Büyük Lastik Takmak

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Tempus Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 54
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 25,636

Tempus

Nissan Patrol SD33 Turbo
Yer
istanbul
offroadlastik.jpg

Lastik Çapı Büyütüyoruz Ama Neden Ve Neye Rağmen?

4x4 Off Road severlerin sürekli içlerinde doymayan bir lastik çapı büyütme arzusu var. 31" olan 33" yapıyor, 33" olan 35 yapıyor, 35" olan 38" 42" lere göz dikiyor. 42" olanlar 54" leri nasıl takarım aracıma dertlerine düşüyor. Peki bu lastik çapı büyütmelerin nekadarı gerekli, nekadarı gerekli değil ama zevk için yapılıyor. Lastik çapı büyütmenin Off-Road koşullarında bize kazandırdıkları ve kaybettirdikleri neler.

Öncelikle Off Road yaparken lastik çapı büyütmek kabaca bize aracımızın aşabildiği engel yüksekliğini arttırmamızı sağlar. Aracın tüm mekanik ve elektronik çekiş kabiliyetleri bir kenara bırakıp sadece 1 janta takılı 1 lastiğin bir engeli aşması olarak baktığımızda , aracın kolaylıkla aşabileceği engelin yüksekliği lastiğin yarı çapının altındaki yüksekliklerdir. Bu basit fiziksel bir hesaptır. Bunu daha basit bir anlatımla anlatmak için, janta takılı bir lastiği elimizle yuvarlayarak götürdüğümüzde lastik çapının yarısından daha ufak bir engelde lastiği yerden kaldırmak için güç uygulamadan sadece yuvarlayarak geçirebiliriz, ama lastik yarı çapının üstündeki yüksek engellerde lastiği kaldırıp engeli geçmemiz gerekir , sadece yuvarlayarak geçirmeye çalıştığımızda düz bir duvara çarpmışız gibi ilerleyemeyiz. Ve bu hesap ile lastik çapımızı ne kadar büyütürsek engel aşma yükseliğimizide çapla orantılı olarak arttırmış oluruz.

Lastik çapı büyütmenin en önemli diğer bir faydasıda aracımızın altında yere en yakın olan ve arazide yol alırken en çok takılmamıza neden olan difransiyellerimizin yükselmesini sağlamanın tek yolu olmasıdır. Yükseltme kitleri ile araçlarımızı ne kadar yükseltirsek yükseltelim lastik çapını büyütmediğimiz sürece difransiyellerimizin yerden yüksekliği aynı kalır.

Bunlara baktığımızda lastik çapı büyütmek Off Road için vazgeçilmez gibi görünsede her araç için farklı limitlere kadar getirileri götürülerinden çok olsada , yine her araç için farklı limitlerden sonra götürüleri ile getirilerini düşünmeye başlamak gereklidir.
Lastik çapı büyütürken fiziksel olarak arazi şartlarında en büyük kaybımız , aracın ağırlık merkezi yükseldiği için yan eğimlerde aracımızın standartına göre daha dengesiz olmasına neden olur.

Lastik çapı büyüdüğünde doğal olarak lastiğimizin ağırlığıda artar ve lastiğin bağlı olduğu tüm aksamlara binen yük artar,aynı şekilde lastik çapı büyüdüğünde fiziksel olarak lastik merkezine uygulanan güç artar aracın yürür aksamındaki kırılmalarda artış olur.
Büyük lastik taktığımızda aracımızın standart lastik için hesaplanıp konmuş olan tüm dişli sistemlerinde değişiklikler yapmak gerekir, ayna maruti, şanzıman dişli oranları ve bunları yaptığımızda aracımızın ivmelenmesi ve son süratlerinde düşüşler yaşayabiliriz. Bunları yapmadan lastik büyüttüğümüzde zaten belli tolere edilebilir limitler dışında büyük performans kayıpları yaşarız.

Bu nedenle öncelikle araçlarımıza göre optimal lastik çaplarının dışına çıkmamak , aynı şekilde optimal performans almamızı sağlar. Bu limitlerin dışına çıkacaksak o zaman aracımızın lastik çapının büyümesi ile meydana gelen kayıplarını azda olsa tolare edebilecek modifiyerlerden sonra lastiklerimizi büyütmekde fayda var. Diğer şekilde yapılan büyük lastik uygulamaları ya yarardan çok zarar sağlar, yada yalnızca görüntüdür.

İş bir yerden sonra para ve keyif benim değilmi en büyüğünü takarım durumuna gelsede, bu yazıyı tamamen belirli bütçeler ile en sağlıklı Off Road 'u yapmak isteyenler için yazıyorum. Size Off Road 'u büyük lastik yaptırmaz. Doğru modifiye, doğru parkur seçimleri ve doğru ekip arkadaşları yaptırır.

Saygılarımla

Kürşad Ergan

Kaynak: http://www.4x4dergi.com/2012/04/08/buyuk-lastik-takmak.html

4x4 Dergi

Etiketler
Ynt: Büyük Lastik Takmak

eee! ne olacak şimdi?benim 31x10.5r15 kumho kl71 lastikleri çıkartsam,33 lük (en fazla)lastik ve yükseltme kombinasyonu nasıl olmalı yada canım kardeşim kürşad soruyu şöyle sorayım senin pajerona yaptırtığın yükseltme en mantıklısıydı,yanılılmıyorum herhalde. ;) ;) ;)

yiğito' Alıntı:
eee! ne olacak şimdi?benim 31x10.5r15 kumho kl71 lastikleri çıkartsam,33 lük (en fazla)lastik ve yükseltme kombinasyonu nasıl olmalı yada canım kardeşim kürşad soruyu şöyle sorayım senin pajerona yaptırtığın yükseltme en mantıklısıydı,yanılılmıyorum herhalde. ;) ;) ;)

Benim pajeroya koyduğum lastikler o aracın o tip bir yükseltme ile en üst sınırıydı, ve Pajero görsle olarak güzel görünsün diye yapıldı , mantıklı olarak bir araç yapmak isterske ve yine pajero yaparsam muhtemelen 32 11.5 15 lastik takarım :smiley:

önü torsiyonlu araçlar lastik çapı büyütmek için en zor araçlar. Büyük lastik çapları düşünenler sabit aks araçları tercih etmeli :smiley:

ck4x4' Alıntı:
Torsiyonlu araçlarda yükseltme kesinlikte büyük dert abi haklısın, hatta torsiyonlu aracın kendisi de dert bence

Torsiyonlu araçlar standart kullanımda iyiler .
Ama yükseltme ve büyük lastik takma konusunda zor araçlar.
Baya kapsamlı ve pahalı kitler kullanmak gerekli.

Orjinal ebatdan şaşmamak lağzım aslında ama dayanamıyoruz. Farkımız olsun diye büyük takıyoruz sonra yok gaz çok yakıyor yok aks yok rot vs. uğraşıyoruz. Ama genede şöyle binipte büyük lastikli bir jeep le gezmenin pahası biçilemez.

Her zaman en doğru olan bizim için en doğru olmayabilir.
Ama dogruyu bilmek iyidir :smiley:

discovery-V8' Alıntı:
Dur bakalım merak ettim bu konunun sonu nereye gidecek :smiley:

hahahaha, bence sen bu konuda bir yazı yaz onuda ekleyeyim Yavuz abi ;D

bu lastik işi çığrından çıkmadan önce sen zaten büyük lastikler takıyordun :smiley:

Bu yazının özünde bende büyük lastik takmaya karşı değilim, sadece büyük lastik takma nedenleri, ve büyük lastik takarken doğru takılması hakkında insanların biraz düşünmesi için yazdım. İlk kez off road yapan ilk off road arabasını modifiye eden daha hiç araziye çıkmamış insanlar 38-42 lastikler almaya başladı.

eğer Off Road ve Off Road araçlarına ciddi bir motorsporu olarak bakarsak bişeyler yanlış ve kontrolsüz gelişiyor. yok para benim keyif benim kime ne moduyla bakıcaksak zaten konuşmaya bile gerek kalmıyor :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,677
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR