Önder Bey,
Gördüğüm kadarıyla zıpkınla balık avlamaya heves etmişsiniz. (Mevzuatta su altı tüfeği olarak belirtilmiştir aslında) Aramıza hoş geldiniz. Belirtmiş olduğunuz sorunları genel olarak hepimiz yaşamışızdır. İlgili forumlarda (gezenbilir bu konuda çok da doğru adres değil) sıkıntılarınızın oldukça genel olduğunu ve çözümlerinin de aslında oldukça göreceksiniz. Sizin sorununuz öncelikle eşitleme ve malzeme eksikliği. Bunları da, forumları okudukça çözeceğinizden eminim. Stresinizi de attınız mı, su altında 1–1,5 dakika rahat kalırsınız.
Konuyla ilgili birçok arkadaşımız yazmış, hepsine ayrı ayrı katılıyorum. Pazardan aldığımız balığın trolle, ağlarla belki de dinamitle avlandığını bilsek, eminim birçoğumuz için zıpkınla balık avlamak oldukça masumane gelecektir.
Ancak Kemal Bey’in de belirttiği üzere, avlanmak centilmenlik ister. Maalesef ki zıpkınla avlanan arkadaşlarımızın birçoğu işi “kim daha çok - kim daha büyük balık vurdu”ya getirmektedir. Göreceğiniz birçok forumda bilgi paylaşımından çok, hafta sonu vurulan balıkların resimleri paylaşılmaktadır. Ve maalesef ki bu balıkların birçoğunun avlanması yasaktır. (Sayın Sword7’nin şahane levreği bu sınıfta değildir.) Bu sebeple ben de, bu arkadaşların böyle hoyratça avlanmaktansa; fotoğraf avcılığı yapmalarını, gördükleri balıkların fotoğraflarını çekmelerini tercih ederim.
Öncelikle belirtmek isterim ki hem centilmenlik hem de ilgili mevzuat gereği gece ya da şnorkel hariç tüp, nargile yani ciğerlerimizde tuttuğumuz hava haricinde başka hava kaynağı kullanarak avlanmak yasaktır. Benim bildiğim eskiden iç sularda da avlanmak yasaktı, şimdi kalktı galiba, pek ilgilenmiyorum. Ancak şöyle söyleyebilirim ki, gece ya da tüplü avlanan babam dahi olsa, sahil güvenliğe ya da jandarmaya şikayet ederim. Lütfen görürseniz, siz de şikayet edin.
Bunlar haricinde daha yeni İzmir’de bir ağabeyimizi kurban verdiğimiz senkop ( sığ su bayılması) tehlikesine de dikkat edin. Her ne kadar yeni başlayanlar için fazla tehlike yarattığını düşünmesem de, nefesi fazla tutarak su altında son metrelerde bayılma olarak oldukça sadeleştirdiğim senkop, birçok arkadaşımızın hayatına malolmaktadır.
Bir de balıkları, ciddi olmadığınızdan eminim ama mahlukat olarak değerlendirmek, forumdaki diğer arkadaşlarımızı haklı olarak rahatsız edebilir.
Kolay gelsin…