Balat'ta ''Renklerin Peşinde'' Fotoğraf Gezisi Fotoğrafları (04 Nisan 2010)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan hephahistos Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 68
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,202

Etiketler
Ynt: Balat'ta ''Renklerin Peşinde'' Fotoğraf Gezisi Fotoğrafları (04 Nisan 2010)

Sayın Esra hanım Fatih - Fener - Balat semtinde çekmiş olduğunuz bir kare varki benim açımdan çok önem arz ediyordu. Şimdi bu köşe başında çekmiş olduğunuz evin hemen sol tarafındaki sarı boyalı bina ile ilgili bir anımı sizle paylaşmak istedim.
Hemen Fener patrikanesinin yan tafarında bulunan çekmiş olduğunuz bu karedeki sarı boyalı binanın olduğu yerdeki arsa 1920 li yıllarda Annemin babası Dedem Raşit efendi tarafından önceleri Kireç satmak için kiralanır daha sonraları ise satın alınırak içine tek katlı bir ev yapılır.

Bu arada Dedem ve Annanem Karagümrükte oturmaktadırlar,artık evin yapımı bittiğinden buraya yani resimde görünen sarı boyalı binaya taşınmışlardır.
Ev tek katlıdır ,arka kısımda küçük bahçe ve kireç yapım yeri bulunmaktadır.
Ayrıca dedem bu evi yaparken toprak altında kalmış 40 metre derinliğinde bir taş örme kuyu bulmuştur artık siz düşünün bir kireç üretip yapıp,satan bir insan için bu ne denli önemli bir durumdur.

Annemim bütün çocukluğu ve gençliği bu semtte geçmiştir.Daha sonraları ise Dayımın çok genç yaşta bir rahatsızlık sonucu vefatının üzüntüsüne dayanamayan Annanem malesef oda oldukça genç yaşlarda oğlunun ardından oda vefat eder.
Kısaca bundan sonra Dedemin evi satması ve Annemin evlenmesi ile hayat şartları değişir,Ve 1925 doğumlu olan Annem son derece sağlıklı bir yaşam sürerek şimdi şuan benim birlikte oturuyor ve her fırsatta Fener - Balat semtindeki Rumlar - Yahudiler ile olan komşuluklarını anlata anlata bitiremez ve bugünkü insanların böyle birbirini yemesini ,geçimsizliğinin hayret ile karşılıyarak şaşkınlığını üzüntü ile anlatıyor.

O sokakta hala bizi çok sevindiren bir şey varki oda Galata kule dibinden taş kireç satın alıpta o semtin tek kireç söndürüp satıcısı Dedem olan Kireççi Raşit efendinin hatırına hemen evimizin yan sokağına KİREÇHANE adı verilmesi ve halen bu adı günümüze taşıması bizim için gurur ve onur kaynağı.

Esra hanım kardeşim bundan sonrası bilgiler için daha geniş canlı hatıra ve nakil bilgiler isterseniz Annemin hafızası halen epeyce ilerlemiş yaşına (85) rağmen müthiş bir perfonmans ile herşeyi saatileri ve tarihleri ile hatırlıyor dilerseniz sizi kendisiyle bizzat görüştürebilirim.

Böyle bir tesadüf sonucuda olsa beni ve Annemi o yıllara bir kez daha götürdüğünüz için size Annemin Selam ve Saygılarını iletiyorum.

[attachment=1]

Bu resimde benim 10 yıl kadar önce halen hayatta bulunan 3 kardeşi bir araya getiripte (iki dayım ve Annem) evlerinin önünde çekmiş olduğum amatör bir karedir.

[attachment=2]

Bu son karede ise Dedem Kireççi Raşit efendinin adına atfen verilen sokağımızın adı ,şuan halen mevcuttur.

[attachment=3]

gzb-balat-4Nisan2010-67[1].jpg

Annemin doğduğu ev.jpg

Kireççi Raşit efendi sokağÄÂÂ

Ynt: Balat'ta ''Renklerin Peşinde'' Fotoğraf Gezisi Fotoğrafları (04 Nisan 2010)

Ellerize sağlık güzel kareler çekmişsiniz ,benim çocukluğumun geçtiği doğup büyüdüğüm mahalle.
kırmızı kilise nin olduğu sancaktar yokuşu
bizim cocukluğumuzda mahallemizin resimlerini yunan turistler çekerlerdi çamaşır asılan sokakları,bizleride çekerlerdi.
ama çok güzel kareler tebrikler

kareler mükemmel. Teşekkürler..

Mustafa,
Abi hangi marka ve ISO'da film kullanıyorsun?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,745
Kayıtlı Üye Sayımız
166,560
Kaydolan Son Üyemiz
yalnisdost

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR