Aytepe - Menekşe Yaylası Yolu Keşif Gezisi (29 Mart 2008)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Gezginkopek Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 32
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,648

Gezginkopek

Yaşadığın toprakları tanımadıkça sen sen değilsin
Yer
ISTANBUL
Web
www.gezmeyiseviyoruz.com
Bu cumartesi yine hiç aklımda yokken hemde öğlene doğru Aytepe yoluna doğru gittik. Yedek ama şehirli olan Suzuki Grand Vitara ile bu gezimizi yaptık. Ortağım Nuray'ın aracı :D

Gezi Künyesi:
Toplam KM: 223 KM
Tarih: 29 mart 2008 (11:30 kalkış, 20:10 dönüş)
Gidilen Yerler: Menekşe Yaylası Yolu, Orman Klübesi, Veysel Dayının yeri, Mahir'in Alabalık Restaurant'ı
Hava Durumu: Bulutlu, 11 derece.. Biblo ile daha sıcak :D
GPS: Evde Unutuldu :D Ama önceki GPS kaydını buldum. Ekde bulabilirsiniz.
En Yüksek Nokta : Sanırım 1.100 metre civarıdır. GPS olmadan sadece sezilerle :D
Co-Pilotlar: Baş Co-Pilot: Biblo ve Yardımcı Co-Pilot :Nuray
Araç: Şehirli Suzuki Grand Vitara 1.6
4x4 Araç Statüsü: Her türlü 4x4 araç gider...

GPS kaydı Kullar'dan Veysel Dayının yerine giderken tepeye kadar olan kısmı içeriyor. Normalde menekşe yaylasına araçla gidecekseniz Muhtar'ın yerini geçtikten sonra yukarıya çıktığınızda Cami'ye varmadan önceki yol ayrımından sağa saparak ormana dalmanız gerekir. Cami yanından giderseniz Veysel dayının yerine çıkarsınız. Oradan da ancak yürüyüşle Menekşe yaylasına geçebilirsiniz.

Haritamız:
aytepe_harita.gif

Geç kalkınca kahvaltımızı yolda yaptık, ama sıcak bir çay içmeden güne başlamak zor. Bu yüzden Yuvacık barajı bitiminde Mahir'in yerine giderek önce sıcak bir çayımızı içiyoruz. İşte ilk fotoğraflar:
DSC_3259.JPG

DSC_3274.JPG

Burada sıcak çayımızı içip yola koyuluyoruz...Ancak önce yol bilgisi alıyoruz. Yolların 2 hafta önce dozerle açıldığını ve düzgün olduğunu söylüyorlar.

Orman kontrol klübesini gelmeden önce yol hakkında fikir vermek için aşağıdaki fotoğrafı çektim. Yol asfalt gibi düzgün :smiley: Tabi bazı yerlerde yağmurun etkisi ile bozulmalar var. Ama problem edebilecek yer yok.
DSC_3283.JPG

Yukarı doğru çıktıkça yol kenarında karla karşılaşıyoruz ama sadece yol kenarında
DSC_3285.JPG

Etiketler
Ynt: Aytepe-Menekşe Yaylası Yolu Keşif Gezisi (29 Mart 2008)

DSC_3286.JPG

Sonrasında Bıçkı derenin bulunduğu noktaya geliyoruz. Burada gezenbilir, dik bir yokuş vardır. Ama baktım levhayı göremedim. Sonra aradım Tahta yön levhası kırılmış. Ben biliyorum ama ilk gelenler şaşırabilirler diye iki parça haline gelmiş levhayı düzgünce görülecek bir yere koyup yola devam ediyoruz.

Sonra bakıyoruzki gitmeyi düşündüğümüz yolu karla kaplı. 30 cm civarında...Dozer buraya kadar çalışmış anlaşılan. Normalde buradan ileri gider sonra yukarı çıkar ve Menekşe yaylasına erişirdim. Ancak bir önceki yolu deneyeyim istedim. Biraz ilerleyince yol ikiye ayrıldı:
DSC_3294.JPG

Ben önce sağ yolu seçtim:
Ancak bir süre gittikten sonra bir ağaç devrilmiş. Kaldırmayı kenara çekmeyi denedim ama nafile.. Kökü halen aktif olan ağaç yerinden kımıldamıyor.
DSC_3289.JPG

Aslında ağacından üstünden geçmek mümkündü ama riske girmeyelim istedim. Fotoğrafda görüldüğü gibi ağacın köküne doğru (sağa doğru) ağacı iyice eğdim ve üzerinden geçise hazır duruma getirdim. Ancak geri dönelim kararı aldık ve geri döndük. Hemen arkamızdaki yolda bu şekilde:

DSC_3288.JPG

DSC_3293.JPG

Sonra üst yolu denedim ama yukarı çıkınca karlar karşılaştık. Kar pelteleşmiş ve araç kaymaya başladı. Aslında lastikler uygun olsa buradan da geçilebilirdi. Gezenbilir offroad team çok rahat bu yolu alabilir. Çünkü kar bilemediğiniz 100 metre sürüyordu. Varsa 5-10 cm.

2 başarısız Menekşe yaylasına ulaşım denemesinden sonra artık geri dönüş yoluna geçelim dedik. Ancak Biblo nerede gezeceğiz dediği için Orman kontrol klübesinin oradaki çayırlıkta mola veriyoruz ve Biblo çimen üzerinde gezinti keyfini sürüyor.

DSC_3296.JPG

DSC_3302.JPG

Fotoğraftan görünmüyor ama körfezi rahatlıkla görebiliyoruz buradan
DSC_3305.JPG

DSC_3308.JPG

DSC_3312.JPG

Burası güzel ve geniş bir çayırlık.. Biblo'da burada bir sağa bir sola koşturup duruyor. Durduğu anlarda da fotoğraflıyorum
DSC_3318.JPG

Bazende koşarken fotoğraflıyorum :smiley:
DSC_3344.JPG

DSC_3351.JPG

Sonra buradan da ayrılıp Veysel Dayının yerine doğru gidiyoruz. Ancak yolda çiçekli pancar toplamak için mola veriyoruz. Yaklaşık 1 Kg kadar topluyoruz. Yaprakları hariç çiçekleri ile bunu doğrayıp kavurmasını yapabilirsiniz. Aynen ıspanak kavurma gibi. Dilerseniz yumurta ile de yiyebilirsiniz.

İşte çiçekli pancarlar.
DSC_3356.JPG

DSC_3358.JPG

DSC_3368.JPG

Tabi bu arada dik yamaçta iyi yürüyüş yaptık. Hem kayalık hemde yaprakla örtülü toprakda ilerlemek çokda kolay değil. Biblo bu tür yerleri çok sevmiyor ama zorunlu olarak bizi takip ediyor.

DSC_3362.JPG

DSC_3374.JPG

Sonrasında Veysel Dayının yerine gidiyoruz. Muhtar'ın aracıda burada.. O da az offroadcu değil hani :smiley:
DSC_3386.JPG

DSC_3385.JPG

Veysel dayı yok ama oğlu Hasan burada. Ancak yiyecek bir şey yok. Bu yüzden aşağıdaki Mahir'in yerine tekrar geri döndük. Yanan sobanın yanında ısındık iyice..
DSC_3411.JPG

Alabalıklarını tavsiye ederim.. Üstteki havuzda 50 cm'lik bir tanesi duruyor halen :smiley: 2 hafta sonra hallederiz artık.
DSC_3419.JPG

Sonrada biraz yürüyüş
Kirazdere kar suyuyula berrak ve hızlı akıyor. Zaten baraj ağzına kadar dolmuş, su bile bırakıyorlardı.
DSC_3422.JPG

Bu suyun kenarında gece kampıyla beraber rakı ne güzel gider :smiley:
DSC_3424.JPG

Aşağıdaki fotoğrafıda sizler daha iyi görün diye suyun içinden çektim. Artık bir bira ısmarlarsınız :D (Şaka tabi.. Tahta köprünün üstünden çektim)
DSC_3439.JPG

DSC_3443.JPG

DSC_3460.JPG

Bu taraflarda karadenizli bol olunca Karadeniz stili bir kemer köprü bile bulunuyor. Tepecik tarafı ağırlıklı Trabzon'lu iken bu bölge Rize-Samsun karışık..
DSC_3466.JPG

Kısa gezimiz bu kadar.. 2 hafta sonra hep beraber gitmek dileğiyle.

