* Bizler birbirimizle daha senli benli olsak da batı ülkelerine karşın forumlarımızda “siz” resmiyeti geçerli. Sebebine bir türlü varamadım.
Konuyla ilgisi yok ama, dinozor olmanın şanındandır belki, benim de internet ortamında bir türlü alışamadığım tuhaf bir eğilim var.
Diyelim ki bir internet sitesinden bir ürün ya da hizmet satın almak istiyorsunuz. O site de size bunu sağlamakta zaten çok hevesli. Hevesli ama, sizden ilk önce üye olmanız isteniyor. Bazıları cinsiyetinizi çok merak ediyor (ismim %100 erkek olduğumu çağrıştıran bir isim olduğu halde, tepkimden dolayı bazen tersi seçeneği işaretlediğim oluyor). Bazı siteler T.C. kimlik numaranıza meraklı (internet alışverişlerinde şart olmamasına rağmen). Bazıları doğum gününüzü bilmek istiyor (kimseyi ilgilendirmeyeceği için hep yanlış bilgi girerim). Bazı siteler, altı üstü 3-5 paralık alışveriş yapacağınız siteler ama sanki en gizli kozmik sırlarınızı saklayacaklarmış gibi, üyelik şifrenizin 8 haneli olmasını, en az bir rakam ve bir küçük, bir de büyük harf içermesini, vs. şart koşuyor, bir daha hatırlayamayacağınız abuk sabuk şifrelerle üye olmak zorunda kalıyorsunuz.
Bu işkenceler bittikten sonra, sizin kendi köleleri, veya kankaları, ya da marabaları olduğunuzu düşünmeye başlıyorlar. "Sen"li hitaplar başlıyor. Benim hayatım boyunca "sen" diye hitap ettiğim kişiler ya ailemdendir, ya da samimi bir dostum veya eski bir arkadaşımdır. Hiç tanımadığım, veya yeni tanıştığım, yüzünü görmeden bir ilişki içerisine girdiğim hiç kimseye "sen" diye hitap etmem, edemem. Hele benden yaşlı olanlara her zaman saygılı şekilde davranır ve yaklaşırım. Aile terbiyem bunu gerektirir, doğrusunun da bu olduğunu düşünürüm, karşımdaki muhataplarımın da böyle davranmasını beklerim.
"Sana süper teklifimiz için tıkla" "Hemen alışverişe başla" "Şimdi al, %20 indirimi kap" "Bir arkadaşını getir, indirimi kap" "Şifreni mi unuttun" vs...
İnternet ve dijital hayat, çağın gereği bunlar olduğu için mi böyle? Yoksa başkalarına saygı duymayı gereksiz görmek gibi bir gereksinime mi sahip? Hem müşteri edinip ürün satmak için site açmak, hem de ürün satın almak isteyenleri koyun yerine koyup, bundan ticari kâr sağlamanın yolunun bu olduğunu zannetmek mi olayımız? Kabalık, hoyratlık, vurdumduymazlık, görgüsüzlük, vurgunculuk, "bugün var, yarın ara bul" niteliğinde işletmecilik mi internetin olmazsa olmazı?
Bu tanımlar dışında kalan internet siteleri o kadar az ki! Sadece kurumsal firmaların internet siteleri ciddi ve olması gerektiği gibi resmi tavırlı. Çoğu satış siteleri ise cıvık, samimiyeti laubaliliğe dönüştüren, sosyal hayatı niteliksiz mahalle arkadaşlığı ile karıştıran eğitimsiz ve kültürsüz bir neslin tasarımcılığına teslim edilmiş gibi görünüyor ama bu site tasarımlarını talep edip, ortaya konulan "şeyi" de kabul eden işverenlerin niteliklerini karşıladığı da şüphesiz görünüyor.
Neyse, dedim ya... belki dinozor olmanın şanındandır. Ben zamanı anlayamıyorumdur. Zamanın ruhu cahillik, eğitimsizlik, kültürsüzlük, empati yoksunluğu, kabalık, vurdumduymazlık ve insan sevmezlik ise, benim ruhum çağın dışında kalmıştır. İyi ki bu dünya üzerindeki zamanımın çoğunu harcamışım diye teselli bulmak için bundan iyi bahane de olmaz. Değil mi?