Ayı Saldırısı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan scoutfatih Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 89
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 37,981
Ynt: Ayı Saldırısı

Merhaba arkadaşlar,
İnanınki birçok insan kıllığına girmiş yaratık yabani hayvanlardan çok daha tehlikeli.
Bakın çevremizde nekadar kuzu postuna bürünmüş kurt var.İşte yaratıcımız insanlığı ve tüm tabiatı onlardan korusun.
Örnek o kadar çok ki, 3. köprü ve bağlantı yolları için ismi Çevre ve Orman Bakanlığı olan kurum tarafından verilecek zararı hiç bir yabani hayvan vermez.
Bu arada 3. köprünün ne kadar gerekli olup olmadığına siz karar verin şu kısa bilgiden sonra,
İstanbulu bilen arkadaşlar Anadolu yakasında E 5 kenarındaki DMO depolarını bilir işte oradan başlayıp deniz tabanından yaklaşık 60 metre den sonra - 15 metre gibi derinde olup çift katlı gidiş - geliş tünel yapılıp Avrupa yakasına gidiş geliş işleminin inşaası yakında başlayacak, bu yol lastik tekerlekli araçlar için olacak belki raylı sistem de ilave edilir.Şu andaki tüp geçitle ilgisi yok.İşte arkadaşlar bu geçişler varken 3. köprüye ve dahası milyonlarca yılda oluşmuş doğayı ve yaban hayatını bitirmeye kimin gücü yeter?Tabiki TBMM de bu VATAN'I KORUYUP KOLLAMAYA YEMİN EDENLERİN gücü yeter.
İşte ben onlardan korkuyorum.
Kalın sağlıcakla.

Etiketler

yasarergun' Alıntı:
üzerine basılmadıkça ne yılan ne akrep insana zarar vermez hatta üzerine bassanız da hem yılan hem akrep mümkünse kaçar ama sıkışmışsa kaçacak yer yoksa sokar ya da ısırır

Yaşar hocam, bu durumun istisnasını yılanla ilgili olarak geçen yıl Temmuz ayında yaşadım.

İzmir, Kemalpaşa, Karabel milli parkında piknik masasında tek başıma otururken ( Masanın bulunduğu yer açık ve düz bir alan, çalılık yada kayalık yakınında değil ) yılan arkamdan gelerek saldırdı, son anda farkedip ayağa kallktım, üzerimdeki kot pantolonun paçasından ( Şort yada capri olsa sanırım şansım yoktu.) ısırdı ve kaçtı.

Olayı milli park görevlilerine anlattığımda; Temmuz ve Ağustos aylarının bu hayvanların çiftleşme zamanı olduğunu, bu aylarda saldırgan olduklarını belirttiler. Yavrulama dönemlerini bilmiyorum ama, saldırmasının nedeni yuvasına yakın bir yerde bulunmam da olabilir diye düşünüyorum.

Daha önceden de bir akrep maceram olduğundan, şu an gezilerde çadırda kalamıyorum aracın içinde uyuyorum. Selamlar.

Mustafa Bey ,kötü bir deneyim yaşamışsınız. Yanlış zamanda yanlış yerde bulunmak diyebiliriz sanırım :smiley:

Akrep yüzünden çadır keyfini kaçırmanıza üzüldüm. Aslında deneyebilirsiniz tekrar.

meseregan' Alıntı:
Mustafa Bey ,kötü bir deneyim yaşamışsınız. Yanlış zamanda yanlış yerde bulunmak diyebiliriz sanırım :smiley:

Akrep yüzünden çadır keyfini kaçırmanıza üzüldüm. Aslında deneyebilirsiniz tekrar.

Fobi sahibi olduk maalesef. Çadır keyfinden mahrum kalmamak için önümüzdeki yıl 4x4 pikap alma projem var. Çadırı kasaya kurmayı düşünüyorum. Selamlar.

