Ayı Saldırısı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan scoutfatih Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 89
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 38,081
Ynt: Ayı Saldırısı

Bu konuda haklısınız Yaşar Bey, Kuzey Amerika'da ciddi bir ayı popülasyonu var ve insan ile ayıların yolları sık sık kesişiyor, zaman zaman ayıların saldırısı sonucu ölenler olabiliyor. Kitap yazılırken yalnızca bozayılar değil, kara ayılar da göz önünde bulundurulmuş; Türkiye'de zaten kara (siyah) ayı yok.

Ama Türkiye'de de özellikle Karadeniz Bölgesi'nde, arazide dolaşırken ayılarla karşılaşmak olası. Bu nedenle ayıların yaşadığı bölgelerde kamp yaparken yiyecekleri iyi saklamakta ve tedbirli olmakta yarar varar.

Etiketler

kardeşim ben avcıyım genelde dağda kaldığımız yerlerde ayıyla arada sırada karşılaşıyoruz gündüz insana yaklaşmıyorlar gecede konakladığın yerde sürekli ateşi ferli tutup çöplerini ve yiyeceklerini açıkta bırakmaman gerekiyor benim yaşadığım kadarıyla ...

Günaydın arkadaşlar,
Orta okul yıllarında (Giresun-Yağlıdere-Çakrak) yayla da Orman İşletmesinde mevsimlik işci olarak çalışıyordum bölgenin ismi AYI DERESİ idi, muhtaşem güzel bir yerdi.Zaten bölgede çalışan sayısı (kesim, temizlik ve nakliye için) birhayli olurdu.Birgün Orman Muhafaza Memuru bir abimiz kucağında iki yavruyla geldi abi bu ne dedik, dediki analarını kaybetmişler bende aldım geldim anaları gelince veririz.Bir süre sonra korkunç bir ses ana geldi bizimki yavruları bıraktı inanın ayı resmen teşekkür etti o yavruları nasıl öpüp okşadı ve sessizce gitti.Aynı bölgede birkaç defa daha ayı ile karşılaştık.
Kalın sağlıcakla.

valla kuru bir teşekkürle yırmışsınız bence ayının yavrusunu ormanda kucagına alıp getirmek hakikatten büyük cesaret :smiley:

bir kaç gün önce haberlere yansıdı. ayıyla karşılaşırsanız onunla konuşun şeklinde. peki ne konuşacağız onunla? ayının yolumuzdan çekilmesi için sadece usta dağcıların bildiği böyle parola filan var mı?

sisdagili61' Alıntı:
Merhaba arkadaşım,
Sen boşver ormandaki gerçek ayıları onlardan korkma o kendi işine bakar.Okuduğun haberlerde kaçtanesi bilmem nerede ayı insan öldürdü gördün,kaçtane avcılar bu gün .... kadar ayı vurdu haberi okudun?İnsan oğlu zevk için ayı öldürüyor ayılar veya diğer yaban hayvanları biz onların doğal yaşam alanına girdik diye tepki gösteriyor.Onun için sen onlardan korkma asıl kentlerimizde olan takım elbiseli kravatlı rugan papuçlu iki ayaklılar varya işteonlardan kork,emin ol onlar daha tehlikeli.
Kal sağlıkla.

Bu görüşe şapka çıkarılır. Teşekkürler Niyazi bey :smiley:

Her kampcida ve doga severde oldugu gibo kampa giderken yanimda silah veya tufek goturmeye bende oldukca karsiydim ne zaman bu kisin basinda gerede de bunus yaylasina gidip arkadaslarla 1 gece kaldigimizda sabab uyandigimizda geldigimiz yolda ayi pati izlerinj gorduk . Hhalbu ki kamp yerimize giderken orada hic bir iz yoktu ve bu izler cadirimizin yaklasik 7 8 metre arkasindaydi . O gece nobetleserek uyumamizdan dolayi sanirim daha fazla yaklasamadi . Isim garibi o gun yanima tufegi almistim yolda yaklasik 1 , 1.5 saat de havaya uyari atesi yapiyorduk . Bu durumda bile bu kadar yaklasabildiyse bize ses cokda bir cozum olmuyor . Her daim ayik olmak yada bizim her zaman yaptigimiz nobetlese uyumak gerekir eger ormana yakin yerlerde kaliyorsaniz .

Yarin sabah aktas goleti- bunus yaylasina kampa gidicez . Giderken tufegide mutlaka yanima alicam , ne olur ne olmaz :smiley:
Birde mutlaka ates yakmak gerekli diye dusunuyorum.

Ayrica sormak istedigim bir sey daha var size bu disc. Chan. Da bear gryl in etrafa koku birakmak ile ilgili dedikleri ne kadar dogru ? Eger koku biraktigimizda ya hayvanin bolgesini isgal ediyorsak ? Bu bir tehdik olmicakmidir ?
Saygilar...

Dünyada ayı popülasyonun en fazla olduğu bölge Kuzey Amerika. ABD ve Kanada yani.. Dünyada ki boz ayıların % 80'i burada yaşıyor. (Bizim ülkemizde de sadece boz ayı var) Aynı zamanda insanların en fazla doğaya çıktıkları ülkeler bunlar. Bizim gözbebeği Likya yolumuzu yaklaşık yılda 15.000 kişi yürürken, ABD de ki Appalachian Trail'i her yıl 3 milyon kişi yürüyor. Bunu gibi daha yüzlerce, belki de binlerce yol var.. Yani ayı, insan karşılaşmasının da en fazla olduğu yerler burası.

Bu nedenle ciddi bir bilgi birikimi ve olay arşivleri var. ABD ve Kanada Milli Parkları bu konuda tartışmasız dünyanın en fazla birikime sahip yerleri..

Bende bu parkların kaynaklarından faydalanarak Yırtıcı ve ayılara karşı güvenlik konusunda yapılabileceklere, www.dogayakacis.com da detaylı olarak yer verdim. Meraklı arkadaşlara duyurulur.

ecemete bey, web sitenizi dün keşfettim.son derece faydalı bilgiler ve videolar var. emeğiniz ve paylaşım fedakarlığınız için teşekkürler.sitenizde uzunca bir süre vakit geçireceğim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,840
Kayıtlı Üye Sayımız
166,631
Kaydolan Son Üyemiz
drcard

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR