar. ;)

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,905
Kayıtlı Üye Sayımız
166,707
Kaydolan Son Üyemiz
Ayhnn

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR