Azot Narkozu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan phobios Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,559

phobios

Zirve
Yer
istanbul
Azot narkozunun hakiki sebebi daha birçok fizyoloji uzmanını meşgul etmesine rağmen basit olarak verilebilen izah şudur. Basınç altında vücudun azot absorbsiyonu esnasında sinir hücreleri etrafındaki yağ dokularında absorbe edilen azot sinir hücrelerinin elektriksel sinyalleri iletmelerini engeller. Derin dalışlar bu olayın genelde başladığı derinliklerde yapılacağı için olayın yakından incelenmesinde fayda vardır.

Bazı dalgıçların fazla derin olmayan, bazılarının da 40m. de bile hissetmedikleri azot narkozu büyük bir çoğunluk için 24m. ile 30m. arasında kendini hissettirmeye başlar. Azot narkozunun belirtileri ve arazları değişken olup, kişiden kişiye de farkeder.

Başlıca belirtileri şunlardır;

* Sabit ve değişmez bir düşünceye saplanmak
* Değerlendirme kabiliyeti ve kısa süreli hafıza kaybı
* Aşırı güven hissi
* Kendini çok iyi ve güçlü hissetme
* Uykulu, uyuşmuş, umursamazlık hisleri
* Yersiz heyecan

Başlıca arazları da şöyledir;

* Uygun olmayan hareketler
* Yavaş algılama ve dikkatini uzun süre koruyamama
* Kısmi yada tam şuur kaybı

Azot narkozu ortaya çıkarken belirti ve arazların bir kısmı veya tamamı ortaya çıkabilir ancak;

1. Yoğun aktiviteden dolayı soluma ve karbondioksit seviyelerinin artması ile
2. Derin dalışlarda tecrübesizlikten
3. Alkol veya diğer bazı ilaçların kullanılmasından
4. Heyecandan
5. Yorgunluktan

ortaya çıkışı hızlanabilir ve artabilir. Azot narkozunun hakikatte insan vücuduna direkt bir zararı yoktur. Ancak tehlike insanın azot narkozu altında yaptıklarından kaynaklanır.

Derin dalışlarda bütün bu saydıklarımızdan dolayı dikkatli olmak gerekir çünki ne olursa olsun yine de algılamamızda bir yavaşlama olacaktır. Azot narkozunu önlemek için 30m. den az derinlere dalış yapmak kafidir. Ancak yinede bir derin dalış esnasında azot narkozunu hissederseniz hemen biraz yükselerek problemi çözersiniz.

www.denizmagazin.com

Etiketler
Ynt: Azot Narkozu

Şu olayı tam manasıyla bir ben yaşayamadım ya .....yanarım ona yanarım..57 mt. de de yaşayamayacaksam bu narkoz olayını...ne yapmak lazım...?

Ynt: Azot Narkozu

yaşamadığını nerden biliyorsun???
çoğunluk ben narkoza girdim deyip yaşamıyor zaten.bazı durumlarda rahatsızlık verici olarak farkediliyor bazı durumlarda sevinç.bazende bana birşey olmadı bişey anlamadım olarak çıkıyor,hatta yüzde doksan farkedilmiyor.
ama aşağıdaki videoda olay cidden farkediliyor.

http://www.sualti.tv/video/339/narkoz-part1

http://www.sualti.tv/video/340/narkoz-part2

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,840
Kayıtlı Üye Sayımız
166,632
Kaydolan Son Üyemiz
Seiko5

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR