BM’den Otokar’a Rekor COBRA Siparişi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Tempus Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 39
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,545
Ynt: BM’den Otokar’a Rekor COBRA Siparişi

müsaadenizle bir cevap ta ben vereyim

1- aracın zırhının kendi sınıfında oldukça iyi olduğunu zaten belirttim bunda sıkıntı yok
2- motor teknolojisi konusunda yeni nesil dizel olmadığını eleştirmeyelim mi?
3- Proje aşamasında araca göre aktarma tasarlanması yapılmadan , herhangi bir arazi aracının aktarma organlarının üzerine inşaa edilen zırhlı araçların nasıl yüksek işletim maliyetleri olduğunu , sık sık arıza yaptıklarını ,arazi şartlarındaki eksiklerini çok gördüm örnek landrover aktarma organları üzerine yapılan shortland ve akrep zırlı araçlardır bunlarıda otokar üretmişti ve sıkıntılarını bu araçlarla görev yapanlar bilir
4- yorum yaptık diye kızmayın lütfen acizane bildiğimiz kadar teknik bilgi ile konuştuk yanlış biliyor olabiliriz sizde teknik olarak bizim yanlışlarımızı düzeltiniz ama iddia ediyorum aynı bloğun 300 bg gücünde olanı varken 190 bg güç üretenini niçin alayım
sağlıcakla kalın

Etiketler

Yavuz Bey,

Size veya bir başkasına ders vermek haddim değildir, öyle anlaşıldıysam özür dilerim.

Yurt dışında dünya markası bir firmada çalışma imkanı varken Türkiye'de mühendislik yapmayı tercih etmiş birisi olarak, tasarımı Türkler tarafından yapılmış, Tubitak'tan destek görmüş, ve yurt dışına (sadece BM değil) satılmış bir insan emeğine "Hummer şasesi üzerinde demir yığını" denmesine alındım. İşim gereği TAİ yi gezdim, Aselsan'ı gezdim, inanın TAİ 'dekilere F-16 dan daha iyi bir uçak yapın deyin, daha iyisini yaparlar (zaten F-16 dan daha da kötü bir uçak yapılırmı bilemiyorum). Tabii ki bu uçağın motorunu Pratt & Whitney veya Rolls Rolce veya GE veya SAAB veya Rusya'dan almak zorunda kalacaklar, ama istenirse jet motoruda ülkemizde yapılmayacak bir şey değil, yakında THY jet motorlarındaki sıkça değiştirilmesi gereken bıçakları (blade) üretmeye başlayacak diye duydum, çok tüketilen şeyler üretilmeye başlandı veya başlanacak. Bladeleri yapmak motoru yapmanın ilk adımı.

Merak etmeyin F-16 ları Aselsan isterse istediğimiz ülkeye karşı uçmasını sağlar.

Eğer imkanınız olursa Istanbul Hadımköy'de ki Mercedes'in otobüs fabrikasınıda gezmenizi öneririm, Bildiğim kadarıyla Mercedes'in en büyük otobüs fabrikası, pek çok ülkeye ihracatı var, ve hala kutu profilleri kaynatarak otobüs yapıyorlar. Hepsinin mukavemet hesaplarını Türkler yapıyor.

Pınar

Bu tip araçları üreten firmalarda çok ciddi danışman eksikliği var. Mühendislik ve maliyet hesapları içinde kayboluyorlar ama kullanıcı ve off roadcu danışmanlığı kısmında bence zayıflar. Aynı maliyetlere ufak tefek fikirlerle çok daha başarılı araçlar yapılabilir. Sonra biz adamların araçlarını alıp modifiye edip adam ediyoruz.

Bilim ve tekniği gerektiği gibi kullanmak , yada yerine uygun malzemeyi hesaplayıp kullanmak tabiki olması gereken bu.Ben naçizane düşüncemi tekrarlayayım, çiftçi olsam newholland lisansı ile yapılmış bir traktör yerine % 100 yerli tasarım ve emeğiyle üretilmiş adını hatırlayamadığım mesela başak olsun , başak marka traktörü kullanmak isterim.Bence olması gereken budur.
THY'nin girişiminden gurur duyarım inşallah geriside gelir.
Sözlerim sizi kırdıysa affola.
Sevgi ve saygıyla.
Yavuz Çelikel

merkezci' Alıntı:
müsaadenizle bir cevap ta ben vereyim

1- aracın zırhının kendi sınıfında oldukça iyi olduğunu zaten belirttim bunda sıkıntı yok
2- motor teknolojisi konusunda yeni nesil dizel olmadığını eleştirmeyelim mi?
3- Proje aşamasında araca göre aktarma tasarlanması yapılmadan , herhangi bir arazi aracının aktarma organlarının üzerine inşaa edilen zırhlı araçların nasıl yüksek işletim maliyetleri olduğunu , sık sık arıza yaptıklarını ,arazi şartlarındaki eksiklerini çok gördüm örnek landrover aktarma organları üzerine yapılan shortland ve akrep zırlı araçlardır bunlarıda otokar üretmişti ve sıkıntılarını bu araçlarla görev yapanlar bilir
4- yorum yaptık diye kızmayın lütfen acizane bildiğimiz kadar teknik bilgi ile konuştuk yanlış biliyor olabiliriz sizde teknik olarak bizim yanlışlarımızı düzeltiniz ama iddia ediyorum aynı bloğun 300 bg gücünde olanı varken 190 bg güç üretenini niçin alayım
sağlıcakla kalın

Bülent Bey,

BM 12,5 milyon dolarlık anlaşmayı imzalamış siparişi vermiş, herhalde kullanmak için almışlardır. Kullanacaksa içine çeşitli ülkelerden askeri personeli doldurup tehlikeli görevlere göndereceklerdir. Bu sebepten dolayıda muhakkak ki BM den bu işlerden az buçuk anlayan birileri gelip incelemiş ve test etmiştir, 190 Hp yide yeterli görüp siparişi onaylamışlardır.

Siz 300 HP güç üretini çıktığında sipariş verirsiniz.

Pınar

Not. bu arada Otokar'la hiç bir ilişkim yoktur

merkezci' Alıntı:
yorum budur iste isi bilenlerin bakis acisi gercekci oluyor.

arac haummer sasesi uzerine oturtulmus gerci zirhinin oldukca iyi oldugunu duydum ama motor 6,5 V8 diesel 190 bg bu hacimde bu guc gunumuz teknolojisinde ciok zayif mercedesin 6 silindir kamyonlarinda bile 6 litre hacimde 280 bg guc var , otomatik sanziman ve diferansiyellerde hummerin aynisi hicbir extra guclendirme yok ve surekli bos agirligi 6,5 ton olan araci tasiyorlar , yani yari agirliktaki bir arac icin tasarlanmis transmisyon hic bir degisiklik yapilmadan zirhli araca monte edilmis. bir bilgi daha vereyim ayni motor blogunu kullanan mercurieser 6,5 litreden 300 bg guc uretiyor bizimkiler ise ulkemizde daha iyi motorlar varken gidip hacim guc orani dusuk bu motoru almislar buda gosteriyorki kolaycilik yapip ciddi bir caba gostermedenarac uretmisler eeeeee nede olsa musteri hazir ne yaparsan yap istedigin fiyattan cakiyorsun harbi ..... tertemiz

arkadaşlar, sonuçta bu bir savaş aracı, nerede kullanılacağının garantisi yok, acaba 300bg elde edilen motorun ihtiyacı olan yakıtın kalitesi min. ne olmalıdır, 190 bg elde edilen motorun yakıt kalitesi min. ne olmalıdır ?

Adnan Çetinel' Alıntı:
arkadaşlar, sonuçta bu bir savaş aracı, nerede kullanılacağının garantisi yok, acaba 300bg elde edilen motorun ihtiyacı olan yakıtın kalitesi min. ne olmalıdır, 190 bg elde edilen motorun yakıt kalitesi min. ne olmalıdır ?

Walla Adnan Abi sana da benden bir +1. :D

Merhabalar,
Biz bu arabaları dışardan alsak "ulan helal olsun adamlara ne araba yapmış" deriz yalanmı?Otokar'ı kutluyorum.
Boş verin tartışmayı Otokar'ın yanına daha çok firma katılsın dileğim odur.
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.

otokar'a tebrikler başarıların devamını dılerim

Teşbihte hata olmazmış.

Adamın biri ölmüş ve öte tarafta buna cehennemi gezdirmeye başlamışlar.

bakmış ki cehennemde dev gibi kazanlar var. kazanların altında korlu ateş, kazanların içinde insanlar kaynayıp duruyor.

her kazanın üzerinde bir milletin bayrağı var. ingiltere, almanya, isveç, japonya... tüm dünya milletlerinin kendilerin ait kazanları var.

her kazanın başında zebaniler var ve bu zebaniler kazandan çıkmaya çalışanları tekrar kazanın içine atıyorlar.

adam bir bakmış ki, türk bayrağı olan kazanın başında zebani yok!

yanındaki görevli zebaniye sormuş:

_Her milletin kazanının başında zebani var, bizim kazanın başında neden yok?

Zebani gülümseyerek cevap vemiş:

_ Diğer kazanlarda insanlar birbirlerine omuz vererek çıkmaya çalışıyor, bizler onları tekrar içeri atıyoruz. Türkler de durum farklı! Onlarda biri dışarı çıkmaya çalışınca, diğer çıkmaya çalışanın ayağından tutup içeri çekiyor, böylece kendisi çıkmaya çalışıyor. Ancak onu da bir başkası ayağından tutup çekiyor içeri. Bu durum böyle devam edince, kazanın başında beklememize gerek kalmıyor!

Otokar iyi-kötü bir araç yapmış ve yurtdışına satmış.
Kutlarım.

En son gültekin beyinde yazdığıyla, kimsenin benim demek istediğimi anlamadığın sanıyorum.
Demek isyediğim , yerli ama %100 yerli sanayi ile bunları yapmak varken neden dışa bağımlı yapılıyor bu işler.Şirketlerin bunda tabiki suçu yok devlet politikası yok, hükümetler politikası var yurdumuzda.
Oysaki Atatürk ilkeleri içinde bulunan devletçilik ilkesi atamızın edebiyet'e intikalinden sonra sahip çıkılan bir ilke olsaydı bunların hepsi yüzde yüz yerli olurdu ve dünyayı titretirdi.Beni yaralayan tek unsur budur.Bu konuda usulüyle çakılan her çividen, yapılması gerektiği gibi yapılan her işten gurur duyan bir kişi olarak bu işten dolayı Otakarı bende kutlarım, tabiki.

Adnan bey, içerisine ne tür yakıt koyarsan koy yürüyen Alman tanklarını duydunuzmu hiç?

yavuz-çelikel' Alıntı:
En son gültekin beyinde yazdığıyla, kimsenin benim demek istediğimi anlamadığın sanıyorum.
Demek isyediğim , yerli ama %100 yerli sanayi ile bunları yapmak varken neden dışa bağımlı yapılıyor bu işler.Şirketlerin bunda tabiki suçu yok devlet politikası yok, hükümetler politikası var yurdumuzda.
Oysaki Atatürk ilkeleri içinde bulunan devletçilik ilkesi atamızın edebiyet'e intikalinden sonra sahip çıkılan bir ilke olsaydı bunların hepsi yüzde yüz yerli olurdu ve dünyayı titretirdi.Beni yaralayan tek unsur budur.Bu konuda usulüyle çakılan her çividen, yapılması gerektiği gibi yapılan her işten gurur duyan bir kişi olarak bu işten dolayı Otakarı bende kutlarım, tabiki.

Adnan bey, içerisine ne tür yakıt koyarsan koy yürüyen Alman tanklarını duydunuzmu hiç?

öyle birşey duydum ama hangi yakıtları kullanabiliyor vs konuya hakim değilim. Benim yakıt kalitesi konusunu açmamdaki gerekçe 300bg motor monte edilseydi savaş alanında yürümeyebilirdiyi vurgulamak, yakıt kalitesine çok hassas oluyor bu tür uygulamalar.

doğrudur tek yakıt için yapılmış motorlar için yapılan modifiyeler sınırlıdır.Ancak bildiğim kadarıyla alman tankları kerosen, motorin, benzin ne varsa yakıyor.Sanırım sıkıştırma oranlarını değiştiriyorlar.

kimseye cvp değil şahsi fikirlerdir ; güzel araç askerde iken kullanma fırsattım olmadı ama içine binip kısa bir yolculuk yaptım (25 km ) arazide sesiz denilebilecek seviyede asvalttada otomobileden pek farkı yok 190 bg güçte çok tatminkar elektirk elektronik olarak donanım seviyesi oldukça yuksek termal sitemleri hayvanları bile fark ediyor içerden hertürlü ateşli silahları kullanılabiliyor , ön iki koltuk spor recaro konforluda bu araç daha güçlü olsa çok değişmez gibi sonuçta asıl amaç bir depo ile fazla kilometre yapmak 300 bg olsa şuanki menzilin yarısını yapar hepimizin iyi kötü arabası vardır olmuştur bunun hesabını biz yapabiliyorsak otokar da kafa patlatmıştır bu işe şese olayına gelince kore japonun almanlar birbirinin italyanlar japonların şaselerini yıllarca kullandılar ne var bunda , teşekkur ederim saygılarımla

Çocukluğumda öğretilenlerden ' Yerli malı yurdun malı herkes yerli malı kullanmalı' tekerlemesi geldi aklıma.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,050
Kayıtlı Üye Sayımız
166,792
Kaydolan Son Üyemiz
wdeepw

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR