Ynt: Bisiklet Antrenmanı
Sevgili dostum;
Antrenman ile ilgili olarak bazı değişkenler sözkonusudur. Bunlardan en önemlileri şüphesiz yaş, kilo, cinsiyet, mevsim özellikleri gibi.
MTB sürüşünde ilerleme kaydetmek ve gelecekte başarılı bir sporcu olmak amaç ise, bu konuda gerek yapacağın araştırmalar gerek yapacağın alıştırmalar senin kendine özgü antrenman teknik ve taktiğini geliştirmeni sağlayacaktır.
İstersen tecrübelerime dayanarak sana öncelikle yapmamanın faydalı olacağını düşündüğüm şeyleri belirteyim:
1- Acele Etmek: Bisikletçi olarak şuan belli bir seviyedesin şüphesiz. Bu azımsanacak bir şey değil. Ama sen bireysel sınırlarını keşfedip yapabildiğinin en iyisini yapmayı hedeflediğine göre; bu bir süreç olarak zaman alacaktır. Mucize değil çalışmaya, istekli ve sabırlı egzersizlere ihtiyacın olacak.
2- Vazgeçmek: Antrenmanlarında bazen sınırlarını da zorlaman gerekecek ve bu can yakıcı durumları yaşamana sebep olacak. Bunu en baştan göze almalı, bu ve buna benzer durumlar karşısında pes etmemelisin.
3- Aşırı Zorlama: Her ne kadar sınırları zorlamadan gelişme kaydedemezsen de sonuçta insanız ve vücudumuzun sonsuz olmayan kapasitesini anlayışla karşılamalıyız. Aksi taktirde istenmeyen durumlar (sakatlık, sürantane olma) tüm çabaları boşa çıkarır.
Ayrıca unutmamak gerekir ki; dinlenmek de antrenmanın bir parçasıdır. Hemde çok önemlidir. Kaslar aldıkları uyarımları gelişerek katlanır hale getirmeye çalışırlar.
Ve sevgili dostum yine tecrübelerime göre yapman gerekenler:
1- Antrenmanlarında, dağ bisikletçiliğinin dayanıklılık temeline dayandığını unutmadan, uzun soluklu sürüşler yap.
2- Antrenmanlarını haftada en az bir kez tam gün ve uzun soluklu sürüşlere ayır ve aksatma.
3- Antrenmanlarında farklı yollar, farklı araziler dene ve mesafeyi giderek arttır.
4- Beslenmene dikkat et. Antrenman sonrası harcadığın kaloriyi geri almalısın. Kaslar gelişirken proteini kullanırlar. Enerji için ise karbonhidratlar gereklidir.
5- Kendini gereksiz zorlamalarla yıpratma. Bunun için nabız kontrolü önemli. Kişinin max. nabzı şöyle bulunur:
(220 - yaş). Eğer nabzın max. değer civarındaysa tempo düşürmelisin, unutma.
6- Ve konuyla ilgili araştırmalara devam et. Dağ bisikletçileri için yazılmış kitaplardan, net'te konuyla ilgili uzmanların yazılarından, ve spor hekimlerinin tavsiyelerinden de faydalan derim sevgili dostum.
Yolun açık olsun. Bol şanslar.