Lastik Çapı Büyütüyoruz Ama Neden Ve Neye Rağmen?
4x4 Off Road severlerin sürekli içlerinde doymayan bir lastik çapı büyütme arzusu var. 31" olan 33" yapıyor, 33" olan 35 yapıyor, 35" olan 38" 42" lere göz dikiyor. 42" olanlar 54" leri nasıl takarım aracıma dertlerine düşüyor. Peki bu lastik çapı büyütmelerin nekadarı gerekli, nekadarı gerekli değil ama zevk için yapılıyor. Lastik çapı büyütmenin Off-Road koşullarında bize kazandırdıkları ve kaybettirdikleri neler.
Öncelikle Off Road yaparken lastik çapı büyütmek kabaca bize aracımızın aşabildiği engel yüksekliğini arttırmamızı sağlar. Aracın tüm mekanik ve elektronik çekiş kabiliyetleri bir kenara bırakıp sadece 1 janta takılı 1 lastiğin bir engeli aşması olarak baktığımızda , aracın kolaylıkla aşabileceği engelin yüksekliği lastiğin yarı çapının altındaki yüksekliklerdir. Bu basit fiziksel bir hesaptır. Bunu daha basit bir anlatımla anlatmak için, janta takılı bir lastiği elimizle yuvarlayarak götürdüğümüzde lastik çapının yarısından daha ufak bir engelde lastiği yerden kaldırmak için güç uygulamadan sadece yuvarlayarak geçirebiliriz, ama lastik yarı çapının üstündeki yüksek engellerde lastiği kaldırıp engeli geçmemiz gerekir , sadece yuvarlayarak geçirmeye çalıştığımızda düz bir duvara çarpmışız gibi ilerleyemeyiz. Ve bu hesap ile lastik çapımızı ne kadar büyütürsek engel aşma yükseliğimizide çapla orantılı olarak arttırmış oluruz.
Lastik çapı büyütmenin en önemli diğer bir faydasıda aracımızın altında yere en yakın olan ve arazide yol alırken en çok takılmamıza neden olan difransiyellerimizin yükselmesini sağlamanın tek yolu olmasıdır. Yükseltme kitleri ile araçlarımızı ne kadar yükseltirsek yükseltelim lastik çapını büyütmediğimiz sürece difransiyellerimizin yerden yüksekliği aynı kalır.
Bunlara baktığımızda lastik çapı büyütmek Off Road için vazgeçilmez gibi görünsede her araç için farklı limitlere kadar getirileri götürülerinden çok olsada , yine her araç için farklı limitlerden sonra götürüleri ile getirilerini düşünmeye başlamak gereklidir.
Lastik çapı büyütürken fiziksel olarak arazi şartlarında en büyük kaybımız , aracın ağırlık merkezi yükseldiği için yan eğimlerde aracımızın standartına göre daha dengesiz olmasına neden olur.
Lastik çapı büyüdüğünde doğal olarak lastiğimizin ağırlığıda artar ve lastiğin bağlı olduğu tüm aksamlara binen yük artar,aynı şekilde lastik çapı büyüdüğünde fiziksel olarak lastik merkezine uygulanan güç artar aracın yürür aksamındaki kırılmalarda artış olur.
Büyük lastik taktığımızda aracımızın standart lastik için hesaplanıp konmuş olan tüm dişli sistemlerinde değişiklikler yapmak gerekir, ayna maruti, şanzıman dişli oranları ve bunları yaptığımızda aracımızın ivmelenmesi ve son süratlerinde düşüşler yaşayabiliriz. Bunları yapmadan lastik büyüttüğümüzde zaten belli tolere edilebilir limitler dışında büyük performans kayıpları yaşarız.
Bu nedenle öncelikle araçlarımıza göre optimal lastik çaplarının dışına çıkmamak , aynı şekilde optimal performans almamızı sağlar. Bu limitlerin dışına çıkacaksak o zaman aracımızın lastik çapının büyümesi ile meydana gelen kayıplarını azda olsa tolare edebilecek modifiyerlerden sonra lastiklerimizi büyütmekde fayda var. Diğer şekilde yapılan büyük lastik uygulamaları ya yarardan çok zarar sağlar, yada yalnızca görüntüdür.
İş bir yerden sonra para ve keyif benim değilmi en büyüğünü takarım durumuna gelsede, bu yazıyı tamamen belirli bütçeler ile en sağlıklı Off Road 'u yapmak isteyenler için yazıyorum. Size Off Road 'u büyük lastik yaptırmaz. Doğru modifiye, doğru parkur seçimleri ve doğru ekip arkadaşları yaptırır.
Saygılarımla
Kürşad Ergan
Kaynak: http://www.4x4dergi.com/2012/04/08/buyuk-lastik-takmak.html
4x4 Dergi