Rahmetli babamın Bursa taraflarında yapdığı define avına katılmışdım henüz onlu yaşlarda idim 4-5 kişiyiz gece ateş gürül gürül yanıyor herkez mışıl mışı uyuyordu
bir bakdım karşımda kocaman ayı kitlendim kaldım korkudan ayağımla hikmet abiyi dürttüm uyandı oda hareketsiz kaldı hayvan hepimizi kokladı sıra ile babama doğru yöneldi babam o sırada bir horlamaya başladı ayının bir kaçışı var göreceksiniz ;D daha sonra bu anıyı yıllarca anlattık sizede anlatayım. :smiley:

Bu kadar ayı muhabbetinden sonra orijinal bir izi buraya koymak farz oldu.Geçen hafta kaya tırmanışı için keşif gezisine çıkmıştık.Yaklaşık 4-5 saatlik bir iz ve yanında yavrusu mevcut.

01.jpg

Arkadaşlar bırakın onları sıkıştırmayın mekanlarını rahat yaşasınlar, bizler korkacaksak hani parlak kumaştan elbise içinde gömlek kıravatlı gezenler varya hani birileri onları görünse nerdeyse secdeye durur arkalarından küfrederler işte onlardan korkun ben onlardan korkuyorum.

bu izin üzerine birde izin sahibinin fotografı bu konu içinde 2. defada olsa gider.... bolu aladağ yaylası kampında kendimizin çektiği fotograf...

ay?.jpg

Ayıdan Nasıl Kaçılır
Yere yat ve sessiz ol
Kayıtlara geçmiş olan saldırılar gösteriyor ki, anne bir ayı tarafından yapılan saldırılar, saldırıya uğrayanın mücadeleyi bırakmasıyla birlikte sona eriyor.

Olduğunuz yerde kalın ve ayıdan kaçmak için ağaca çıkmayın
Ayılar ağaca tırmanabildiklerinden sizi ağaçta kolayca takip edebilirler. Kulağa tuhaf gelse de, ayı, hareketsiz kaldığınızda sizi bırakacaktır.

Eğer yerde yatıyorsanız ve ayı saldırıyorsa, elinize geçirdiğiniz herhangi bir şeyle karşılık verin.
Bu durumda ayının gözlerini veya burnunu hedef alın.

[attachment=1]
Ayı Gördüğünüzde Ne yapmalısınız
Yüksek sesle konuşarak, bağırarak, el çırparak, şarkı söyleyerek varlığınızı hissettirin.
Ayılar, insandan çok daha hızlı koşarlar. Çocukları yakınınızda ve daima görüş alanınız içinde tutun. Ayıyla aranızda ne kadar fazla mesafe bulunursa o kadar iyi olur. Eğer arabanız varsa aracın içinde kalın. Hızlıca fotoğraf çekmek için bile olsa araçtan çııkmayın. Arabanın pencerelerini kapalı tutun. Ayının, yoldan karşıya geçmesine engel olmayın.

Saldırıdan Nasıl Kaçınılır
Üzerinize, kampınıza, elbiselerinize ve aracınıza yiyecek kokusu sinmesine engel olun (ayının koku alma duyusu, dünyanın en iyi koku alan köpeğinden bile 10 kat daha keskindir. Çevirenin Notu).

Yemek yaptığınız kıyafetlerle uyumayın.

Yiyecekleri, ayıların ulaşamayacakları ve koku yayılmasına engel olacak şekilde muhafaza edin.

Yiyeceklerinizi çadırda tutmayın. Hatta çadırda çikolata bile bulundurmayın.

Çöplerinizi koku yaymayacak şekilde saklayın.

Hayvan yiyeceklerini de kendi yiyecekleriniz kadar dikkatli saklayın.

Genelde tüm ayılar tehlikeli olabilecekken, özellikle üç çeşit ayı diğerlerinden çok daha tehlikelidir:
Yavrularını savunan dişi ayı,
İnsanların yediği yiyeceklere alışan ayılar,
Yakaladığı avı/yiyeceği savunan ayı.

Aklınızda Bulunsun
Ayılar, yokuş yukarı ve yokuş aşağı atlar kadar hızlı koşabilir.

Ağaçlara tırmanabilirler.

Mükemmel koku ve işitme duyuları vardır.

Aşırı derecede güçlüdürler, öyle ki arabaları bile parçalayabilirler.

Her ayı kendi kişisel alanını savunur. Bu alan, ayıdan ayıya ve duruma göre değişir; bu alan birkaç metreden birkaç yüz metreye kadar değişebilir. Bu alanın ihlali, ayı tarafından bir tehdit olarak algılanacağından saldırabilir.

Ayılar, yiyeceklerini korurken çok saldırganca davranırlar.

Tüm dişi ayılar yavrularını korur. Eğer dişi bir ayı ve yavrularıyla karşılaşırsanız saldırıya uğrama ihtimalinizin biraz daha yüksektir (bu durumda olduğunuz yerde durun ve kıpırdamadan ayıların uzaklaşmasını bekleyin. Uzaklaştıklarından emin olduktan sonra yavaş ve sakince, koşmadan aksi yöne doğru yürüyün Ç.N.).

Yavrusunun tehlikede olduğunu düşünene boz ayının tepkisi, siyah ayınınkinden farklıdır. Bu durumda tamamen saldırgan bir tavır takınır.

Ölü hayvanlardan uzak durun. Ayı, bu tür bir yiyeceği savunmak amacıyla saldırabilir.

Yürüyüş sırasında köpek bulundurmamak daha iyidir. Köpekler, ayıları saldırı için kışkırtabilir. Kayışı çıkarılmış bir köpek, ayıyı peşinden sürükleyip üzerinize çekebilir.

Not:
Fotoğraflar, İngiliz fotoğrafçı Jonathan Griffiths'e aittir.
Çeviriyi yaptığım kitap, Joshua Piven ve David Borgenicht'e ait The Worst Case Scenario Survival Handbook'tur.

--645735.jpg

Aynı fotoğrafçının ikinci fotoğrafını bir hata sonucu yükleyemedim, buraya ekliyorum.
[attachment=1]

Yazılanlara bakınca, bu ayı konusunun yavaş yavaş yılan/akrep konusuna döndüğünü fark ettim. Forumda yılan ve akreple ilgili iki farklı konu açılmış durumda. Bu hayvanlarla ilgili deneyim, düşünce ve bilgileri ilgili konuya eklersek daha iyi olur düşüncesindeyim.

grizzly_1636129i.jpg

AlperGunay' Alıntı:
Ayıdan Nasıl Kaçılır
Yere yat ve sessiz ol
Kayıtlara geçmiş olan saldırılar gösteriyor ki, anne bir ayı tarafından yapılan saldırılar, saldırıya uğrayanın mücadeleyi bırakmasıyla birlikte sona eriyor.

Olduğunuz yerde kalın ve ayıdan kaçmak için ağaca çıkmayın
Ayılar ağaca tırmanabildiklerinden sizi ağaçta kolayca takip edebilirler. Kulağa tuhaf gelse de, ayı, hareketsiz kaldığınızda sizi bırakacaktır.

Eğer yerde yatıyorsanız ve ayı saldırıyorsa, elinize geçirdiğiniz herhangi bir şeyle karşılık verin.
Bu durumda ayının gözlerini veya burnunu hedef alın.

[attachment=1]
Ayı Gördüğünüzde Ne yapmalısınız
Yüksek sesle konuşarak, bağırarak, el çırparak, şarkı söyleyerek varlığınızı hissettirin.
Ayılar, insandan çok daha hızlı koşarlar. Çocukları yakınınızda ve daima görüş alanınız içinde tutun. Ayıyla aranızda ne kadar fazla mesafe bulunursa o kadar iyi olur. Eğer arabanız varsa aracın içinde kalın. Hızlıca fotoğraf çekmek için bile olsa araçtan çııkmayın. Arabanın pencerelerini kapalı tutun. Ayının, yoldan karşıya geçmesine engel olmayın.

Saldırıdan Nasıl Kaçınılır
Üzerinize, kampınıza, elbiselerinize ve aracınıza yiyecek kokusu sinmesine engel olun (ayının koku alma duyusu, dünyanın en iyi koku alan köpeğinden bile 10 kat daha keskindir. Çevirenin Notu).

Yemek yaptığınız kıyafetlerle uyumayın.

Yiyecekleri, ayıların ulaşamayacakları ve koku yayılmasına engel olacak şekilde muhafaza edin.

Yiyeceklerinizi çadırda tutmayın. Hatta çadırda çikolata bile bulundurmayın.

Çöplerinizi koku yaymayacak şekilde saklayın.

Hayvan yiyeceklerini de kendi yiyecekleriniz kadar dikkatli saklayın.

Genelde tüm ayılar tehlikeli olabilecekken, özellikle üç çeşit ayı diğerlerinden çok daha tehlikelidir:
Yavrularını savunan dişi ayı,
İnsanların yediği yiyeceklere alışan ayılar,
Yakaladığı avı/yiyeceği savunan ayı.

Aklınızda Bulunsun
Ayılar, yokuş yukarı ve yokuş aşağı atlar kadar hızlı koşabilir.

Ağaçlara tırmanabilirler.

Mükemmel koku ve işitme duyuları vardır.

Aşırı derecede güçlüdürler, öyle ki arabaları bile parçalayabilirler.

Her ayı kendi kişisel alanını savunur. Bu alan, ayıdan ayıya ve duruma göre değişir; bu alan birkaç metreden birkaç yüz metreye kadar değişebilir. Bu alanın ihlali, ayı tarafından bir tehdit olarak algılanacağından saldırabilir.

Ayılar, yiyeceklerini korurken çok saldırganca davranırlar.

Tüm dişi ayılar yavrularını korur. Eğer dişi bir ayı ve yavrularıyla karşılaşırsanız saldırıya uğrama ihtimalinizin biraz daha yüksektir (bu durumda olduğunuz yerde durun ve kıpırdamadan ayıların uzaklaşmasını bekleyin. Uzaklaştıklarından emin olduktan sonra yavaş ve sakince, koşmadan aksi yöne doğru yürüyün Ç.N.).

Yavrusunun tehlikede olduğunu düşünene boz ayının tepkisi, siyah ayınınkinden farklıdır. Bu durumda tamamen saldırgan bir tavır takınır.

Ölü hayvanlardan uzak durun. Ayı, bu tür bir yiyeceği savunmak amacıyla saldırabilir.

Yürüyüş sırasında köpek bulundurmamak daha iyidir. Köpekler, ayıları saldırı için kışkırtabilir. Kayışı çıkarılmış bir köpek, ayıyı peşinden sürükleyip üzerinize çekebilir.

Not:
Fotoğraflar, İngiliz fotoğrafçı Jonathan Griffiths'e aittir.
Çeviriyi yaptığım kitap, Joshua Piven ve David Borgenicht'e ait The Worst Case Scenario Survival Handbook'tur.

Alper Bey sanırım konu başlığının en derli toplu ve doyurucu bilgiler içeren kısmı sizin yazdıklarınızdı. Teşekkür ediyorum. Ayılar ve kampta yiyecek kısmı Türkiyeden ziyade Kuzey Amerika için geçerli önerilerdir. Orada kamp malzemeleri satan dükkanlarda ayıların yiyecek kokusunu almalarını önleyecek özel saklama kapları da satılır hatta e-bay ve benzeri yerlerde bunlara da rastlanılabilir. Şükür memleketimizde davutlar milli parkındaki domuzlar hariç pek insanlar vahşi hayvanları beslemediklerinden sorun yok gibidir.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,827
Kayıtlı Üye Sayımız
166,621
Kaydolan Son Üyemiz
Gamze Erol

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.