Berlin Gezi Notları

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dura Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,877

dura

Ana Kamp
Yer
safranbolu
Merhaba Arkadaşlar,
Berlin'e gezi yapacağımı 4 ay öncesinden sizlere duyurmuş,katılmak isteyenlere buyrun demiştim.İşte o gezi notlarımı burada sizlere yazmanın keyfi içersindeyim.Bazı arkadaşlarımın (fikirlerine saygı duyuyorum)olumsuz görüş bildirmelerine rağmen Sunexpres Hava Yolları tam saatinde kalktı.Bunu hemen bildireyim dedim.
Safranbolu'dan saat 13.00 otobüsü ile İstanbul'a doğru yola çıktım.İçimde hem kaygı hem de sevinç vardı.Anlatılmaz bir ruh hali içersindeydim. Yeni yerler görmek,yeni kişilerle tanışmak heyecanlandırıyordu beni.Diğer taraftan sevdiklerimden ayrılmak ,kısa sürede olsa hüzünlendiriyordu.İşte böyle bir ruh hali ile İstanbul Metro Samandıra tesislerine saat 19.00 da geldim.Servis arabasıyla ,Sabiha Gökçen Hava alanına vardım.Saat 20.00.
Gezi için pc'den Berlin ile ilgili tüm yazılanları okumuş ,gerekli notlarımı almıştım.Ulaşım ile ilgili Berlin ulaşım haritasının bir örneğini çıkartmış gerekli incelemeleri yapmıştım.Otel rezervasyonum yapılmıştı.Gereken telefonlar alınmış.Gezi programımı çıkartmış.Görülecek ve gezilecek yerler ile ilgili notlarımı almıştım.
Hava alanında beklerken ,yakınlarda oturan arkadaşlarım beni yalnız bırakmadılar.Yanıma geldiler.Onlarla sohbet ederek.Vakit geçirdik.
Onları benimle birlikte görüyorsunuz.
Bu arada Safranbolu'nun lokumlarının ne kadar meşhur olduğunu biliyorsunuz.O nedenle yolculara ve görevli personele verilmek üzere lokumlar hazırlanmıştı.Bu arada kalacağım otel personeline,oradaki turizm bürosundaki görevlilerine,beni karşılayanlara (hospitalityclub Üyesi)verilmek üzere lokumlarımız da hazırlanmıştı.Bu arada bu lokumlardan arkadaşlar da yediler.Onlara da kısmetmiş.
Saat 23.30 da onlardan ayrıldıktan sonra pasaport işlemlerinin ardından kapıya geldim.Tam vaktinde uçağımız kalktı.İki saat elli dakikalık yolculuktan sonra Berlin Schönefeld Havaalanı'na indik.Saat 02.55
Ne yalan söyliyeyim bu hava alanı beni şaşırttı.Hayal kırıklığı yaşattı.Düzensiz ve küçücük bir havalanı binası,Bizim Diyarbakır Hava alanı binası bile hizmeti ve temizliği ile ona fark atıyordu.
Hava alanında kalmamız gerekiyordu.Çünki ulaşım araçları 04.00 da çalışmaya başlıyor. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğrencileri Seda,Hüsniye,Bünyamin,Elif,Esra ve İbrahim ile orada tanıştık arkadaş olduk.Havalanında kaderbirliği etmiştik.Sabahlıyacaktık.
Sabah saat 06.30 da yola çıktık.Aynı trenle [attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]bindik.
Onlar benden ayrıldılar.Ben de otelime gelerek yerleştim .Kahvaltımı yaptıktan sonra dinlenmeğe çekildim.Öğleden sonra çevreyi tanımak için dışarı çıktım.Bence öncelikle otelin bulunduğu çevreyi iyice tanıyın derim.Telefon ve internet hizmeti veren yerler iletişim için çok önemli bu yerleri tanımanız gerekli.Hava alanında 5 günlük hoşgeldin kartı aldım.Tavsiye ederim.Çünki bu kart ile her bindiğiniz ulaşım aracı bedava.üçe ayrılıyor.A_AB-ABC şeklinde ABC alırsanız Dünya miras listesindeki Potsdam'ıda görebiliyorsunuz.Berlin ulaşımı çok rahat bir kent.sadece harita üzerinde çalışmanız gerekiyor.

berlin 001.jpg

berlin 006.jpg

berlin 009.jpg

berlin 011.jpg

berlin 024.jpg

Etiketler
Ynt: Berlin Gezi Notları

!6.03.2010 salı günü Hospitalityclub üyesi arkadaşıma telefon ederek geldiğimi bildirdim.Nerede buluşacağımıza karar verdikten sonra harekete geçtik.Buluşacağımız yer Balzac Kafeydi.Onu bekledim.Geldi ve beraber eve gittik.Çok hoş karşıladı.Çok iyi bir dost oldu.burada dünya saatini görüyorsunuz.Bu saat Berlin şehrinin merkezi olan Alexanderplatz 'da bulunuyor.Berlin'in en ünlü meydanı !8. yüzyılda hayvan alım satım alanı olarak kullanılmış.İlerleyen zaman içersinde ise pamuk ticaretinin yapıldığı alan daha sonraları askeri talim yeri olarak kullanılmış.İsmini Rus Çarı Alexander'in 1803'deki ziyaretnin ardından alan meydan,ilerleyen yıllarda bölgenin en önemeli ulaşım ve buluşma noktası olmuş.Bütün yollar burada kesişiyor.[attachment=5]

berlin 026.jpg

berlin 030.jpg

berlin 038.jpg

berlin 346.jpg

berlin 345.jpg

Brandenburger Tor (kale):Berlin'de ayakta kalabilmeyi başarabilmiş tek kale olarak başkentin en önemli simgelerinden biri olarak kaşımıza çıkıyor.Önceleri şehrin doğu -batı olarak ayrılmasını simgeleyen kalenin 1989 da tekrar açılışı yapılmış.[attachment=1]
Fernsehturm:(televizyon kulesi)Kentin en yüksek binası.Berlin'in simgeleri arasında yer alıyor.368 metre[attachment=2]
Berliner Dom:petersdom'a protestan mezhebin cevabı olarak inşa edilmiş büyüleyici bir mimari yapıya sahip kilise.Berlin'in sembolleri arasında gösteriliyor.[attachment=3]

berlin 133.jpg

berlin 145.jpg

berlin 047.jpg

Berlin de yapabileceğiniz en güzel gezi ücretsiz yürüme turları,bu etkinliğe katılıp üçbuçuk saatlik bir gezi yapma olanağına kavuşuyorsunuz.Berlin'in en önemli yerlerini geziyor.Bilgiler alıyorsunuz.[attachment=1][attachment=2]

Museuminsel (müze adası)
Spree nehrinde bir araya gelen beş önemli müzenin meydana getirdiği çok çeşitli,ancak uyumlu müze bölgesi,farklı sanat dallarından keyif alan ziyaretçileri burada buluşturuyor.[attachment=3][attachment=4][attachment=5]

berlin 218.jpg

berlin 215.jpg

berlin 074.jpg

berlin 080.jpg

berlin 177.jpg

Checkpoint Charlie:
T[attachment=2]arihte bir çok önemli olaya tanık olmuş Checkpoint Charlie'de bizler kendimizi doğu ile batı sentezinin içinde bulduk.Berlin'in doğu ve batı geçiş noktası olan Checkpoint Charlie'de 1961 'de inşa edilen Berlin duvarı'nda sovyet ve amerikan panzerleri karşılıklı olarak yer alıyordu.[attachment=1]

Gendarmenmarkt:
Gendarmenmarkt Avrupa'nın en güzel meydanlarından biri olarak gösteriliyor.berlin ziyaretçilerinin olmazsa olmazları arasında bulunuyor.[attachment=3]

berlin 230.jpg

berlin 234.jpg

berlin 242.jpg

Reichstag(Almanya Parlomentosu)
Alman meclisi, görülmesi gereken yerlerden biri olarak dikkati çekiyor.[attachment=1]
Gendarmenmarkt(pekçok tiyatro ve tarihi binanın bulunduğu semt)
[attachment=3]

berlin 130.jpg

berlin 240.jpg

berlin 243.jpg

POTSDAM:
Brandenburg eyaletinin başkenti Potsdam, yüzde 75’ini kaplayan yeşil alanları, 20 civarındaki göl ve nehri, görkemli saraylarıyla bir huzur mekanı. 1918’e kadar Prusya krallarına evsahipliği yapmıştı. Bugün 150 bin nüfuslu bir kültür, bilim şehri. Bir zamanlar Prusya Kralı II. Friedrich’in Goethe, Bach, Voltaire’i ağırladığı, flüt resitalleri verdiği Sıkıntısız Saray’ı kadar, KGB’nin Avrupa üssü de özenle korunmuş.

Berlin’den Potsdam karayoluyla 30, trenle 40 dakikada sürüyor. Trene binip Grünewald gibi pek çok malikhane ve villanın bulunduğu, Nikolassee ve Wannsee gibi göllerin süslediği yerleşim alanlarından, ormanlardan geçtik. Otobanla tren hattı arasındaki boş alanlar hobi bahçelerine ayrılmıştı, içlerinde bacaları tüten küçük kır evleri vardı.
EN HAKİKİ BRANDENBURG KAPISI

Potsdam küçük bir kent, ancak her köşesinde süpriz saklı. Gezmek için ideal yöntem, fayton turu. Tahta sıralı, orijinal faytonlar tren garından kalkıyor, tur aynı noktada bitiyor. Şehre damgasını vuran tarihi şahsiyet Asker Kral Büyük Friedrich. Birçok bina yaptırmış, köylülere bağışlamış. Karşılığında askerleri misafir etme, besleme zorunluluğunu getirmiş. Garnizon evler Doğu Almanya’da üniversiteye çevrilince şehrin göbeğinde bir üniversite kompleksi oluşmuş.

İşte ilk sürpriz. Berlin’deki Brandenburg Kapısı’nın benzeri, aynı adla karşımızda. "Berlin’dekinden 12 yıl daha eski, hakikisi bizimki" diyor halk. Kapının bulunduğu cadde boyunca pek çok gösterişli barok yapı sıralanmış. Nehir kenarında yürürken bir minare, ardından cami beliriyor. Siyah beyaz yapı, son derece zarif. Minaresinden hiç ezan okunmamış, içinde namaz kılınmamış, zaten bina bir cami değil. Pompa merkezi! İki silindirli buhar motoruyla nehirden çektiği suyu 1893’e kadar Sanssoucci Sarayı’na pompalamış, bahçeleri yeşertmiş. Minare görünümlü kule, makinenin bacası. Kral 2. Friedrich saray çevresinde fabrika görünümlü yapı istemediği için mimar 1001 Gece Masalları’nı çağrıştıran bu cami tasarımını geliştirmiş. Yapı 1985’ten bu yana müze.

[attachment=1].

HİROŞİMA EMRİ BURADA VERİLDİ

1945’te Sovyet lider Stalin, İngiliz Başbakanı Churchill, ABD Başkanı Trumann’ın buluşup, dünyayı paylaştığı ünlü Potsdam Konferansı, 1917’de inşa edilen küçük bir sarayda toplanmış. Kayzer II. Wilhelm’in, oğlu ve gelini Cecilia için yaptırdığı sarayın ismi Cecilienhof. İki katlı, 176 odalı. Önündeki iç avlunun bahçesi çiçeklerle süslü. Çatısındaki birbirinden farklı bacalar, yapıya ihtişam katılıyor. Göle bakan arka cephesi, geniş bir bahçeyle çevrili. Saray, bombalarla yıkılan Berlin’de konferansa yaraşır yapı bulunamayınca müttefiklerin aklına gelmiş. Truman, Hiroşima’ya atom bombası atılması emrini burada vermiş. Huzur dolu kentin, güzelim yapısında, böylesine dramatik olayların gerçekleşmesi çok tuhaf. Sanki yanlış sahnede yanlış tiyatro oyunu oynanmış...

Şehrin en önemli yapılarından Yeni Saray’ı da yaptıran yine Kral 2. Friedrich. Yedi yıl süren savaşlardan hemen sonra başlanmış inşaatına. İmparatorun, ülkenin hálá güçlü olduğunu göstermek için bu sarayı yaptırdığı söyleniyor. Kubbesine, Wilhelm’in tacını taşıyan üç çıplak kadın figürü yerleştirilmiş. Kadınlar imparatorun belalılarını simgeliyor: Fransız Marie Antoinette, Rus Çariçesi Katerina ve Avusturyalı Maria Teresia. Kral üçünden de intikamını tek hamlede almış. Yapının sağ cephesi taştan yapılıp, tuğla gibi boyanmış. Nedeni kısa zamanda, kısıtlı bütçeyle inşa edilmesi, tuğla bulunamaması. Altın kaplama gibi gözüken bölümler ise yaldız. Barok üsluptaki sarayın tam karşısı bataklık. Bu manzarayı kapatmak için mutfak ve hizmet binaları inşa edilmiş. Yemeklerin mutfaktan saraya tabakta taşınması hoş kaçmayınca, yeraltı tüneli açılmış. Hatta iki hizmet binası şık bir geçişle birbirine bağlanıp görüntü daha da güzelleşmiş. Yazları açıkhava konserlerine ev sahipliği yapan geniş bahçenin çevrelediği saray bugün müze olarak kullanılıyor.

KRAL MEZARINA PATATES KOYUYORLAR

Almanların tarih boyunca en sevdiği lider II. Friedrich. Büyük Friedrich’i halk o kadar benimsemiş ki, sonraları "der Alte Fritz" yani Yaşlı Fritz adıyla anılır olmuş. Kral sıkıntılarından kurtulmak, düşünmeye zaman ayırmak için kendine Sanssouci, yani Sıkıntısız Sarayı’nı yaptırdı. Rokoko tarzında küçük bir yaz eviydi, 1745-47 arasında saraya dönüştü. Prusya Versay’ı olarak ünlenen yapı Friedrich için adeta bir tapınak oldu. Zamanının çoğunu burada geçirdi, Bach, Voltaire ve Goethe’yi ağırladı. Çok iyi flüt çalıyordu, konuklarına konserler verdi. Tarımı önemsiyordu. Sarayını bağlarla donattı. Ayrıca yedi katlı geniş bahçesinde her türlü meyve ağacı yetiştirdi. En önemsediği bitki patatesti. Avrupa’da tanınmayan bu sebzeyi ektirdi. Rivayete göre çiftçiler yaprakları, sapı yenmeyen bitkiyi yararsız görüyordu. Bir gün söktükleri patatesleri ateşe attılar. Kimin aklına geldiyse, kömürlerin arasından alıp patatesin tadına baktı ve tarihte yeni bir sayfa açtı. Bugün patates Almanların en sevdiği sebze, adeta milli yemekleri. İşte bu öykü hiç unutulmadı. Hálá Almanlar sevgili Yaşlı Fritz’in sarayın sol cephesindeki mezarını ellerinde patatesle ziyarete gelir. Saygı ifadesi olarak patatesi mezara bırakır.

Sanssouci Sarayı’nın çevresi gerek II. Friedrich gerekse mirasçılarınca giderek genişletildi. Bugün altı ayrı sarayı, 290 hektarlık bahçesiyle Avrupa’nın en ünlü ve geniş parklarından biri.

BANDOCULAR MAHALLE KURDU

Napolyon’a karşı Prusya ordusunda çarpışan Rus askerlerinden 62’si, kralın izniyle Almanya’da kalıp, koro kurmuş. Askerlerin, Rus Çarı I. Aleksander’la kalıcı dostluğun vesilesi olacağını düşünüyormuş kral. 1826’da askerler şehirdeki Rus kolonisi Alexandrowka’yı kurmuş. Hayatta kalan 13 asker ve aileleri için 1927’de soğan kubbeli küçük bir kilise yapılmış. İçlerinden Grigorieff Ailesi hálá mahalledeki evlerinde yaşıyor. Şehirdeki diğer göçmen mahallesi, Hollandalılara ait. 1735’te kral ünlü el işleri ustalarını getirmek için, iki caddeye Hollanda tarzında 135 ev, dört blok tuğla bina yaptırmış.

Eski dokusunu koruyan mahallede nisanda lale şenlikleri yapılıyor. Evler sanat galerisi, antikacı, kafeye dönüştürülmüş.

PUTİN’İN KGB YUVASI

Yasak Şehir, Yeni Saray’ın yakınlarında. Doğu Almanya dağılmadan önce bu bölgeye girmek yasakmış. Zaten hiçbir Potsdamlı’nın isteyerek girmeyeceği işler yapılıyormuş. Potsdam Konferansı’ndan sonra Sovyetler bu bölgeyi sahiplenmiş. Bölgedeki 100 bina Sovyet istihbarat servisi KGB’ye tahsis edilmiş. Soğuk Savaş yıllarında Avrupa’daki tüm istihbarat operasyonlarının buradan sürdürüldüğü söyleniyor. Eski bir rahibe okulundan bozma yapı, uzun yıllar Almanların sorgulandığı merkez ve Batı’yla ilişki kuranların tutulduğu bir hapishane olarak kullanılmış. Yönetim binaları ve üst düzey personele ayrılan bu yapıların en ünlü konuklarından biri Rusya Başkanı Putin. KGB’de üst düzey yönetici olan Putin zamanında yasak şehrin en etkin isimlerinden biriymiş.

[attachment=3][attachment=4][attachment=5]

berlin 265.jpg

berlin 275.jpg

berlin 287.jpg

berlin 296.jpg

berlin 314.jpg

dura' Alıntı:
Merhaba Arkadaşlar,
Berlin'e gezi yapacağımı 4 ay öncesinden sizlere duyurmuş,katılmak isteyenlere buyrun demiştim.İşte o gezi notlarımı burada sizlere yazmanın keyfi içersindeyim.Bazı arkadaşlarımın (fikirlerine saygı duyuyorum)olumsuz görüş bildirmelerine rağmen Sunexpres Hava Yolları tam saatinde kalktı.Bunu hemen bildireyim dedim.
Safranbolu'dan saat 13.00 otobüsü ile İstanbul'a doğru yola çıktım.İçimde hem kaygı hem de sevinç vardı.Anlatılmaz bir ruh hali içersindeydim. Yeni yerler görmek,yeni kişilerle tanışmak heyecanlandırıyordu beni.Diğer taraftan sevdiklerimden ayrılmak ,kısa sürede olsa hüzünlendiriyordu.İşte böyle bir ruh hali ile İstanbul Metro Samandıra tesislerine saat 19.00 da geldim.Servis arabasıyla ,Sabiha Gökçen Hava alanına vardım.Saat 20.00.
Gezi için pc'den Berlin ile ilgili tüm yazılanları okumuş ,gerekli notlarımı almıştım.Ulaşım ile ilgili Berlin ulaşım haritasının bir örneğini çıkartmış gerekli incelemeleri yapmıştım.Otel rezervasyonum yapılmıştı.Gereken telefonlar alınmış.Gezi programımı çıkartmış.Görülecek ve gezilecek yerler ile ilgili notlarımı almıştım.
Hava alanında beklerken ,yakınlarda oturan arkadaşlarım beni yalnız bırakmadılar.Yanıma geldiler.Onlarla sohbet ederek.Vakit geçirdik.
Onları benimle birlikte görüyorsunuz.
Bu arada Safranbolu'nun lokumlarının ne kadar meşhur olduğunu biliyorsunuz.O nedenle yolculara ve görevli personele verilmek üzere lokumlar hazırlanmıştı.Bu arada kalacağım otel personeline,oradaki turizm bürosundaki görevlilerine,beni karşılayanlara (hospitalityclub Üyesi)verilmek üzere lokumlarımız da hazırlanmıştı.Bu arada bu lokumlardan arkadaşlar da yediler.Onlara da kısmetmiş.
Saat 23.30 da onlardan ayrıldıktan sonra pasaport işlemlerinin ardından kapıya geldim.Tam vaktinde uçağımız kalktı.İki saat elli dakikalık yolculuktan sonra Berlin Schönefeld Havaalanı'na indik.Saat 02.55
Ne yalan söyliyeyim bu hava alanı beni şaşırttı.Hayal kırıklığı yaşattı.Düzensiz ve küçücük bir havalanı binası,Bizim Diyarbakır Hava alanı binası bile hizmeti ve temizliği ile ona fark atıyordu.
Hava alanında kalmamız gerekiyordu.Çünki ulaşım araçları 04.00 da çalışmaya başlıyor. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğrencileri Seda,Hüsniye,Bünyamin,Elif,Esra ve İbrahim ile orada tanıştık arkadaş olduk.Havalanında kaderbirliği etmiştik.Sabahlıyacaktık.
Sabah saat 06.30 da yola çıktık.Aynı trenle [attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]bindik.
Onlar benden ayrıldılar.Ben de otelime gelerek yerleştim .Kahvaltımı yaptıktan sonra dinlenmeğe çekildim.Öğleden sonra çevreyi tanımak için dışarı çıktım.Bence öncelikle otelin bulunduğu çevreyi iyice tanıyın derim.Telefon ve internet hizmeti veren yerler iletişim için çok önemli bu yerleri tanımanız gerekli.Hava alanında 5 günlük hoşgeldin kartı aldım.Tavsiye ederim.Çünki bu kart ile her bindiğiniz ulaşım aracı bedava.üçe ayrılıyor.A_AB-ABC şeklinde ABC alırsanız Dünya miras listesindeki Potsdam'ıda görebiliyorsunuz.Berlin ulaşımı çok rahat bir kent.sadece harita üzerinde çalışmanız gerekiyor.
[attachment=1]

berlin 014.jpg

Sayın Loganrory,
Ben teşekkür ederim.Okudunuz,beğendiniz.Çok teşekkürler.
Selam ve sevgilerimle

Karl Marks ve Friedrich Engels heykelleri[attachment=1]

[attachment=2]
Üniversitenin bahçesinden görünüş[attachment=3]

Humboldt Üniversitesi Berlin
Humboldt-Universität zu Berlin
www.hu-berlin.de

Üniversite Hakkında

Kuruluş: 1810
Wilhelm von Humboldts tarafindan kurulmuştur. Kurulduğu yıllarda Tip ,Hukuk, Teoloji ve Felsefe fakülteleri ile egitim veriliyordu. Kurulusundan zamanımıza kadar toplam 29 Nobel ödülü alınmıştır. Tıp Fakültesi „Charite“ Avrupa’nın en büyük tip fakültesidir. Berlin’de bulunan üç üniversiteden biridir.
30.000’i aşkın öğrenci şayisi ve yaklaşık 200 bölümü ile Berlin’in büyük üniversitelerindendir.

Neue Sinagogu ("Yeni Sinagog") 1856-1866 yılları arasında inşa edilmiş Berlin Yahudi cemaatinin ana sinagogudur. Magribi stiliyle El Hamra Sarayına benzeyen bu yapı 19. yy'ın ikinci yarısının önemli mimari eserlerindendir.

Tasarısını Eduard Knoblauch'un yaptığı bu binanın imar sorumluluğunu Knoblauch hastalanınca Friedrich August Stüler devraldı. Sinagogun 1866'daki açılışına Kont Otto von Bismarck'ın yanı sıra Prusya Başbakanı da yer aldı. II. Dünya Savaşı'ndan önce ve savaş süresince hasar görünce sinagogun bazı bölümleri yıkılıp baştan inşa edilmek zorunda kaldı. Giriş kapısı, kubbe, kuleler ve binanın arkasındaki birkaç oda sinagog'un yeniden inşa edilen yerleridir.

Yahudi Mahallesi 'inden bir kesit görüyorsunuz.

ve tüm bunların dışında, dokuz sigagogu, üç eğitim kurumu, onu aşkın kültür kulübü, beş gazete/dergisi ve çok sayıda kaşer restoran/café’siyle, sayıları onbeş bine yaklaşan Berlin Yahudilerinin acı/tatlı geçmişi ile gittikçe önem, renk ve çeşitlilik kazanan yaşamlarına tanık olmak için, Berlin kenti kesinlikle birkaç günlük bir seyahate değer..!
Sonuç olarak;anlatacak görülecek o kadar güzel yerler var ki,sadece insanın pozitif olması ve istemesi yeter.Tarihiyle, acılarıyla,hüzünleriyle,sevinçleriyle bir arada dünyanın dört tarafından onu görmeye gelen insanlarla kucaklaşıyor Berlin.Bazı yerlerde gözlerimiz yaşarıyor.Bazı yerlerde hüzün kaplıyor.Bazı yerlerde neden? diye soruyorsunuz.
Bana,eşlik eden konukseverliğini kusursuz yerine getiren Sarah plietzsch'e çok teşekkürlerimi iletiyorum.Kendileri bahsettiğim üniversitenin arkeoloji bölümünden mezun olmuştur.
Bu geziye katılmayı çok arzu edipte katılamayan,arkadaşım adına da gezdim ve fotoğrafladım.ve gezmeyi seven sizler için de.....
Selam ve sevgilerimle....
Hasan DURA 30.03.2010

[attachment=4][attachment=5]

berlin 046.jpg

berlin 058.jpg

berlin 057.jpg

berlin 064.jpg

berlin 067.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR