Ynt: Çadır Tavsiyesi
Başka bir konuda da yazdığım yazıyı biraz editleyerek burada da paylaşmak istedim, yukarıda linkini verdiğim başlıkta çokça bahsedilmiş ancak başlık uzun derseniz, fikir vermesi açısından okuyun.
2001 yılından beri teknik dağcılık ve kampçılık yapan bir arkadaşınız olarak biraz nacizane bilgilendirmek istedim bilmeyenleri.
çadır dendiği zaman çok önemli bazı kriterler devreye giriyor,
Bunlardan ilki ve en önemlisi Çadırların kaç katman olduğu, eğerki çadırı plastikten yapmıyorsanız tek kat hangi kumaş olursa olsun su ve ısı geçirir, (katdan kastım membranlar arasındaki hava boşluğu minimum 5cm)
bu nedenledir ki dağcılık çadırları 3 mevsimdem başlamak üzere muhakkak 2 kat yapılırlar, ilk kat yaklaşık 1000mm su sütununa sahip olur 2. kat yani dış katman ise 3000mm den başlar 10.000 mm e kadar su geçirgenlik değerine çıkar (bunlar cm kare başına düşen yağış miktarının hesaplarıdır, yanlış anlaşılmasın)
dış katman ve iç katmanı birbirinden ayıran yani arada hava boşluğu sağlayan ve iç tentenin dış tenteye değmesini engelleyecek alüminyum yada fiber pol sistemleriyle donatıllmışlardır,
tecrübeyle sabittir northface çadırlar bile katmanlar birbirine değerse yağmur en iyi ihtimalle soğuk geçirirler.
Bu nedenle tek katlı bir çadır sizi doğada hem birhayli üşütecek hemde ıslatacaktır ve gece duvarlarına değmemek için partnerinizin üzerine çıkacaksınızdır.
2. olark içeride kulanılan pollerin yapısı çok önemlidir, poller kırılmayacak kadar esnek, fırtınada eğilmeyecek kadar sağlam olmalıdırlar, aksi poller ciddi bir fırtınada eğilecek hatta kırılacaklardır.
Fırtınaları ve çadır bezini paraşüt gibi kullanarak poller üzerine uyguladığı baskıyı hafife almayın.
korunaksız biyerde her yandan rüzgar alan 2.5 metreye 1.5 metre genişliğindeki bir çadır çok yüksek değerlerde rüzgar basıncına maruz kalır.
bu yüzden eğerki amatör carrefourda satılan yada 100 TL nin altında satılan herhangi bir çadır alıyorsanız, kış günlerinde kullanmamanızı tavsiye ederim, yoksa geceniz belkide tatiliniz burnunuzdan gelir,
3. olarak diğer bir faktör devreye girer çadırın nefes alabilirliği,
bunda kastım pencere olması değil, kumaşın nefes alabilirlik değeri, eğer nefes almayan yani kumaş altına yerleştirilmiş ekstra bir membrana sahip olmayan bir çadırdaysanız sabaha kadar nefes alış verişinizden çıkacak olan su buharı sizi sabaha karşı sırılsıklam yapmış olacaktır, su buharı çadırın içine yapışır soğuk çadır duvarına değerek yoğuşur ve 2 saat sonra damlamaya ve yanlardan akmaya başlar çadırın içine, yazın ise saat sabah 6 yı geçirirseniz içeride bitersiniz.
üzerine güneş vurmasıyla birlikte , çadırın içerisi yaklaşık 50 derece civarlarına çıkar (geniş zaman kullanıyorum ama çıkıyor diyim)
ve bir önceki gün ne kadar yorulmuş ne kadar bitkin olursanız olun o sıcağa saat 6:30 civarına kadar tahammül edebilirsiniz.
ayrıca piyasada satılan çadır bezleri (el yapımı çadırlar yada aile çadırı denen büyük çadırlar) güneş aldıkları durumda çadırın içerisini kokutmaya başlar bu koku da kullanılan boyanın, yapıştırıcının ve hammaddenin güneş ile birlikte erimesinden kaynaklanan kokudur ve kanserojendir.
Bu nedenle bu gibi çadırları alırken ve kullanırken gerçekten dikkat edilmeli, muhakkak havalandırılmalıdır.
Bir ek daha hangi çadır olursa olsun hava sıcaklığı eksi değerlere düştüğü zaman muhakkak uyku tulumu kullanmanız gerekir aksi taktirde çok tehlikeli durumlarla karşılaşılabilinir, hipotermi en kolay uykudayken insanı etkiler, eğer uyku tulumunuz yoksa ve bu çadırlardan birinde soğuk bir ortamda kalmak zorundaysanız muhakkak 2-3 saatte 1 kaynar birşeyler içmeyi ihmal etmeyin. unutmayın Dağcı (insan) içten ısınır.
Carrefour gibi marketlerde satılan çadırlar festivaller ve yazın yapılacak günübirlik yada 1 gece konaklamalı kamp faaliyetleri için uygun olabilirler, ama devreye hafif bir yağmur yada 0 dereceye yaklaşan hava sıcaklıkları girdiğinde eziyet olmak dışında pek bir işlevleri yoktur.
Seneler önce deneyimlemiş ve ağzı yanmış biri olarak konuşuyorum. (ki carreforuda satılan en pahalı çadırı almıştım.
Outdoor malzemeleri satan bir dükkandan alacağınız 3 mevsim bir çadır sizi ağır kış faaliyetleri dışında oldukça idare edecektir. hafif yağmurlara dayanırlar, fırtınanın göbeğinde kalmadığınız sürece kolay kolay su geçirmezler, uyku tulumu kullanmanız durumunda da çok fazla üşütmezler. 150 TL civarına orta halli bir 3 mevsim çadır satın alabilirsiniz.
50 milyona sizi yarı yolda bırakacak ve ancak 1 sezon sizi idare edecek bir çadır yerine 4-5 sezon güvenle içinde uyuyabileceğiniz bir çadıra 150 lira vermek daha mantıklı bence.
Görüşmek üzere.
Mert.