Ben Dalamıyorum

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan karakoosh Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 48
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,392
Ynt: Ben Dalamıyorum

ommg' Alıntı:
Ben de İzmir liyim.Uzun süredir ( 13 yaşından beri ) zamanım elverdikçe hafta sonları zıpkınla ve oltayla balık avı yapmaktayım.Kendim amatörce ilgilendiğim için hoca sayılmayacak olsamda, seyahatinizin dönüşünde elimden gelen yardımı yapabilirim...

ilginiz icin tesekkur ederim umarim bilgilerinizden faydalanabilirim su an hala yurtdisindayim ve gozuken bayagi bir sure buralarda olacagim ama donuste ilk elverisli zamanda buradan bir organizasyon ayarlayabiliriz insallah.gorusmek uzere.
 

Etiketler

Ynt: Ben Dalamıyorum

karakoosh' Alıntı:
ilginiz icin tesekkur ederim umarim bilgilerinizden faydalanabilirim su an hala yurtdisindayim ve gozuken bayagi bir sure buralarda olacagim ama donuste ilk elverisli zamanda buradan bir organizasyon ayarlayabiliriz insallah.gorusmek uzere.
Döndüğünüzde bilgilendirirseniz yardımcı olmaya çalışırım.Şimdiden iyi yolculuklar...
 

Ynt: Ben Dalamıyorum

karakoosh' Alıntı:
www.itusozluk.com/goster.php/mahlukat

ilk önce mesajıma cevap verip yol gösteren tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.gösterdiğin izden devam etmeye gayret göstereceğim fakat acıdır ki bize hocalık yapacak bir izmirli dost bulamadık,kısa süreli bir yurtdışı işim var ordanda kışın gelecem galiba biz bu sezonu bu şekilde kapatacağız.

bu arada üste linki de verdim bende öyle biliyorum ki mahlukat Allah'ın yarattğı canlı varlık manasına gelen mahluk kelimesinin çoğul ekidir.bana göre balık mahluktur :smiley:
bir yanlış anlaşılma olmaması dileğiyle...

kulak eşitlemesini tarif edebilecek biri var mı? nasıl oluyor.


jak boeno nun bu konuda bir kitabı var...bir tamam okuyun...çok güzel bir kitap....
 

Ynt: Ben Dalamıyorum


Denizde büyüyen ve dünyadaki birçok insandan fazla suda kalarak yaşayan biri olarak şunu söyleyebilirim ki ilk yapmanız gereken vücudunuzun su ile ilişkisini düzenlemektir. Yani suyun içerisinde ne kadar rahat hareket ettiğinizdir. Genelde suya alışık olmayan insanlar suda rahatsız oldukları için istekli olsalarda vücutlarına hakim olamazlar ve her hareketi acele yaparlar. O nedenle dalışa başlamadan önce iyi bir yüzücü olmanızı tavsiye ederim. Suda mümkün olduğunca sakin hareket edin. Bu size nefesiniz tutma konusunda da yardımcı olacaktır. Dalarken vücudunuzda ne kadar az kas grubunu çalıştırırsanız nefesiniz o kadar uzun süre dayanacaktır. İkincisi kesin olarak nefes kontrolü yaparak ve diyafram tekniğini kullanarak dalış yapın. Hiperventilasyon yapmak sığ dalış baygınlığı yaratabilir ve sonuçları kötü olabilir. Yani dalmadan önce sık sık derin nefes alıp dalmaya çalışmayın. Basınç eşitleme konusunda da kulağınızda ilk çınlama ile burundan basınç yaparken de yine ani basınç yaratmayın. Her hareketinizi yavaş yavaş yapın.
Dalmadan önce evde gündüzleri 5 dakika diyafram tekniğini kullanarak çalışırsanız sonunda 1-2 dakika arasında zorlanmadan aşağıda kalabilirsiniz.
Dalış kurallarına uyulduğu sürece çok kolay ve güvenli kuralların dışına çıkıldığında da çok tehlikeli bir spordur.
 




Ynt: Ben Dalamıyorum

Evet bende teşekür ediyorum alper bey ellerinize sağlık.bir işi 40 yıldabir,yılda bir,ayda bir,veya hep işi bu olanla olmayanın tecrübe ve düşünceleri elbette farklı olucaktır.
Çok tecrübeye,iyiye,güzele,doğruya saygılar sevgilerimle.
 

Ynt: Ben Dalamıyorum

rica ederim. Bunlar sadece tavsiyedir. Yoksa dalış konusunda benden çok çok daha tecrübeli kişilerin tecrübelerini de dinleyin. Ama nefes işi konsantrasyona da çok bağlıdır. Mümkün olduğunca zihniniz yapacağınız işe odaklansın. Aşağıdaykende sürekli olarak nabzınızı dinleyin. Konsantrasyonla oksijen açlığını hissetmeyebilir yani rahatsızlık duymazken bile bir anda baygınlık yaşayabilirsiniz. Sonucu ise eğer yanınızda birisi yoksa maalesef ki ölüm olabilir.
 

Ynt: Ben Dalamıyorum

selamlar , önder bey kulak eşitleme nasıl dağa çıktığımızda kulaklarımızın tıkandığını hissedip burnumuzu sıkıp kulaklarımızı açıyorsak bu sualtında da geçerli bir kuraldır dalış esnasında dibe daldıkca artan basınç kulak zarını içeriye doğru iter bundan dolayıda ağrı hissederiz bu yüzden sualtına dalarken kulaklarımızda hafif ağrı hissettiğimiz zaman burnumuzu sıkıp dağda yaptığımız gibi iç basınçla dış basıncı ayarlamamız gerekir bazen sinüs boşluklarının doluluğundan dolayı kulaklarımız açılma yapmaz böyle bir olayda kulaklarınızı zorlamayınız daha sığ sularda dalışa devam ediniz. dalış elbisesi aldığınız zaman kaç kiloysanız her onkilonuza bir kilo kurşun takmanız gerekir. saygılar...

14032010002


14032010005


11062009003
 





Ynt: Ben Dalamıyorum

Tüplü dalışta öğrendiklerimle cevap vermek gerekirse;

İnsan vücudu %99 suyla veya katı maddeyle doludur. Dolayısı ile basınç altında (suyun dibine indikçe vucudumuz üzerindeki basıç artar) vucudumuz sıkışmaz, çünkü su ve katı maddeler sıkışmaya karşı dirençlidir.

Ancak ciğerlerimiz ve kafamızın içindeki boşluklar (sinüsler) hava ile doludur. Hava ise kolayca sıkışabilir. Dolayısı ile dibe indikçe bu hava boşlukları içindeki hava sıkışır. Kafamızın içindeki havanın sıkışması sonucu kulak zarımıza dışarıdan içeri doğru bir baskı oluşur. Bu baskı artınca acı hissederiz daha ile gidersek yırtılma olabilir. Dibe inerken, burnumuzu ellerimizle sıkıp, ciğerlerimizden burnumuza doğru havayı itersek, kafamızın içindeki boşluğu eşitleriz yani sıkışan havaya biraz daha hava eklemiş oluruz ve dış ortam basıncı ile kafamızın içindeki hava basıncı eşitlenir, kulaklarımıza gelen baskı yok olur. Yukarı çıkarken ise kafamız içindeki hava genişleyecek; burun, kulak ve ağızdan kendiliğinden dışarı çıkacaktır.

Önemli olan bir nokta, dalarken eşitleme işlemini acı duymaya başlamadan yapmak gerekir. Genel kural olarak her 1 metre inişte eşitleme yapmak gerekir.

Nezle, grip, soğuk algınlığı ve kulak kiri sonucu nefes yollarımız ve sinülerimiz tıkalı ise eşitleme yapamayabiliriz. Bu gibi durumlarda tamamen iyileşinceye kadar dalış yapılmaz. İlaç içerek de dalış yapmamak gerekir, ilacın etkisi basınç altında azalacak ve hastalığımız yine bize sorun çıkaracaktır.

Hyperventilation veya üst üste derin nefes alma tüpsüz dalış yapanların su altında uzun süre kalmak için kullandıkları bir dalış tekniğidir. Tekniğin temeli şuna dayanır, insanda nefes alma ihtiyacı oksijen eksikliğinden değil, kandaki karbondioksit fazlalığından gelir. Yani nefesimizi tuttuğumuzda bizi zorlayan şey kanımızda karbondioksitin artmasıdır böylece nefes alma ihtiyacı hissederiz. Nefes alıp verdiğimizde hem temiz hava içindeki oksijeni kullanır hem de ciğerlerimiz vasıtasıyla kanımızdaki karbondioksiti nefes vererek atarız. Üst üst bir kaç derin nefes alıp verdiğimizde, karbondioksit seviyesini normalden daha fazla düşürmek mümkündür. Bu şekilde derin nefesler alıp vererek karbondioksit seviyesini iyice düşürüp dalarak, normalden fazla su altında kalınabilir. Ancak burada çok tehlikeli bir durum ortaya çıkar. Karbondioksit seviyesi düştüğü için normalde hissetmemiz gereken nefes alma isteğini hissetmediğimiz (veya daha geç hissetiğimiz) için, vücudumuzdaki oksijen seviyesi çok düşebilir ve beyine yeterli oksijen gitmeyince su altında bayılma söz konusu olabilir.

Padi'nin "Skin Diver" kursu ile tüpsüz dalış eğitimi alabilirsiniz.

Bu tekniklerin hepsi "gerekli ve yeterli" eğitimini aldıktan sonra dikkatle uygulanmalıdır, aksi halde sonucu kolaylıkla ölüm olabilir.
 

Ynt: Ben Dalamıyorum

Yazın ben de zıpkınlı serbest dalış yaparım haftada 2 kere falan. Ancak bu sene hiç vurulacak bir balık görmedim..
Bu balıklar nerde yahu :smiley: Bodrum sahillerinde avlanacak balık kalmamış malesef :smiley:
Hoş deniz ısındı artık belki de geç kaldık bu sene..
 

Ynt: Ben Dalamıyorum

merhaba,
öncelikle eğitim almanızı öneririm. yok ben kendim öğrenirim diyosanız,
www.spearfishcafe.com sitesini ziyaret etmenizi öneririm.
orada aradığınız her bilgiyi bulabilir ve ordaki herkesten yardım alabilirsiniz.
saygılar.
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,622
Mesajlar
1,521,213
Kayıtlı Üye Sayımız
172,270
Kaydolan Son Üyemiz
Engin paslı

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst