Ynt: Bitkiler Hakkında Bilmek İstediğiniz Herşeyi Sorabilirsiniz
Arbutus unedo - Kocayemiş
Diğer adları : Ağaç çileği , Ayı yemişi , Dağ yemişi , Davulga
4-8 mt'ye kadar boylanan , kışın yaprağını dökmeyen herdem yeşil bir çalı türüdür.Kabuk düzgün levhalar halinde kalkar.İlkbaharda çiçeklenir.Çiçekler beyaz renktedir.Meyve çileğe çok benzer, farkı düzgün bir küre şeklinde olmasıdır.Yaz ortasında yeşil-sarı renkteki meyveler yaz sonuna doğru göz alıcı bir kırmızı renge bürünür, bu ayrıca meyvenin olgunlaştığının da işaretidir.
Odunu çok sert ve ağırdır.Dolayısı ile biz doğa severler bakımından meyvesi kadar , odununun közünün oldukça uzun süreli olması ve dayanması açısından da dikkate değer bir bitki çeşididir.Türkiyenin her tarafında bulunur.
Kitap dışı bilgilere gelince; Orman Teşkilatında Ağaçlandırma bölümünde çalıştığım günlerde , uzun süren arazi hazırlığı safhalarında karşımıza en sık çıkan maki formasyonu bitkilerindendi.Arazide kocayemiş odunu közünde yaptığımız yemek ve çayların lezzeti hala damağımda.
Bazen mobilyacılarda ve ahşap süs eşyası satan yerlerde gördüğünüz cillalanmış kökler genellikle kocayemiş kökleridir.Çok güzel cila kabul eder.
Bir de köklerinin silisyum içermesi nedeni ile pipo yapımında aranılan bir malzemedir ( Ateşe dayanıklı olması nedeni ile )
Yaz sonunda ormanda asfalt kenarında bu bitkiye mutlaka rastlarsınız.Ben geçen sene bir miktar topladım ve evde eşime marmelat yaptırttım.Biraz mayhoş ve pürtüklü olmasının dışında oldukça lezzetli olmuştu.
Son senelerde peyzajda süs bitkisi olarak kullanılmaya başlanmıştır.Ormandan sökerek dikmeyi denemeyin , tutması çok zor , hatta imkansızdır.
Meyvesinin çok yendiği halde sarhoşlatıcı etki yaptığı söylenir.Meyve tanence oldukça zengindir.
[attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=1]