Bitkiler Hakkında Bilmek İstediğiniz Herşeyi Sorabilirsiniz

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tropiksera Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 39
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 21,613
Ynt: Bitkiler Hakkında Bilmek İstediğiniz Herşeyi Sorabilirsiniz

Madem yoğun istek var , kıyısından köşesinden bildiklerimiz kadarı ile aktarmaya çalışalım.Benim tanıtacaklarım sadece kitabi bilgileri değil , 32 yıllık meslek hayatımın pratik deneyim ve bilgilerini de kapsayacaktır.
 

Etiketler
Ynt: Bitkiler Hakkında Bilmek İstediğiniz Herşeyi Sorabilirsiniz

Arbutus unedo - Kocayemiş

Diğer adları : Ağaç çileği , Ayı yemişi , Dağ yemişi , Davulga

4-8 mt'ye kadar boylanan , kışın yaprağını dökmeyen herdem yeşil bir çalı türüdür.Kabuk düzgün levhalar halinde kalkar.İlkbaharda çiçeklenir.Çiçekler beyaz renktedir.Meyve çileğe çok benzer, farkı düzgün bir küre şeklinde olmasıdır.Yaz ortasında yeşil-sarı renkteki meyveler yaz sonuna doğru göz alıcı bir kırmızı renge bürünür, bu ayrıca meyvenin olgunlaştığının da işaretidir.
Odunu çok sert ve ağırdır.Dolayısı ile biz doğa severler bakımından meyvesi kadar , odununun közünün oldukça uzun süreli olması ve dayanması açısından da dikkate değer bir bitki çeşididir.Türkiyenin her tarafında bulunur.
Kitap dışı bilgilere gelince; Orman Teşkilatında Ağaçlandırma bölümünde çalıştığım günlerde , uzun süren arazi hazırlığı safhalarında karşımıza en sık çıkan maki formasyonu bitkilerindendi.Arazide kocayemiş odunu közünde yaptığımız yemek ve çayların lezzeti hala damağımda.
Bazen mobilyacılarda ve ahşap süs eşyası satan yerlerde gördüğünüz cillalanmış kökler genellikle kocayemiş kökleridir.Çok güzel cila kabul eder.
Bir de köklerinin silisyum içermesi nedeni ile pipo yapımında aranılan bir malzemedir ( Ateşe dayanıklı olması nedeni ile )

Yaz sonunda ormanda asfalt kenarında bu bitkiye mutlaka rastlarsınız.Ben geçen sene bir miktar topladım ve evde eşime marmelat yaptırttım.Biraz mayhoş ve pürtüklü olmasının dışında oldukça lezzetli olmuştu.

Son senelerde peyzajda süs bitkisi olarak kullanılmaya başlanmıştır.Ormandan sökerek dikmeyi denemeyin , tutması çok zor , hatta imkansızdır.
Meyvesinin çok yendiği halde sarhoşlatıcı etki yaptığı söylenir.Meyve tanence oldukça zengindir.

[attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=1]







 

Ynt: Bitkiler Hakkında Bilmek İstediğiniz Herşeyi Sorabilirsiniz

Mespilus germanica - Muşmula

Diğer adları : Döngel , Gelinboğan , Ezgil , Beşbıyık

2-3 mt'ye kadar boylanan bir çalı veya ağaççıktır.Çiçekleri beyazdır.Trakya ve Anadoluda sık rastlanır.
Dallar dikenlidir.Meyveler önce yeşil , olgunlaştığı zaman açıkkahverengi- kahverengi renktedir.
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]







 

Ynt: Bitkiler Hakkında Bilmek İstediğiniz Herşeyi Sorabilirsiniz

Pyrus elaeagniafolia - Ahlat

Diğer adı : Yabani armut , Çakal Armudu , Çörtük , Üngülüz , Banta

8-10 mt'ye kadar boylanabilen ufak bir ağaçtır.Dallar dikenlidir.Türkiyenin her tarafında , özellikle Trakya ve Orta Anadoluda sık görülür.Meyve önce açık yeşil , olgunlaşınca kahverengidir.Ekim sonu-Kasım içinde olgunlaşan meyve taze veya kurutulup yenir.Kurutulup dibekte dövülmüş ahlat meyvesine '' kükürt '' adı verilir.(Bozkır-Konya)
Geçen hafta Çatalca pazarında ipe dizilip satılanları görmüştüm.Bir kaç gün evvel de köpeklerimle ormanda gezerken ben de rastladım Ama daha tam olgunlaşmamıştı.Bana göre ahlatın İstanbul ve çevresinde olgunlaşması Kasım ayının ikinci yarısında oluyor.
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]









 

Ynt: Bitkiler Hakkında Bilmek İstediğiniz Herşeyi Sorabilirsiniz

Nadir Bey,
verdiğiniz bilgiler için çok saolun. merak ettiğim birde yemememiz gereken veya dokunmamamız gerekenler nelerdir?
 



Ynt: Bitkiler Hakkında Bilmek İstediğiniz Herşeyi Sorabilirsiniz

paylaşım için teşekürler
 

Ynt: Bitkiler Hakkında Bilmek İstediğiniz Herşeyi Sorabilirsiniz

Uzun zamandır sorulara yanıt gelmeyince Nadir bey birkaç bitkiyi çok güzel resimler ile aktaramış bizlere. Ona ayrıca teşekkür ediyorum.
Ancak doğadaki yabani bitkiler hakkında bilginiz yoksa bu tür bitkileri yemekten, hatta tatmaktan dahi uzak durun derim. Bitki üzerine yaptığım uzmanlığa rağmen benim de hala bilemediğim, yada tanımakta zorluk çektiğim türler olabiliyor. Bu nedenle resimlere bakarak karar vermek yada kulaktan dolma bilgiye itibar etmek sizler için tehlikeli olabilir. Ama tanımaya çalışmak güzel bir girişim. Bu nedenle arazide görüp, tanıyabileceğiniz 50 kadar bitkinin bilgi ve resimlerini aşağıda vereceğim siteden bulabilirsiniz..

www.50mucizebitki.com/

Sevgilerle

Selim GÖNENSİN
 

benim evde 4 saksı kahve ağaçım var 1,5 litrelik saksıdalar bayağı büyüdü. saksı değişimini ne zaman yapayım bilemedim bide evin bahçesine çay ağacı aldım duvar dibine ektim. istanbuldayım. hani meyva vermesede yeşilliği yeter.