Ynt: Bunun Adı Bir Sevda
Karavanda elektrik tüketimi ve karavan seçimi..
Değerli karavan dostları.. Ben 61 yaşında bir camper sevdalısı idim ancak ve artık böyle düşünmüyorum.
Camper tercih etmemin nedeni hem günlük ihtiyaçlarım hem de kamp için kullanmayı pratik bulmamdı ancak günümüz koşullarında pratik değerini kaybettiler. Günümüzde büyük, iri bir araçla şehir trafiği zor, park konusu daha da zor.. Tamir-bakım içinde daha fazla zaman ve para gerekiyor, sürekli fazla yakmakta cabası..
Ayrıca çekme karavanlar oldukça küçüldü, ucuzladı ve gelişti.. Vergisiz düşük ağırlıklı çekme karavanla artık tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, serbest kalan SW aracınızla ise özgür olabilirsiniz. Ancak 2. bir günlük araçları olan camper sevenleri tabiî ki tenzih ediyorum.
Takdirinizdir; 5-6 kişilik geniş bir aile olarak ta kamp yapabilirsiniz ancak karavanda kamp yapmanın en az 2, en çok 2 kişi için ideal olduğunu artık biliyorum. Kanımca karavancılığın altın kuralı bu. Böylece rengimi, karavan tercihimi belli etmiş oldum.. Bundan sonra çekme karavan!
Birçok arkadaşımın benim gibi düşündüğünü bildiğim için yazmak istiyorum: Karavan kamplarını severiz ama özgür olmayı, canımızın istediği yerde konaklamayı daha çok severiz. Aslında karavan kampları bir özlem değil zorunluluk ve güvendir.
Biz karavancılar sınırlı gelirli insanlarız. Farklı olsaydık özel uçağımız yada yatımızla dolaşmayı tercih edebilirdik. Bu nedenle maliyetin bizler için öncelikli olduğunu elbette biliyorum ancak karavancılığın hakkını vermekte lazım. Madem karavan yaşamı bizim için öncelikli, fotoğrafçılık gibi diğer hobilerimizden fedakârlık etmek, karavan yaşamımızı modifiye etmek, lüks olmasa da insanı koşulları sağlamamız gerekiyor.
Karavan yaşamında en temel gereksinim yada sorun elektriktir. Elektriği çok dikkatli kullanmaya çalışmak ise karavancının kendine yapabileceği en iyi işkencedir. Elektrik sorunu olmayan karavan en özgür karavandır. Günümüzde elektrik sorunu olmayan karavan elbette mümkün ama bunun için kesemizin ağzını biraz açmamız gerekiyor.
Gerçekten soğutan buzdolabını çekinmeden kullanmak, İstediğiniz zaman/kadar 102 ekran LED TV.nizi uydudan izlemek, aydınlatma ne kadar harcadı? diye endişe etmemek, dizüstü bilgisayarınızı, cep telefonunuzu, FM radyonuzu ihtiyaç duyduğunuz anda şarj etmek, şişme botunuzu şişirmek, 12 voltluk ketılınızı çekinmeden kullanabilmek, mikro dalga fırınınıza zaman zaman baş vurmak gibi ihtiyaçlarınız için 240 amper civarında bir aküye yada akü grubuna ihtiyacınız var. (önerim; paralel bağlanmış, 6 wolt, 120 amperx4 adet Trojan akü. Toplam 480 amper görünüyor ama aküler 6 wolt. Bu nedenle toplam değer 240 amper) Böyle bir aküyü yada akü grubunu yaz günü şarj edecek güneş panelleriyle (kuzey kutbuna gitmeyeceksek) karavanımızı -boyutu ne olursa olsun- donatmak mümkün.
Böyle bir donanım ve 200 litrelik bir su deposuyla canınızın istediği yerde, 2 kişi aralıksız 10-15 günlük kamp yapabilirsiniz. Anlayacağınız üzere burada sorun elektrik değil içme suyu olacaktır. Eğer mutfak tüpünde, pasta tenceresinde ekmek yapabiliyor, suya ulaşmanız sorun değil ve karavanınızda yakıtlı webasto varsa tatilinizi 12 ay yada ömür boyu sürdürebilirsiniz!
Diyelim sizleri ikna ettim ve kuş uçmaz, kervan geçmez bir alanı kendinize kamp yeri olarak belirlediniz.. Elektriğiniz güneşten suyunuz ise yakın bir pınardan.. Yeterince ununuz da var ve buz dolabınız da dolu. Peki.. Başka nelere ihtiyacınız var?
Ülkemiz ABD gibi yüksek risk taşıyan bir ülke değildir ama yinede önlem almakta fayda var. 600 lira verip bir pompalı tüfek alacaksınız, gerekirse ufak, izin verilen avlar içinde kullanabilirsiniz. (Ben bir hayvan sever olsam da..)
100 metre 15’lik (görünmez) misinaya (5 lira) 50 cm. boyunda siyah boyalı incecik metal çubuklara ve kolay tetiklenebilen 5-8 adet havai fişeğine (50-100 lira) ihtiyacınız var. Bu yüz metre görünmez misina ile karavanınızı 600 m2’lik bir alan içinde güvene alabilirsiniz. En kötü niyetli kişi bile yaklaşmak isterse kesinlikle bu misinaya takılacak ve birdenbire yüksek sesle yerden ateşler saçan ve havada patlayan havai fişekleri kötü niyetlinin deli gibi kaçmasına neden olacaktır. Böyle bir sistemin maliyeti 100 lira civarında olacak ve kurulması yarım saati geçmez. Önemli olan sizin var olduğunu hatırlamanız ve gerektiğininde üstünden atlayacak kadar yerini bilmenizdir. (kendiniz patlatmayın yeter!)
Daha başkada var, onları da yazayım:
Oyuncak olmayan ancak motor takılamayan sahici 4 kişilik şişme botlarda çok ucuzladı, muhakkak edinin. “Tekne altı kontrol” tabir edilen dalış tüplü takımları 400-500 lira. Bu dalış takımları ile su altında rahatlıkla yarım saat kalabilirsiniz.
Fotoğraf makinenizi muhakkak su geçirmez alın. 20-30 metreye kadar su geçirmez, yüksek çözünürlük fot. Makineleri artık 200-500 lira!
Karavanınızın arkasında bir adet arazi bisikleti, tavanında ise heç (tavan, havalandırma/aydınlatma penceresi) olması yerinde, gerekli olur.
Abartırsak fot. Makinenizi 4 pervaneli bir mini helikoptere monte edebilir ve 1 km2 içinde hava çekimleri yapabilirsiniz. (1000 lira)
Söz bitti, gönlünüzce olsun diyorum..