Ynt: Ayı Saldırısı
Merhaba,
Vakti zamanında Bolu Aladağlarda motosiklette gittiğim kamp'da gece çadırımın yakınlarına kadar gelen şeyin ayı olduğundan şüphe ettiğim için ayılar hakkında internette biraz araştırma yapmıştım. Bunları sizinlede paylaşayım. Bilgilerin %100 doğru olup olmadığını bilmiyorum, o yüzden yanlışım varsa şimdiden affola.
Okuduğum kaynaklar ayılara karşı en etkin savunma yönteminin biber spreyi olduğu konusunda hem fikirler (Amerika'da ve Kanada'da satılanlar aynı biber spreyleri. Sadece daha büyükler. Böcek ilacı kutusu kadar.) ama genelde arkadaşların dediği gibi bir ayı ile karşılaşmak düşük bir ihtimal. Eğer karşılaşırsanız ve güvenlikde olduğunuza eminseniz bolca fotoğrafını çekin çünkü bu fırsat bir daha ele geçmez.
Türkiye'de bulunan ayı türü Boz Ayı (Ursus Arctos). Aynı zamanda kahverengi ayı olarak da biliniyor. Şu an nesli tehlike altında türler arasında. Bu söylediklerim Boz ayılar için geçerli. Kutup ayıları ve siyah ayıların davranış biçimleri çok daha farklı ama Türkiye'de bulunan türler değil.
Ayılar hem otobur, hem etoburdur. (aynı bizim gibi) ve yenilebilen her tür otu ve eti (böcek,kurt, küçük hayvan, büyük hayvan) tüketirler. Çok iyi bir koku alma duyusuna sahiptirler. (Köpeklerden kat kat daha iyi bir koku alma duyuları vardır. Biber spreyide bu yüzden çok etkili.) Genelde insanlardan uzak durmayı tercih ederler. Ayıların yaşam alanları besin durumuna göre 30-1000 km arasında değişir. Genelde gün doğumu ve gün batımında aktifdirler (sıcakdan kaçmak için ve avlarının aktif oldukları zamanlarada denk geldiği için.) ama tüm günde aktif olabilirler. Erkekleri 250 kg, dişileri 160 kg civarındadır. Dişiler ile erkekler sadece çiftleşme zamanlarında beraber görüler, diğer zamanlarda tek yaşayan hayvanlardır. Yavrular genelde Ocak-Şubat aylarında doğarlar ve Nisan-Mayıs aylarında inlerinden çıkabilecek hale gelirler. Yavruları yanında olan bir anne ayı normalden daha saldırgan olabilir.
Kamp yaparken eğer ayıların olduğunu düşündüğünüz bir bölgede iseniz;
- Yemeği hazırlayıp yiyeceğiniz yer, çadır kurduğunuz yerden 100 m uzakda olsun.
- Gece yiyeceklerinizi kokusu dağılmayacak bir şekilde paketleyip bir ağaca asın. Ayılar ağaca tırmanabildikleri için tercihen uzun bir ipi sağlam bir dalın üzerinden aşırın, ipin ucuna yiyecek torbanızı bağlayıp yukarı çekin ve diğer ucunu sağlam bir yere bağlayın.
- Tuvalet olarak kullandığınız yerde çadır kurduğunuz yerden 100 m uzakda olsun.
- Ayının kokunuzu alamayacağı bir durum olması ihtimaline karşılık ayı olması muhtemel bir ormanda yürürken ses çıkarın. Şarkı söyleyin, ıslık çalın, konuşun, veya üzerine ses çıkaracak birşey asın. Genelde bu sesleri duyan ayılar yolunuzdan çekilecekdir.
- Ayı ile karşılaştığınızda sakince arkanızı dönüp kaçmadan uzaklaşın ve ayı ile göz temasından kaçının. Göz teması meydan okuma olarak anlaşılabilir. Eğer ayı sizden uzakta ayağa kalkıyorsa bu genelde daha iyi koku alabilmek içindir. Saldırı duruşu değildir. Saldıracakları zaman dört ayak üstünde kafaları hafifçe öne eğik, kulakları dik ve gözlerini size dikmiş bir şekilde dururlar. (o zaman biber spreyi en iyi seçenek ama Kanada'da bir ayı ile karşılan Japon Turistin yaptığı gibi kendi üzerine sıkmayın.
)
- Ayıların tercih ettikleri yürüyüş yolları vardır. Bunlar bıraktıkları izlerden anlaşılabilir. (ve genelde bizim gibi yürünebilecek en kolay ve kısa yolu tercih ediyorlar.)
Ayıların zeki hayvanlardır. Bu yüzden her ayının kendine has karakteri vardır. Bazısı meraklı, bazısı utangaç, bazısı saldırgan olabilir. O yüzden bir ayıda işe yarayan diğer ayıda işe yaramayabilir.
Boz Ayılarla Karşılaşmaların Genel Sebebleri (Okuduğum bir kaynakdan olduğu gibi aktardım.)
1)Süpriz
2)Merak
3)Bölgelerin ihlali (Özellikle yavrularını koruyan ayılar)
4)Yırtıcılık
5)Yaralı Avlanama
6)Leşi Savunma
7)Tahrik