Atlar iri hayvanlardır ama oldukça munistirler. İrilikleri sizi ürkütmesin, onlara sıcak ve samimi davranmalısınız. Huzursuzluğunuzu ve mutsuzluğunuzu hemen hissederler. Kendilerine zarar vermediğiniz sürece sizi yarı yolda bırakmazlar. Doğuda “at, avrat, silah” derler, batıya gittiğinizde saraylardaki zerafetlerine tanık olursunuz. Zaman zaman çelimsiz ve yaralı vücutlarıyla çingenelerin en vefakar dostudur. Tarih boyunca savaşmış ve yarışmışlardır. Bir yerleri kırıldığında bilirler ki, ölümleri bir namlunun ucundadır. Kimisinin sonu oldukça hazin olur. İnsanı en iyi hissedebilen, sahibiyle bütünleşen, sahibinin amaçlarını amaç edinebilen, dostla düşmanı ayırabilen bu özel hayvanın, ortaçağ boyunca yenilgilerden zaferlere, yakınlardan uzaklara taşıdığı insanı, yarın nereye taşır diye düşünmemek elde değil.
Kaslarının gücüne, tüylerinin parlaklığına hayranlıkla baktığınız bu özel hayvanlarla birkaç saatlik serüvene katılmaya ne dersiniz. At binmek bir başka canlıyla yapılabilen özel sporlardandır. Eğer daha önce hiç at binmediyseniz bunun kolayı var. Kolay dediğimize bakmayın, atınızla anlaşamadığınız ve ondan ürkttüğünüz sürece oldukça zor. Hatta böyle bir durumda tek bir ders bile alamadan evinize geri dönme olasılığınız da var. Şunu da unutmamak gerek ki, iyi at binmek kesinlikle gelişkin, güçlü kaslara sahip olmakla ilgili değildir. İyi at binmek ancak ve ancak atını tanımak, onu hissetmek, onu bilinçli bir şekilde doğru yönlendirilmekle mümkündür.
At binmeyi öğrenmenin yolu binicilik kurslarından geçiyor. Binicilik kursunun dışında, at binmeyi bilenlere yönelik atlı geziler ve atlı safariler düzenleyen Günbatmadan’ın kurs programına bir göz atabilirsiniz. Kursların toplam süresi 16 saat. Çalışma günlerini ve saatlerini belirlemek sizin isteğinize bırakılıyor. Hava durumuna göre açık ve kapalı manejlerde verilen eğitimler ilk olarak, lonjda ve serbest olarak başlıyor. Denge, jimnastik, oturuş ve yürüyüş şekillerine göre binicinin ata uyumu gibi eğitimler veriliyor ve öğrencinin durumuna göre araziye çıkılıyor. Arazide manejde öğrenilenler uygulanıyor. Daha sonra atın bakımı öğretiliyor. Malzeme tanıma, at biniş öncesi hazırlık, tımar, at kapama, biniş sonrası bakım gibi. Bizden size küçük bir ipucu... Dizginleri kısa tutun, uzun olursa, siz binerken at ileri yürüyebilir. Eğere hızla ve aniden oturmayın, kendinizi yumuşak bir şekilde bırakmalısınız. Birdenbire ve sert oturursanız atın belini incitebilirsiniz. Ve dizginleri elinizden bırakmayın, siz atın üstündeyken atınızın otlamasına izin vermeyin, mümkün olduğunca başını kaldırmaya çalışın. Aksi halde atınıza söz geçirmeniz zorlaşır. Bütün bu teorik ve pratik eğitimlerin dışında, asıl önemli olansa kendinizi ve atınızı tanırken, sınırlarınızı görüp kendinizi geliştirmenizdir. Bu eğitimlerin sonunda artık sizde iyi bir binici sayılırsınız.
Eğer at binmeyi biliyorsanız, düzenlenen atlı gezilere ve safarilere katılabilirsiniz. Atlı geziler, temel eğitim almış olanların veya geliştirmek isteyenlerin katılabileceği keyifli molalarla süslenmiş. Bu geziler, grup lideri denetiminde, temposu hafif, dik iniş ve çıkışları olmayan, molalar dahil maksimum 2 saat sürüyor. Safarilerin parkuru ise biraz daha yorucu. Eğer atlı gezileri hiç zorlanmadan tamamlamışsanız safarilere de katılabilirsiniz. Tabii biraz yorgunluğu da göze alıcaksınız. Safarilerin temposu hızlı, dik iniş ve çıkışlar bulunan parkurlarda gerektiğinde sulara bata çıka ilerliyorsunuz.
Akdeniz ve Ege bölgesi sahillerinde atlı gezilere katılmak mümkün. Kasabalarda bulunan çiftliklerden at kiralayabiliyorsunuz, at binmeyi bilmiyorsanız 45 dakikalık minik bir ders sonunda rehberle birlikte gezintilere katılabiliyorsunuz.