çok güzeL bir gezi olmuş. fotoğrafLArda gerçekten çok başarılı..
(çiçekli pancar dediğiniz bitkiye biz karadenizliler " tomari" deriz ;)
ve köprü resminden bi önceki fotoyada ambar dioruz...)

efe_41' Alıntı:
çok güzeL bir gezi olmuş. fotoğrafLArda gerçekten çok başarılı..
(çiçekli pancar dediğiniz bitkiye biz karadenizliler " tomari" deriz ;)
ve köprü resminden bi önceki fotoyada ambar dioruz...)
Bilgi için teşekkürler Efe. Bu bitkinin pek çok adı varmış.. Ambarı biliyorum :D

Ynt: Aytepe-Menekşe Yaylası yolu Keşif Gezisi

evet biçok ismi var duyuyorum bende..
yaLnız geziniz süper oLmuş. maşukiyede yaşamama rağmen ilgimi çekti.. o tarafa bikaç yıLdır gitmiorm özendim vallahi..

gezi kadar anlatıda çok güzel olmuş.Murat bizim gezilerin ayrıntılarını sana versek sen derleyip toparlayıp yazsan ;D anladığım kadarıyla döndüğünüz yerden sonra bize ekmek çıkar o bölgeden keşke ertelenmeseydi gezi.o bitkinin benim bildiğim adı kaldiken toplayıp suda bekletiyolar ve Muratın tarifine uygun pişiriyolar.

Çok güzel gezmişsiniz Murat, bilgiler için teşekkür ve eline sağlık...

Bende o gün Yuvacık Baraj yolunu döndükten sonra(mahir) birinci değil ikinci soldan Ercova yaylasına doğru yol aldım.Yanlız yayla yolunun biryerinde kar 50 cm kadardı,buradan dönmek zorunda kaldım.Aslında o kadar kar yok ama tam bi dönüşe o kadar çok yığılmıştı ki geçmem imkansızdı.Sizin güzergah Mahiri döndükten sonra sanırım asfaltın devamı herhalde.Ayrıca Ercova yoluna giderken barajın hemen üstündeki toprak yola inerseniz Yuvacık Barajını besleyen şelalelerle karşılaşıyorsunuz tavsiye ederim.

duman' Alıntı:
gezi kadar anlatıda çok güzel olmuş.Murat bizim gezilerin ayrıntılarını sana versek sen derleyip toparlayıp yazsan ;D anladığım kadarıyla döndüğünüz yerden sonra bize ekmek çıkar o bölgeden keşke ertelenmeseydi gezi.o bitkinin benim bildiğim adı kaldiken toplayıp suda bekletiyolar ve Muratın tarifine uygun pişiriyolar.

Cüneyt ağacı görüncü sizler aklıma geldiniz.. Hatta içimden "Şİmdi birisi çıkartırdı baltayı hallederki iki dakika da meseleyi". Ancak yol dediğim gibi zorlayıcı değil..Yani harbi offroadcular ekmek az buralarda :D Bu arada gezilere gelinerek bir güzel metne alınır :D

özgür ben de bu dönemdeki o bölgenin bu zamanlardaki yol durumunu merak ediyordum. Verdiğin bilgiler için teşekkürler. Demek dozerin geçmesin bekleyeceğiz

Yine güzel bir gezi ve güzel gezi notları ;)

Yolumu kesen bu tip ağaçlar için bagajda iyi bir çözüm taşıyorum ;D

12.jpg

Sevgili Murat Yaylaya kadar çıkamasanızda, gezdiğiniz yerlerde manzaralar süper...Yapıcağımız gezide bizi yanlız bırakmayın :smiley: Paylaşım için teşekkürler...

BolbuzJack' Alıntı:
Murat sen onu yinede bagajın en altında taşı..Ben öyle yapıyorum..Odun kafalı bir orman memuru anlamayabilir :D

Ynt: Aytepe - Menekşe Yaylası Yolu Keşif Gezisi (29 Mart 2008)

Hocam her zaman ki gibi çok güzel bir gezi yazısı olmuş...Fotoğraflarda harika...Teşekkürler...

BolbuzJack' Alıntı:
Yine güzel bir gezi ve güzel gezi notları ;)

Murat seni öyle gören ağaç testere olmadan ayaklanır kaçar,testereye gerek kalmadı :D

Uğur umarım 2 hafta sonrasını kaçırırmıyım hiç...Tam mevsimi olacak. Bahar çiçeklerini açmış ağaçları ve menekşeleri kaçırmak istemem..Hele işin ucunda birde gezenbilir ekibi ile tanışmak olunca, asla

Ynt: Aytepe - Menekşe Yaylası Yolu Keşif Gezisi (29 Mart 2008)

Murat ne kadar güzel bir gün geçirmişsiniz öyle Biblo 'nun sevincini fotolara taşımışsın , çok hoşuma gitti :D suların coşkusunu bize aktarıyorsun :smiley: ellerine , yürğine sağlık ;)

Umarım yapılacak olan kamplı etkinliğe ben de katılabilirim , çok istiyorum orada olmayı :smiley: ;) ::smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,708
Kayıtlı Üye Sayımız
166,547
Kaydolan Son Üyemiz
Tsukuyomi

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR