Ynt: Boydan Boya Anadolu ve Karadeniz Sahili
Sinop'ta şans eseri Ayhan usta ile tanıştık....;
O çok eski bir maket tekne ustası....Bakın neler anlatıyor........:
Merhaba;
Adım Ayhan Demir 1936 Sinop doğumluyum. Bu sanatı 1950 senesinde Sinop cezaevinde yatan
Derviş usta adlı bir kişiden etkilenerek geliştirdim. Derviş usta o zamanlarda aftan yararlana
rak maketleri üretmek için ufak bir atölye açmış. Bu maketleri o zamanlarda Sinop limanına gelen
yolcu vapurlarına satıyormuş.Derviş ustanın atölyesinde gördüğüm bir maketten çok etkilendim ve
bu sanatı geliştirmeye karar verdim.
1950 senesinde Sinop'ta açılan sanat okuluna devam ederken evde imalata başladım. Yaptığım
maketleri yolcu vapurlarına satarak okul masraflarını çıkartım. Bu arada dikkatsizlikten sağ serçe
parmağımı okulda planyaya kaptırdım.
1950 senesinde ilk ve orta sanat okulundan takdir edilir bir öğrenci olarak mezun oldum.15 yaşında
kotra imalatı yapmak üzere küçük bir iş yeri açtım. Sinop limanına gelen yolcu vapurlarına maketlerimi
satmaya başladım . Bu maketler 1952 senesinde Sinop'ta kurulan Amerikan radar teşkilatı askerlerinin
çok ilgisini çekti ve 40 sene Sinopta kalan Amarikan askerleri vasıtası ile üzerinde SİNOP-TURKEY yazan
gemi maketlerini satarak Amerika'ya duyurmuş oldum. Tahminen 6-8 bin adet gemi çeşitlerini Amarikaya
satmış oldum. 50 senedir yaptığım gemi maketlerini uc uca ekleseniz Sinop'tan İstanbul'a kadar ulaşacaktır.
(yaklaşık 630 Km.)
Seneler geçtikçe Sinop turizimde yerini almış oldu. Bu sanat Türkiyede yalnız Sinop'a ait ve Sinop'un
simgesi olmuştur.
Bu konuda gazetelerde ve Tv kanallarında çeşitli haberlere geniş olarak yer verilmiştir.
Benden sonra bu sanatı icra eden bazı işyerleri açılmıştır. Sinop'un tanıtılmasında ve bu gemi maketleri
sanatının tüm dünyada tanıtılmasında turizm açısından katkım olduğu için gurur duyuyorum.
Kendi yanımda küçük yaşta yetiştirdiğim oğlum Sinan Demir inşaallah bu sanatın ilerlemesine büyük
katkılarda bulunacaktır.
Maketlerde kullandığım malzeme, ceviz ağacı kalaslarından 2 mm biçerek ve kavak-kayın ağaçlarından
oluşmaktadır. İsteğe göre oto boyalarını kullanarak arzu edilen renklerle sanatımızı icra ediyoruz.
İskele Caddesi no:3 Sinop